top of page
  • Patrick Ellman

Örebro

Örebro ligger vid Hjälmaren västra del i Närke och i staden bor det nästan 160 000 invånare vilket gör det till Sveriges sjunde största stad.

Örebro grundades på 1200 talet

Staden kallades i början av 1900-talet för ”skolstaden” då det fanns ett stort antal skofabriker på orten men nu är alla borta och är idag en handel och logistikstad till viss mån med sitt strategiska läge mellan Göteborg, Oslo och Stockholm, men den största arbetsgivaren är Örebro Universitet, Örebro sjukhus.

Att ta sig till Örebro

Att ta sig till Örebro från Göteborg med bil tar cirka 3,5 timmar att köra de dryga 28 milen på E20.

Om du kommer med bil från Stockholm så tar det cirka 2,20 timmar att köra de dryga 20 milen oavsett om du kör E18 via Enköping eller om du väljer att köra E20 via Södertälje och Eskilstuna.

Väljer du att ta tåget så tar det cirka 2,45 timmar från Göteborg och drygt 2 timmar från stockholm.

Läs mer på www.sj.se

Det tar cirka 3,5 timmar att köra de 28 milen på E20 från Göteborg till Örebro.

Att bo I Örebro

Vi besökta Örebro över dagen då vi var på genomresa så vi har inget boende som vi kan rekommendera er men det finns runt 40 hotell som du kan boka via www.booking.com

Att ta sig runt i Örebro

De centrala delarna som vi befann oss i, var platta så här var det inga problem att gå runt och upptäcka staden.

Att Upptäcka i Örebro

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i de centrala delarna av Örebro. Det är ingen som riktigt vet hur gammalt slottet är men det finns en historia tillbaka till medeltiden då slottet från början var ett stenhus och kompletterades med ett över 30 meter högt vakttorn och har sedan byggts ut men under 1300 talet så vet man säkert att en större borg kom till, förmodligen byggd av Kung Magnus Eriksson.

Slottet är öppet dagligen mellan klockan 10-17:00 och vill du veta mer om slottets historia, öppet tider och avgifter så läs mer på https://www.orebroslott.se

Örebro slott ligger i de centrala delarna av staden vid Svartån.

Sankt Nikolai Kyrkan kallades förr för Örebro kyrka ligger på Örebros högsta punkt vid Drottninggatan med utsikt över stortorget.

Kyrkan började att byggas på 1200-talet och var färdig i mitten av 1300 talet och idag kan kyrkan ta emot cirka 350 sittande besökare.

Kyrkan är byggs i Gotisk arkitektur och lägg märke till kyrktornet som är från flera olika epoker.

Vill du veta mer om kyrkan och dess aktuella öppet tider så läs mer på https://www.svenskakyrkan.se/orebronikolai

Lägg märke till kyrktornet som är byggt under flera epoker.

Kyrkan är byggd i gotisk stil och det märker man tydligt i taket.

kyrkorgeln är mäktig att beskåda och är två delad.

Wadköping är en historisk och levande stadsdel som ligger 1,2 km promenad utefter Svartån förbi slottet och stadsparken, följ skyltar för det är bra markerat.

Om du väljer att ta bilen så finns det parkering i anslutning till området

När Örebro skulle byggas ut så bestämde den dåvarande landsantikvarien på 1940 talet att de gamla husen skulle bevaras och flyttades då till denna fiktiva stad som nu kallas för Wadköping och här kan du nu besöka hus från så sent som 1400-talet, du kan även besöka Cajsa Wargs hus från 1600-talet (Cajsa Warg föddes i Örebro och var en hushållerska och författare och är känd för sina kokböcker från mitten av 1700-talet till tidigt 1800-tal).

Gå runt och känn in historien, besök de gamla husen och hantverkarna och butikerna som nu finns i delar av de gama husen.

Området är gratis att besöka och är öppet mellan klockan 11-17 under högsäsong och mellan klockan 11-16 under lågsäsong.

Wadköping är fullt med gamla hus från 1400-talet fram till 1600 talet.

Huset i Hörnet var Cajsa Wargs hus.

och i taket kan du se denna vackra takmålning.

Så här såg en meny ut för en middagsbjudning ut enligt Cajsa Warg,

Mina personliga tips

Vi åt lunch på en mycket bra italiensk restaurang som heter cazanova och ligger vid Stortorget i de centrala delarna av staden. Lunchen kostade 95 kr

De serverar god mat (inte enbart pasta) i en trevlig miljö och personalen är mycket trevlig.

Maten var mycket god på restaurangen och dagens lunch gick på 95 kronor och vi valde Ceasarsallad och en hamburgare.

Restaurangen bjöd även på en trevlig trevlig miljö där man intog sin lunch.

Om du åker till den fiktiva staden Wadköping så besök gärna Cajsa Wargs hus för då kommer du att få en större inblick om vad som serverades till en middagsbjudning och gillar du mat så besök gärna butiken The house Of Taste och dess fantastiskt trevliga ägaren Annelie som gärna låter dig provsmaka på diverse oljor, balsamvinäger oliver, pesto och andra delikatesser.

Besök gärna butiken ”The house of taste” i Wadköping.

Jag hoppas att du får en minst lika trevlig vistelse i Örebro som vi fick!

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page