top of page
  • Patrick Ellman

Gunnebo slott & trädgårdar

Gunnebo slott uppfördes mellan år 1782–1796 i nyantik stil med inspiration av både franska, engelska och italienska sommarvillor.

Att ta sig till Gunnebo Slott

Gunnebo Slott ligger vid Råda sjön mellan Mölndal och Pixbo öster om Göteborg.

Kör du bil från Göteborg så följer du Riksväg RV40 mot Borås och kör av vid Mölnlyckemotet och följer skyltarna mot Gunnebo slott.

Kör du efter GPS så skriv in John halls väg och det finns parkering nedanför slottet, kör inte in på slottsområdet.

Vill du åka kollektivt från Göteborg så väljer du att ta buss 753 från Heden till Mölndal via Helenedal och då tar bussturen cirka 15 minuter.

Väljer du att ta Buss 753 till Mölndal via Chalmers så tar den bussturen cirka 50 minuter.

Planera din bussresa på https://www.vasttrafik.se

OBS!

Gunnebo slott ska inte förväxlas med det Gunnebo som ligger i Småland.

Om Gunnebo slott

Gunnebo slott uppfördes som sommarvilla för en icke adlig familj och bör därför inte kallas för slott, men i slutet av 1800-talet så började man kalla stora herrgårdar för slott. Redan under färdigställandet kallades Gunnebo slott för det lilla fagra träslottet och man skrev även att träbyggnaden är som ett litet slott.

Byggnaden uppfördes av den förmögne köpmannen Johan Hall den äldre och familjen hall kunde inta sin första middag där 1796 men slottet var inte färdigbyggt förrän år 1800.

Det har varit ett par privata ägare efter det och det har även vanvårdats av vissa ägare men 1949 tog den nuvarande ägaren Mölndal stad över och renoverade hela slottet och har återställt det till hur det såg ut under sent 1700 tal.

Utanför och runt slottet finns det en mycket vacker trädgård som man kan gå runt och njuta av. Här finns bland annat lustträdgården, två olika köksträdgårdar så strosa runt i omgivningarna och bara njut av all växtlighet.

Det finns många temadagar här på Gunnebo slott och under julen tex så samlas det mycket folk här för julmarknaden och till midsommar firas det en traditionell midsommarafton inklusive resning av midsommarstången.

Under jul så samlas det mycket folk för julmarknaden.

Det är gratis att besöka Gunnebo och dess omgivningar men vill du ha en guidad visning inne på slottet så kostar det 140 sek

Vill du veta mer och läsa på om Gunnebo slott så klicka på länken https://gunneboslott.se

Passa på att besöka en av Europas främsta 1700-tals anläggningar!

2 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page