top of page
  • Patrick Ellman

Östersund

Östersund är en stad som ligger i Jämtlands län vid storsjön som grundades på 1786 av Gustav den III.

Östersund fick sitt namn efter det 150 meter smala sundet som skiljer Frösön från fastlandet, sundet heter Östra sundet.

Östersund var förr en riktig militärstad/ garnisonsstad med hela tre olika regementen Inom flygvapnet (F4), artilleriregemente (A4) och Jämtlands fältjägarregemente (I5) men efter ett försvarsbeslut 2004 så avvecklades nästan all mäklarverksamhet.

Nu för tiden så kallas Östersund för vintersport staden då skidskytte är den största sporten på orten tillsamman med stadens fotbollslag.

Att ta sig till Östersund

Östersund ligger i mellersta Sverige cirka 55 mil norr om Stockholm och kör du bil dit så kommer det att ta dig cirka 6,5 timmar med bil

Kommer du med bil från Göteborg så tar det dig drygt 10 timmar att köra de 78 milen till Östersund.

Det bästa är då att flyga till Östersund och från Göteborg så får du räkna med en mellan landning i Stockholm så tar resan cirka 2,45 timmar.

Om du flyger från stockholm så tar resan cirka 1 timma. Och räkna med att du får betala runt 2 000 kronor med flyg från stockholm t/r.

Boka gärna din flygresa med www.flygresor.se

Östersund ligger i mellersta Sverige.

Att bo I Östersund

Det finns cirka 25 olika boenden i och runt Östersund och vill du bo i Åre så finns där såklart ett ännu större utbud.

Vi valde att bo på Frösöpark hotell som ligger på Frösön strax utanför Östersund och detta är ett av de bästa hotellen som jag har bott på i Sverige, här finns en mycket bra frukostbuffé, gym, ett spa som du betalar extra för till en billig avgift, bra rum, trevlig omgivning

Vi bokade detta hotell via Coop med mera hotell (www.hotellpremien.se) och betalde 1590 kronor för 2 personer i dubbelrum inklusive frukost och gratis parkering.

Frösö park hotel är ett mycket bra hotell med gratis parkering utanför.

..med en trevlig och rymlig lobby där du erbjuds att spela gratis shuffelboard bland annat.

Att göra i Östersund

Vi fick en hel del tips av den mycket trevligs tjejen som arbetade på turistbyrån som ligger på Rådhusgatan 44.

Det finns en hel del att göra i Östersund med omnejd men här nedan så tar jag bara upp saker som du kan göra I Östersund, ska du till Åre så läs mer på reseguiden om just Åre.

Östersund Centrum är väldigt mysigt att gå runt i, det finns ett flertal caféer, restauranger och butiker utefter Storgatan.

Det är mysigt att promenera på storgatan i Östersund.

Jämtlands fältjägarregemente är nu för tiden nedlagt men var ett måste för mig att besöka då jag gjorde min militärtjänst (lumpen) här och det väckte gamla minne till liv.

Fältjägarregementet (I5) fanns här mellan 1911 och 2005 och jag gjorde min militärtjänst här 89-90 så här ifrån har man många fina minnen.

och här tillbringade man mycket tid under sin militärtjänst.

Östersunds skidstadion ligger i utkanten av centrum men väl värt ett besök, du kanske har sett skidskyttetävlingar på tv och nu kan du uppleva det i verkligheten.

Vi gick dit och blev överraskade att det var öppet för allmänheten så det vara bara att gå in, det pågick träningar och vi hade ett mycket trevligt samtal med föräldrarna till en av skidskytten som tävlar på elitnivå så vi fick se på när hon sköt och hade även ett mycket trevligt samtal med henne efteråt.

Det var mycket skoj och intressant att få vara med på sidan när eliten tränade skidskytte på Östersunds skidstadion.

Vid skyttevallen så ser du en mycket märklig byggnad som kallas i folkmun för termosen eller kaffetermosen men som egentligen heter Arctura i verkligheten och är en skybar med restaurang med utsikt över storsjön och Frösön med fjällen i bakgrunden.

Läs mer på https://arctura.se

Termosen som de kallar denna byggnad, i folkmun har en restaurang högst upp med utsikt över fjällen.

Jamtli är den största turistattraktionen i Östersund och är ett historieland men kallas även för Jämtlands nationala museum.

Här kan du få en uppfattning om hur det var att leva och bo i Jämtland under 1700-, 1800 och 1900-talet.

Här finns det måna barn anpassade attraktioner såsom trafikskola energi lek och timmerflottning, konstutställningar, föremål från vikingatiden med mera.

Vi besökta dock inte denna attraktion men vill ändå skriva om den här.

