top of page
  • Patrick Ellman

Genève

Geneve ligger i västra delen av Schweiz, mycket nära gränsen till Frankrike.

Schweiz och är ett av Europas dyraste länder och då i synnerhet Geneve.

Staden har ca 180 000 invånare och är den största staden i landet.

Geneve kallas för parkernas stad på grund av ett fjärde del av staden täcks av parker

I Geneve har en mängd olika internationella organisationer sin hemvist i, såsom bland annat Röda korset, WHO, FN:s europakontor och såklart de flesta länders ambassader.

Valuta

I Schweiz används schweiziska franc (CHF) och 1 franc = 100 rappen.

1Franc = cirka 10 sek.

Det går även att betala med visakort, MasterCard och American express

Att ta sig till Geneve

Från Sverige tar det mellan 2–3 timmar att flyga till Geneve och räkna med ett pris på runt 2000 kronor t/r hos de vanligaste flygbolagen.

Med bil från Malmö så är det cirka 140 mil om du åker via Rödby -Puttgarden och det är i princip motorväg hela vägen till Geneve, tänk dock på att det brukar vara långa köer när du åker via Hamburg.

Tänk även på att vägarna i Schweiz är avgiftsbelagda och att du måste vid inresa till landet köpa ett märke, som du måste sätta fast i vindrutan, detta märke kallas autobahn-Vignette och gäller i ett år och kostar ca 40 franc.

Att ta sig från flygplatsen

Flygplatsen ligger endast 4 km från centrum och det går både tåg och flygbussar in till centrala Geneve och resan kostar ca 3 franc med buss men om du tar tåget så är det gratis om du hämtar ut en gratisbiljett vid bagagebandet och resan in till centralstationen med tåget tar ca 6 minuter.

Hotell i Geneve

Hotell vistelse i Geneve är dyrt och hotell kostar mellan 850–3750 kronor/natt.

Boka gärna hotell via www.booking.com.

Jag bodde på hotell Bernina Geneve som var ett *** hotell och låg mittemot centralstationen så det vara nära till allt i staden.

Att ta sig runt i Geneve

Då Geneve är en relativt liten stad så är det lätt att promenera runt om i staden utan problem, det är inga större backar förutom om du ska gå till gamla staden.

Det finns en mycket välutbyggd kollektivtrafik som kostar 3 franc och är giltig i 1 timme och gäller på både bussar och spårvagnar.

Om du bor på hotell i staden så får man ett ”Geneva transport card” som ger fri tillgång till kollektivtrafiken under din vistelse, detta kort hämtas ut i receptionen på ditt hotell efter incheckning.

Kollektivtrafiken är gratis om du bor på ett hotell i staden.

Att upptäcka

Fontänen ”jet d’Eau” och är synlig över hela staden för den sprutar ut 500 liter vatten 140 meter rakt upp i himlen med en hastighet av 200 km /h så den här fontänen kan du inte missa och den ligger i sjön.

Den mäktiga fontänen Jet dèau som är belägen i Genèvesjön.

Palais de Nations ligger cirka 1 km norr om centralstationen och detta är en av FN:s viktigaste byggnader efter FN högkvarteret i New york,

Du kan gå en guidad tur som tar cirka 1 timme och här får du bland annat se salen för mänskliga rättigheter och turen kostar 15CHF.

Mer info på https://www.unog.ch.

Huvudentrén till FN området.

Stora mötesalen.

Takmålningen går inte att missa.

Broken Chair är ett monument i form av stol med trasiga ben och detta är ett minne till dem som har skadat sig i minolyckor. Stolen är mäktig att skåda då den är röd och 12 meter hög och sägs väga över 5,5 ton.

The Broken chair utanför Fn är en symbol för de som skadats och förolyckats av minor.

Birthplace of Watch making vid parken nedanför sjön så finns det ett blomsterarrangemang som en påminnelse om att klocktillverkningen är en viktig del av Schweiz och inte minst Geneve då klocktillverkning har utförts här sedan 1500-talet.

Birthplace of watch making ligger nere vid sjön.

Old Town eller Gamla stan ligger uppe på berget och dit ska du gå uppför backen som går från sjön och då kommer du att få se den ursprungliga staden som byggdes upp under medeltiden och här uppe på torget har du en fantastisk utsikt utöver större delen av Geneve och Geneve sjön. När du är här uppe passa även på att besöka St. Peters cathedralen som öppnade år 1150 och går du uppför de 157 trappstegen i tornet så har du än en mer fantastik vy utöver staden och Genevesjön. Entré till tornet är 5 CHF.

Bilden är tagen från klocktornet med utsikt över Genèvesjön.

Gamla stan är mycket vacker.

Cern är ett världsledande laboratorium för högenergifysik och världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik och jag var där och jag kan säga att det var värt besöket för här får du en guidning i stora delar av området.

För att åka hit tar du tåg 18 från tågstationen och det tar cirka 18 minuter till hållplatsen Cern.

Vill du veta mer om CERN och dess öppettider så läs mer på https://home.cern och https://visit.cern/tours/guided-tours.

Cern.

Här mäter de ljusets hastighet nere i Cern tunneln.

Bra och intressanta utställningar inne i Cern.

Lada ner gratis applikationen ”cityguide Geneve” här finns massor av tips på vad du kan göra i staden

Roligt vetande om Gèneve

Då som tidigare nämnts så är staden full av diplomatmänniskor mellan måndag morgon till fredag lunch vilket innebär att staden blir så gott som tom på folk förutom lokalbefolkningen och turister mellan fredag till söndag, vilket innebär att hotellpriserna sjunker under dessa dagar.

Mina personliga tips

Jag bodde på ett hotell som låg alldeles vid centralstationen, det var väldigt enkelt att at sig runt till fots vart du än skulle i staden och hade man bråttom så var det bara att hoppa på spårvagnen med det kort som du erhåller på ditt hotell som bevisar att du bor på hotell i staden vilket innebär att du åker gratis i kollektivtrafiken.

Ta en guidad tur i FN högkvarteret, den är mycket prisvärd och intressant.

En kväll så gick vi och åt ostfondue på en restaurang som låg på en pråm vid vattnet med utsikt över den gigantiska fontänen och med 2 glas vin så betalade vi ca 1500 kr för två personer.

Missa inte att ta en promenad vid Genevesjön och bara njut för det är väl det som semester handlar om? Det finns en hel del restauranger och caféer runt sjön.

Det är mycket fat att promenera utefter Genèvesjön.

Ta gärna en promenad upp till området runt gamla staden, här finns ett torg som med ett flertal caféer och här tog vi en fika och drack en underbar god cappuccino och bara njöt av utsikten

Geneve är en mycket dyr stad så. Här får fönstershopping får här helt ny innebörd för här kan man gå runt och titta i de extremt dyra klockaffärerna för i visa butiker kommer du inte ens in i utan att kunna bevisa din inkomst.

Dyra och fina klockor finns det gott om i staden.


1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page