top of page
  • Patrick Ellman

Köpenhamn

Köpenhamn är Danmarks huvudstad och ligger på öarna Själland och Amager vid Öresund inte långt ifrån Malmö.

I Köpenhamn bor drygt 2 miljoner invånare och staden är grundad på 1000-talet.

Att ta sig till Köpenhamn

Att ta sig till Köpenhamn med flyg från Göteborg tar ca 45 minuter och från Stockholm tar det ca 1timma och hit går de flesta flygbolagen.

Du kan få tag i flygbiljetter till Köpenhamn från ca. 2000 kr t/r

Att ta bilen från Göteborg till Köpenhamn tar ca 3 timmar och 15 minuter och det är ca 31 mil. Om du tar vägalternativet via Malmö så måste du åka över Öresundsbron och den kostar 565 sek enkelväg men om du har bro passavtal så kostar det dig 245 sek / enkelväg (Årsavgift 450 sek) så det lönar sig om du kör t/r via bron

Du kan även köra via Helsingborg och då måste du ta båten via Helsingborg och Helsingör och det kostar 271 sek för en enkelresa och 542 t/r om du har ett så kallad autobizzsmart avtal som kostar 295 sek / år. (annars kostar det 498 sek för en enkel biljett och 982 sek för en t/r.

Om du bor i närområdet så kan du ta tåget och det är SJ och Öresundståg som trafikerar Köpenhamn och då anländer du direkt i centrala Köpenhamn mittemot tivoli som är en av världens äldsta nöjesparker

En t/r biljett mellan Göteborg och Köpenhamn kostar ca 400–500 kronor för en enkelbiljett i andra klass och den resan tar ca 4 timmar.

Boende

Att bo i Köpenhamn är väldigt dyrt, det är väldigt höga hotellpriser så ett billigare alternativ kan vara att bo i Malmö och ta pendeltåget över till Köpenhamn som tar ca 36 minuter ock kostar ca 150 sek för en enkelbiljett.

Vi bodde dock på ett hotell i centrala Köpenhamn som heter Hotel Alexandra och det ligger drygt 200 meter från rådhusplatsen som är i de centrala delarna av Köpenhamn, inte långt ifrån ströget. Hotel Alexandra är ett Boutiquehotell som har fokus på dansk design som speglas i samtliga rum (50–60 tals design). Vi bodde här för vi fick ett erbjudande från club bropass för att bo här för halva priset 895 dkk / person i dubbelrum samt parkering för 200 dkk och i detta priset så ingick det även en tvårättersmiddag samt 2 frukostar inklusive champagne (frukosten har en inriktning på organisk mat) och 2 glas vin i lobbyn som en välkomstdrink. Läs mer på www.hotelalexandra.dk

Boka gärna hotell via www.Booking.com

Bild visar hur det ser ut i receptionen på hotel Alexandra,

Designen på hotel rummet respektive receptionen

Valuta

I Danmark har de valutan dkk vilket innebär att den svenska kursen ligger på mellan 1,30 – 1,50 vilket innebär att 100 dkk = 130–150 sek.


Att ta sig runt i Köpenhamn

Det är väldigt lätt att promenera runt i Köpenhamn då det är platt.

Jag själv anser att man lätt kan hinna med att se allt i centrala Köpenhamn på 1–1,5 dag.

Att upptäcka

Det finns mycket att se i Köpenhamn, men här kommer ett axplock av hur vi tillbringade dagen.

Köpenhamn är känd för sin klassiska design och staden är full av både designhus och designbutiker bland annat den berömda butiken Illum, så gå runt och njut av alla butiker och hus som finns bland annat på huvudgatan ströget.


Designhus i Köpenhamn.

Byggnaden som innehåller butiken Prada, som ligger vid huvudgatan ströget.

Inte långt från Prada butiken ligger IIlum Bolighus som är ett designvaruhus och här säljer de allt från design kläder till design möbler.

Läs mer på https://www.illumsbolighus.dk



Om du viker av från ströget och går mot Konungens nytorv så kommer du att hamna i Nyhavn som är en liten hamn i central Köpenhamn som grävdes ut 1671, bland annat finns här ett av de äldsta husen fortfarande bevarade här och det är Nyhavn 9 som byggdes 1681.


