top of page
  • Patrick Ellman

Göteborg

Min hemstad, Göteborg grundades 1621 av Kung Gustav den II Adolf och han finns som staty på Gustav Adolfs torg där han pekandes och ska även ha uttalat orden ” Här ska staden ligga”

Göteborg kallas än idag för lilla London och det beror inte på att vi har en ”Big ben” utan på grund av att staden fick sitt smeknamn av inflyttade britter när staden industrialiserades på 1800-talet.

Göteborg ligger vid västkusten och du är aldrig långt ifrån havet.

Gustav Adolfs torg.

Ta sig till Göteborg

Det är ett flertal flygbolag såsom sas, Norwegian och bra flyg som flyger till Göteborg och det tar 55 minuter från Stockholm och kostar ca 600 kr om du istället väljer det mer miljövänliga så kan du ta tåget från Stockholm med MTR eller SJ som kostar från 195 kr. från Malmö kan man antingen ta SJ eller Öresundståg som kostar från 100 kronor

Flixbuss är också ett bra alternativ om man vill komma undan billigt, boka på www.flixbus.se

Centralstationen

Ta sig från flygplatsen in till Göteborgs centrum

Om du kommer till Göteborg med flyg så ankommer du till Landvetter flygplats som ligger 25 km från Göteborgs centrum.

Om du vill åka buss så åker du lättast med www.flygbussarna.se som avgår var 12 :e minut och det tar ca 30 minuter.

Det kostar 99 kronor för en enkel resa och 198 kronor om du bokar innan eller köper via webben eller via applikationen annars kostar det 199 kronor för en enkel resa respektive 215 kronor för en tur/retur.

Taxi har fri prissättning men om du väljer att åka med ett känt taxiföretag såsom taxi Göteborg eller taxikurir så har de ett fastpris på cirka 450 kronor och då kommer du till centrala Göteborg.

Hotell i Göteborg

I Göteborg finns det ett enormt utbud av hotell i alla prisklasser.

Om du vill bo i anslutning till Svenska mässan, Liseberg och Scandinavium så skulle jag rekommendera Gothia Towers och Scandic Opalen alternativt Panorama hotell som ligger ca 8 minuters promenad från Liseberg.

Vill du bo i anslutning till centralen och shoppingcentret Nordstan så skulle jag rekommendera dig Scandic Europa alternativt Scandic Crown hotell.

Gothia Towers Hotell vid korsvägen.

Att ta sig runt

Göteborg är en väldigt lätt stad att ta sig runt på, till fots för att se de vanligaste turistmålen men annars har vi våra spårvagnar som du kan åka runt hela Göteborg med. Du kan köpa spårvagnsbiljetten i automaten på vagnen eller via appen, du kan även köpa en weekendbiljett på västtrafiks kontor som ligger i Brunnsparken eller via turistbyrån som ligger på Kungsportsplatsen. Jag tycker dock inte att du behöver åka kollektivt om du ska befinna dig i de centrala delarna för då är det lätt att promenera runt i staden men ska du åka ut till havet såsom Saltholmen eller till Marstrand då behöver du åka kollektivt eller med egen bil.

Läs mer på www.vasttrafik.se.

Att upptäcka

I Göteborg finns det en hel del att utforska, jag ger er en del personliga tips men ni kan även läsa mer på www.goteborg.com

Brunnsparken i Centrala Göteborg.

Liseberg ligger vid korsvägen vilket är nära trafiklederna och alla blir som barn på nordens största nöjespark. Vill du undvika köer eller ha mer information om artister och priser läs mer på www.liseberg.se.

Slänggungan på Liseberg som ligger vid korsvägen.

Jul på Liseberg är lika trevligt.

Universeum ligger bredvid Liseberg vid korsvägen. Ett hus som rymmer en regnskog, ett akvarium med stora fiskar och hajar som du kan skåda på nära håll, här kommer du fastna i timtal för denna plats älskar barnen och en perfekt plats att vara på när det regnar. Läs mer på www.universeum.se

Haga en stadsdel som ligger mellan Vasastan och Linnegatan och här kan du strosa runt och beundra dem vackra gamla landshövdingehusen och ta en fika här med vad jag kan säga den största kanelbullen som du har skådat.

Slottsskogen är en stor park som ligger vid Linnéplatsen och har det mesta, bland annat finns det här en stor lekplats för barnen, troligtvis den största du har sett i Sverige. Men du kan även se sälar, pingviner, rida hästar, se en älg och bara strosa runt och allt är gratis. Du kan även spela frisbeegolf här.

Slottskogen

Botaniska trädgården som ligger på andra sidan av slottsskogen och den är mycket vacker på sommaren och här kan du gå runt och titta på alla blommor och växter och även vandra i Änggårdsbergen.

Botaniska trädgården

Feskekörka ligger vid Rosenlundskanalen och är ett tempel för den som älskar skaldjur och fisk men är en riktig turistfälla, här är fisk och skaldjurspriserna höga men mycket värt ett besök.

Feskekörkan ligger vid Rosenlund, inte långt ifrån Järntorget och Kungsgatan.

Skatås-delsjöområdet är ett stort motions område som ligger i delsjöreservatet och här kan du sprina, cykla, promenera, spela frisbeegolf och bada. Ta spårvagn 5 mot Torp och gå av vid hållplatsen ”Welanders gatan” gå över vägen och gå ca 950 meter så kommer du till Skatås motionscentral där du utgår ifrån.

Ska du bada i delsjöområdet rekommenderar jag dig att gå av några hållplatser tidigare på ”Bögatan” och gå över gatan och mellan bostadshusen och upp till delsjöbadet är det ca 900 meter att promenera genom den vackra skogen.

Promenad vid stora Delsjön

Mina egna personliga tips

Om jag skulle rekommendera er att äta Göteborgs godaste räkor så skulle jag be er att besöka Heaven 23 som ligger högst upp i Hotell Gothia Towers som säljer en mycket god och stor räksmörgås som kostar ca 260 kronor och innehåller 200 gram räkor, dyrt: ja! men värt att prova den för dem hävdar att det är världens godaste räksmörgås.

Om du vill äta en god lunch till rimliga priser så passa på att gå in i Stora saluhallen som ligger vid Kungsportsplatsen för här kan du äta en god lunch förunder 100 kronor

Inne i stora saluhallen vid Kungsports platsen kan du äta både gott och billigt inne på Kåges hörna bland annat.

Om du befinner dig i närheten av haga- linneområdet så kan jag rekommendera dig att gå in i saluhallen briggen som ligger på Nordhemsgatan 28, inte långt ifrån Linnegatan och om du vill äta fisk så kan jag rekommendera restaurang Havet som har luncher till rimliga priser för runt 100 kronor får du har en bra lunch.

Om du aldrig har varit i en skärgård så kan jag varmt rekommendera dig att åka med ångbåten Bohuslän som tar dig ut i Göteborgs vackra skärgård.

Bild tagen från Ångaren ”Bohuslän”.

Göteborgshamn.

Göteborg är Sveriges café tätaste städer och här finns även inte bara Sveriges bästa kaffe utan ett av världens bäste caféer ligger i Göteborg och är en av mina favoriter och det är Da Matteo på Magasinsgatan och skulle det vara fullt där, så kan jag varmt rekommendera det mysiga caféet Brogyllen som ligger på västra hamngatan som inryms i en gammal banklokal.

Jag hoppas att du kommer att ha en bra vistelse i min hemstad Göteborg.

1 visning0 kommentarer

コメント


bottom of page