top of page
  • Patrick Ellman

Åhus

Åhus eller Aos som den hette från början är en stad med cirka 10 000 invånare och ligger i Kristianstads kommun i Skåne.

Åhus är belägen vid Hanöbukten vid den s.k. ålakusten.

Åhus är en av Sveriges bäst bevarade medeltida städer.

Att ta sig till Åhus

Åhus ligger i norra Skåne vid östkusten och kommer du från Malmö så tar det dig drygt 1 timme att köra de 10 milen till denna vackra stad.

Vill du ta tåget så är det möjligt men räkna med ett byte till buss och den totala restiden är cirka 2 timmar.

Att bo I Åhus

Det finns ett par olika boende i Åhus men jag har inget jag kan rekommendera dig då vi valde att bo i Kristianstad som ligger i närheten.

Boka gärna ditt boende på www.booking.com

Att göra i Åhus

Det första jag tänker på när någon säger Åhus är Medeltidsstad och sprit och det tycker jag präglar staden bra.

Absolut Vodka görs i Åhus och fabriken ligger mitt i staden och ägs numera av det franska märket Pernod och vill du gå in och se hur det går till när man gör vodka, så ska du besöka Absolut Home här kan du få rundvandring och uppleva historien om Absolut vodka, cocktailkurser eller äta på deras restaurang.

Sankta Maria kyrka är en kyrka som ligger mitt i centrala Åhus vid torget.

Kyrkan är från 1100-talet men har byggts ut på 1200-talet.

Läs mer om kyrkan och dess öppettider på https://www.svenskakyrkan.se/ahus

Det som lockar mest i Åhus är den medeltida stadskärnan som visar sig runt varje gathörn så här finns en hel del att upptäcka och det är mycket bra bevarat och till och med en av Sveriges bäst bevarade medeltidsstäder.

Det finns säkra belägg att Åhus som ursprungligen hette Aos (vilket betyder å mynning) fanns som stad år 1252 men i övrigt så finns det spår att Åhus var bebyggd redan på 1000 talet.

Det finns an applikation som heter Medeltida Åhus och den kan du ladda ner för att följa en väg runt staden för att upptäcka diverse historia.

Bland annat kommer du att kunna se Kungs stugan som bedöms vara från tidigt 1600-tal och enligt historien så lär ägaren till huset Casten Rönnow ha gömt den svenska kungen ovanför spjället i den öppna spisen då de danska knektarna letade efter han utan resultat under det skånska kriget år 1670 och som tack för detta så fick Casten Åhus pastorat av kung Carl XI och så länge det fanns präster i släkten så skulle detta gå i arv.

Carl Von linne både även han här en natt i maj år 1749 vid sin skånska resa.

En runsten som står utanför Sankta Maria kyrka hittades i Åhus i ett par ruiner och runstenen uppskattas att vara över 1000 år gammal.

Nere vid ån så ligger den så kallade konventmuren som är över 800 år gammal och nu finns en del av muren som var en del av ett kloster och här på denna plats så har man hittat många rester från medeltiden.

Vill du läsa mer om det medeltida Åhus så lä mer via länken https://ahussweden.se/medeltidaahus/

Åhus är en mycket mysig stad och här skulle jag vilja stanna ett tag till för att gå igenom de mysiga gränderna.

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page