top of page
  • Patrick Ellman

Julita gård

Julita gård är en herrgård i Katrineholms kommun i Södermanland.

På Julita gård finns det en hel godsmiljö från förra sekelskiftet bevarad med över trehundra (300) byggnader.

Alla byggnader som finns här har funnits runt om i trakten.

Idag är Julita gård ett levande lantbruksmuseum.

Att ta sig till Julita gård

Kommer du från Eskilstuna så tar det dig cirka 40 minuter oavsett om du kör på väg 214 eller väg 230 mot julita gård och det är cirka 4 mil att köra bil hit.

Att bo vid Julita gård

Det finns ett boende inne på Julita gård och det heter Julita värdshus och ett rum för två med frukost kostar runt 1800 kronor /natt.

Om Julita gård

Julita gården omfattar cirka 2 200 hektar mark, fyra öar i Hjälmaren, fiskevatten i Öljaren och Hjälmaren och julita gård besår av mer än 360 byggnader.

Alla byggnader är hitflyttade från trakten och visas upp här för att man ska få en uppfattning om hur man bodde och levde i trakten.

Huvudbyggnaden som heter stora huset ligger vid sjön Öljaren.

De äldsta spåren av människor som befunnit sig i julita bygden är från stenåldern för 5000 år sedan men det äldsta dokumentet som finns nämns Julita första gången år 1180-talet och var då kungsgård och var undertecknad av kung Knut Eriksson och han gav bort gården till Munkar tillhörande Cisternordern och grundade cisterciensorden Saba och det var här ett kloster fram till år 1525 efter att Gustav Vasa år 1526 att all egendom tillhörande klostren skulle övertas av riksdagen.

Efter ett antal olika ägare så köptes gården år 1877 av Johan Bäckström och hans företag och hans son Arthur Bäckström fick ta över Julita gård och utvecklade det till hur det nu är idag och efter sin död så lät Arthur testamentera Julita gård till Nordiska museet år 1944 som tog över gods och ägor och det drivs idag efter hans vilja.

Att göra på Julita gård

Man kommer till Julita gård för att uppleva den mycket vackra miljön, se på utställningarna som normalt finns här eller bara njuta av omgivningen och gå runt i den vackra trädgården.

Här nedan har jag listat lite av all de byggnader som finns på området:

Pettssongården ligger cirka hundra meter in i området och det är ett hus som tillhör seriefigurerna Pettsson & Findus* och huset är uppfört i2/3-skala så att barnen ska känna sig som vuxna- en mycket bra upplevelse för barn.

Fortsätter du längre in i området så kommer du strax fram till skansen stugorna och Skansen kyrkanligger fint i området och varför de kallas skansen stugorna är att den förra ägaren Arthur Bäckström och hans mor var god vän till Artur Hazelius som var grundare till Skansen och när Arthur Bäckström övertog Julita gård så ville han skapa sig ett eget skansen.

Skansen kyrkan ritades och byggdes av Byggmästare Gustavsson och invigdes den 1 oktober 1932 av biskop Samuel Stadener.

Julita skansen kyrka tillhör ingen församling och här hålls inga gudstjänster som vanligtutan endast bröllop och dop.

Missa inte att besöka Herrgården som stod klar och den är fullt möblerad som när den sista privata ägaren Arthur Bäckström bodde här.

Det finns guidade visningar av herrgården.

När du är här så stå vid entrén till herrgården, beundra den vackra utsikten mot sjön Öijer och gå gärna ut på den långa bryggan.

Bakom herrgården och det stora huset finns den mycket vackra franskinspirerade barockträdgården.

Och tar du av mot höger så kommer du till den stora äpple och -päronträdgården

Som består av över 340 äppelträd av olika äldre sorter från Mälardalen.

73 olika rabarber sorter och en hel del olika päron sorter och humle.

Detta var bara en del av allt som finns på området, här kan du även se ett mejeri, en vagnhall och ett kloster bara för att nämna en del.

Julita gård har öppet alla dagar mellan klockan 10:00-17:00 och det är en frivillig entréavgift eller en gåva på 40 kronor för att hålla igång driften på Julita gård.

Det finns en parkering i anslutning till Julita gård och parkering kostar 10 kronor/ timma eller 35 kronor/dygn.

Läs mer om aktuella öppettider och arrangemang på https://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

*Pettsson & Findus är en barnbokserie skriven av Sven Nordqvist.

Huvudpersonerna är gubben Pettsson och hans talande katt Findus.

**skansen är ett område på Djurgården i stockholm där man har byggt upp hus och områden som visar hur folk i Sverige har levt och arbetat i forna tider.

Läs mer på www.skansen.se

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page