top of page
  • Patrick Ellman

Córdoba -Spanien

Cordoba är en stad som ligger i regionen Andalusien i södra Spanien.

Staden erövrades år 716 av muslimerna och var från år 929–1031 centrum för kalifatet Cordoba, detta präglar staden än idag, under denna tid utvecklades Córdoba till en av Europas största och rikaste städer.

Staden har idag ca 300 000 invånare

Ta sig till Córdoba

Vi tåg tåget (Renfe) från Madrid (se reseguide Madrid) och det kostar ca 49€ med snabbtåget (AVE) som tar 1timme och 50 minuter.

  1. För att åka tåg i Spanien måste du först gå igenom en säkerhetskontroll där de skannar ditt bagage.

  2. På Madrids stora tågstation Atocha måste du sedan leta upp på vilken våning ditt tåg avgår.

  3. Ca 15 minuter innan avgång visas ditt aktuella spår upp vart ditt tåg avgår ifrån och innan du går ner till ditt spår så måste du visa upp din biljett och sedan är det bara att leta upp din vagn och plats och njuta och den mycket behagliga tågresan.

  4. På tåget finns det sedan en café/restaurang vagn och tåg värden går sedan runt och delar ut hörlurar så du kan lyssna på radio eller se en dubbad film som visas på tv skärmarna i kupén.

Snabbtåget AWE

Ta sig från tågstationen till gamla staden

Tåget stannar i centrum men om du som vi har bokat hotel i gamla stan så kan man antingen promenera som vi gjorde och det tog ca 15 minuter eller taxi som kostar ca 9€.

Hotell i Córdoba

Det finns så klart hotell i alla prisklasser men det hotel som vi bodde på skulle jag verkligen rekommendera er är:

Soho boutique capuchinos & Spa **** som kostar 56€ per natt och rum exklusive frukost men du kunde köpa frukost i deras café för 3,50 € /person (Cappuccino, apelsinjuice och en tostada jamon/tomate) eller om du vill ha en frukost buffé för 15€ / Person. Rummet och badrummet var mycket stort och fräscht och hade Ac

Hotellet erbjuder även spa för 7€.

Boka gärna på www.booking.com.

Hotell lobbyn

Hotell rummet

Att ta sig runt

Det är mycket enkelt att ta sig runt till fots då staden inte är så stor och det är mysigt att gå igenom de små gatorna och se alla blommor som hänger utefter husväggarna.

Vi var där mitt i veckan onsdag till torsdag men jag hade gärna velat stanna kvar längre för att njuta mer av staden men vi hann ändå med att se hela staden.

Att upptäcka

Mezquita var en moské som rymde 32 000 personer innan spanjorerna drev ut morerna från Córdoba och byggde en Cathedral i mitten av byggnaden och de rödvita valven som ser ut att vara oändliga, och gården utanför Mezquita är den även mycket imponerande. Entrén kostar 10€.

Inne bland de rödvitavalven.

Puente Romano är en romersk bro som byggdes 900 före Kristus och går över guadalquirfloden och här har du en fantastik utsikt mot Mezquita och stadsporten, Puerte del Puente och kostar 1 € för att gå upp i.

Puente romano

Bron var även med i tv -serien game of thrones säsong 5.

Torre de Calhorra är ett utsiktstorn och som förr tjänade som vakttorn men nu är det ett museum som visar hur liver var förr i Córdoba och entrén hit kostar 5 € och här ser du stora delar av staden.

Utsikt från vakttornet på Puente de Romano med utsikt över puerte del Puente.

Alcazar de los Reyes Cristianos, även känd som Alcazar of Córdoba, var en av de kristna monarkerna Isabella och Ferdinands residens, utsikten från tornet är spektakulärt och det är trevligt att gå omkring och se de gamla arabiska baden och den fantastiska trädgården som påminner om Alhambra i Granada, (se reseguide; Alhambra, Granada). Entrén hit kostar 5 €.

Mer information om priser och öppet tider:

Delar av den vackra trädgården i Alcazar.

Promenad upp i fästningen.

Tips på restauranger:

Det finns såklart ett stort urval av restauranger men vi brukar röra oss från de stora turiststråken och vid Plaza del porto så finns det ett stort urval av restauranger till humana priser med t.ex. ”Menu el dia” som de serverar hela dagen och då ingår förrätt, huvudrätt och efterrätt samt valfri dryck för runt 11-12 €.

Flamenco dansen är från Andalusien och stort i både Córdoba och Sevilla och vill dus e en gratis flamenco show och ändå ska äta middag så kan jag rekommendera er att förboka bord på restaurang ”Patio de la juderia” för att få ett bra bord nära scenen och showen är varje kväll klockan 20:30.

Övriga tips

I Córdoba finns det en lång historia om silversmycken och än idag görs smycken som de gjordes för över 1000 år sedan, det finns såklart ett flertal silverbutiker men jag skulle vilja lyfta fram en som heter ”Plateria Califal” som ligger vid Calle Osio, inte långt ifrån Plaza Alhóndiga, här får du se när mannen som äger butiken gör smyckena och han är mycket trevlig och informerar gärna hur man gör smycken och priserna är mycket prisvärda.en mycket trevlig ägare som visade hur man gör silversmycken på det traditionella sättet.

Om man har planerat att även besöka Sevilla som ligger ca 45 minuter med tåg från Cordoba så skulle jag överväga att bo kvar i Cordoba då Sevilla är en storstad medan Córdoba är mer mysig.

1 visning0 kommentarer

留言


bottom of page