Entréavgiften är 120 kronor / vuxna

Läs mer om Jamtli och dess öppet tider och priser på https://www.jamtli.com

Om du åker över till Frösön som är en ö i storsjön och har en bro som förbinder Frösön med fastlandet så finns där mer att besöka.

Frösö kyrka är en medeltida kyrka som uppfördes i slutet av 1100-talet och den är lika stor nu som när den byggdes.

Frösö kyrka är vacker inne.

Missa inte att se det medeltida relikskrinet från 1200-talet som står helt öppet att beskåda.

Detta medeltida skrin från 1200-talet står helt öppet för beundran.

Utanför kyrkan så ser du klockstapeln med dess säregna form som uppfördes 1754.

Denna säregna klockstapel är uppförd år 1754.

Den svenska tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger ligger begravd här på kyrkogården.

Den Svenska tonsättarens Wilhelm Peterson- Berger ligger begravd vid Frösö kyrka.

Om du åker över vägen och nerför grusvägen på andra sidan så kommer du att komma till Kompositören Wilhelm Peterson- Bergers hem, sommarhagen och det var här han skrev bland annat det romanistiska verket ”Frösö blomster”

Läs mer på www.sommarhagen.com

Stocke-titt är ett utsiktstorn som ligger på Frösö hembygdsgårds område.

Tornet stod redan klart år 1887, då med en våning men har sedan dess byggts ut med en våning till och härifrån har du en magiskt vacker utsikt mot fjällen.

Passa även på att gå in hembygdsgårdarna som ligger i närheten och upplev och förställ dig hur det var att leva och bo här under sent 1600-tal.

Stocke-titt är tornet till höger och det ligger på hembygdsgårdens område..

och här du en vacker utsikt mot fjällen i horisonten…

..och det blir inte sämre under sen kväll heller.

Är du Frösön på sommaren så passa på att besök Bynäset som är en badplats vid Storsjön, du kommer dit om du kör förbi Frösö parkhotell och tar vänster ner mot skogen, följ sedan grusvägen ett par hundra meter och ta av höger vid skyltarna märkt parkering så kommer få uppleva en magiskt fin utsikt om du är där på eftermiddagen/kvällen.

Vid badplatsen bynäste kan man inte få nog av utsikten.

..man vill bara sitta och njuta av utsikten efter en kväll med ett härligt uppfriskande bad.

Ta ett bad men se upp för sjöodjuret som sägs bo här i storsjön!

Vill du veta mer om vad du kan göra i och runt Östersund så läs mer på https://visitostersund.se

Mina personliga tips

Östersund är en mycket fin och mysig stad och jag skulle vilja rekommendera er några platser som ni ska besöka.

Det finns en mycket bra restaurang som heter en liten röd och den ligger på Brogränd 19 i Östersund och här är maten mycket bra, god och prisvärd.

Priserna kan upplevas som dyr och det kan jag hålla med om men den fantastiska goda maten vi fick var värd varenda krona som vi betalda.

Vi åt jämtländsk fjällröding samt en mat rätt som heter Nordkalotten oxfile och det är oxfile med rökt lax i, en mycket god kombination. För detta med öl och vatten betalde vi totalt 837 sek för.

Läs mer om restaurang en liten röd på http://www.enlitenrod.se

Restaurang ”En liten röd”…

…ett tema där det mesta i restaurangen är i rött.

Vi åt fjällröding ..

..och en maträtt som heter ”Kalotten” som är oxfile med rökt lax inuti..en mycket bar kombination.

Vill du ta en fika, alltså en kaffe med bakelse så kan jag rekommendera er att gå till Wedemarks konditori som ligger på Prästgatan som ligger en gata ovanför storgatan som är huvudgatan i Östersund centrum, detta Café blev vi rekommenderade att besöka av turistbyrån och vi blev nöjda med vårat besök där.

Läs mer på http://wedemarks.se

Wedemarks konditori kan jag varmt rekommendera er att besöka.

Sedan finns det ett till café som gör sitt eget kaffe och det heter Big lake coffee och det ligger på Hamngatan 19, vi hade ingen möjlighet att besöka detta café men jag beställde hem deras kaffe via deras hemsida och jag är mycket nöjd.

Det du kanske inte visste om Jämtland och Östersund!

Republiken Jämtland är en mikronation som på 1950 talet startade en protest mot den svenska regionalpolitiken men den faktiska viljan att verkligen bli fri från Sverige är nästa icke existerande längre utan man vill verka för den jämtska kulturen men mikronationen har en egen flagga ( blå ,vit och grön), en Nationalsång som heter ”så tåga vi tillsammans ”men de har även en president som heter Ewert Ljusberg så man vet aldrig vad som kan hända.

Jag hoppas att du får en mycket trevlig vistelse i Östersund så som vi hade!

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page