top of page
  • Patrick Ellman

Gökhems kyrka

Gökhems kyrka ligger väster om Falköping i västra Götalands län och är en av Sveriges absolut äldsta stenkyrkor och dateringar av timret i kyrkan så pekar det mot att kyrkan är daterad till år 1077–1100 talet.

Att ta sig till Gökhems kyrka

Gökhemskyrka ligger i västra Götaland strax utanför Falköping.

Kommer du med bil från Göteborg så tar det dig cirka 1,5 timma att köra de drygt 11 milen via väg E20 mot Stockholm.

Att se och göra vid Gökhems kyrka

Gökhems kyrka är sannolikt från 1100-talet och är länets äldsta kyrka och om du är observant så lägger du märke till att kyrkan saknar ett torn.

Gökhems kyrka var en prebende, vilket menas med att den underhöll en munk eller kanik (korherre eller domherre) från skara som då och då kom hit för att predika.

Gökhems kyrka är berömd för sina mycket vackra valvmålningar i kalk som är mycket väl bevarade trots att de aldrig har varit övermålade.

Gökhems kyrka består inte bara av en kyrka utan av två kyrkor som ligger inte allt för långt ifrån varandra. Bara några hundra meter från Gökhems kyrka så ligger Överkyrke som nu ligger i ruiner men man kan undra varför det låg två kyrkor så nära varandra? Kanske var det en gårdskyrka? Eller kan det ha varit så att både tyska och engelska munkar har slagit sig ner här i gökhem och byggt varsin kyrka?

Överkyrke var i bruk i slutet av 1100-talet fram till en bit in på 1500-talet.

Intill Gökhems kyrka så finns det en offerkälla kallad sankt magni källa vilket tyder på att här en gång varit någon form av hednisk kultplats och man har här funnit bland annat en halskrage från bronsåldern i anslutning till offerkällan.

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page