Vid hamnen eller rättare sagt kanalen så finns det en massa uteserveringar och här serveras det smörrebröd, som är en traditionell dansk smörgås som består av en skiva grovt bröd och kompakt fullkornsbröd med en variation av pålägg som kan kombineras i det oändliga och man äter ”smörgåsen” med bestick och inte med händerna. Ett exempel på ett smörrebröd kan vara -sol over gudhjlem-– rågbröd, rökt sill, gräslök, lök och en rå äggula., jag kan varmt rekommendera er att besöka ”Brooklyn bar, Copenhagen” som ligger på tvärgatan ”toldbodgade” och här är priserna lägre än vad de är utefter hamnen.


Köpenhamns bästa smörrebröd finns här enligt mig.

Brooklyn bar I Köpenhamn som har mycket goda smörrebröd.

När du kommer ner till vattnet så tar du av till vänster och promenerar norrut utefter vattnet och då kommer du att passera Amalienborg som är det kungliga residenset runt ett åttkantigt torg och här kan du se den kända vaktparaden och ta fotografier med de kungliga vakterna i sina röda uniformer och svarta ”hattar”.


Kyrkan i bakgrunden heter marmorkyrkan eller Frederiks kyrka och är en luthersk rokoko kyrka som är byggd på 1700-talet.

Läs mer på https://www.marmorkirken.dk


Om du fortsätter utefter kajen norrut så kommer du att passera Danmarks designmuseum. Läs mer på https://designmuseum.dk

Om du fortsätter längre ut utefter vattnet så kommer du snart att komma till kastellet och den lille shavfruen.

Kastellet är ett citadell som är en av de bäst bevarade fästningarna i norra Europa och den blev byggt som en del av Köpenhamns vallar år 1624 och fästningen är byggd som en femstjärnig konstruktion.

Kastellet i Köpenhamn

En del av kastellet

Den lille havfrue är en riktig turistfälla för här hamnar alla turister för att få ta kort på den 125 cm höga statyn som invigdes 1913 och den föreställer huvudpersonen i H.C. Andersens saga ”den lilla sjöjungfrun”.


Om du nu fortsätter runt eller går igenom kastellet och går nu söder ut så kommer du att hamna i det trevliga nyboder som är ett område som vi upptäckte sist vi var här och det är ett område med småmysiga hus och konstnärs och design butiker på väg ner mot den kungliga trädgården, Kings garden eller som den också kallas Rosenborg garden som är en stor Park / trädgårdsanläggning som omger renässansslottet Rosenborgs slott och trädgården påbörjades att byggas 1618.

När du kommit ut från parken fortsätter du att gå söderut på gatan – landemaerket- så kommer du att snart se ” The round Tower eller Rundetårn som den också kallas” är ett torn som är drygt 35 meter högt och i tornet finns det inga trappor utan huset är som en spiral och man går runt och runt tills man kommer längt upp till toppen av huset och där har du en fantastiskt fin utsikt utöver Köpenhamn, på vägen upp finns det diverse utställningar och halvvägsupp så finns det en pussbänk.

Ursprungligen byggdes tornet som ett astronomiskt observatorium och bibliotek och invigdes i början av 1600-talet.

Entrén kostar 25 ddk för vuxna och 5 dkk för barn.


Som sagt så finns det inga trappsteg i tornet utan det är en lång brant backe upp till toppen och där har du en magnifik utsikt över Köpenhamn. här finner du även det astronomiska teleskopet.




På andra sidan av Nyhavn om du går över bron så kommer du till området Christianshavn och fristaden Christiania som är ett område som befolkas till stor del av hippies, oliktänkande och andra originella personer, området är som ett stort kollektiv som bygger på ideellt arbete och många unika samhällslösningar, det är intressant att gå runt och se hur dessa människor lever men var försiktig när du rör dig här för här förekommer en stor handel av diverse droger såsom cannabis och polisen gör razzior här rätt ofta.


Detta var ett urval av vad du kan göra i Köpenhamn men det finns såklart mer saker att göra, gå gärna in på https://www.visitdenmark.se för att hitta mer saker som passar just dig.

Ett av Köpenhamns största sevärdheter är tivolit som ligger ett stenkast från centralstationen.


Tivolit slog upp portarna första gången år 1843 och hör inne på tivolit kan du åka karuseller, äta dricka och spela spel.

läs mer på https://www.tivoli.dk för öppettider och priser.

Mina egna småtips

När du kommer till Köpenhamn så är det lätt att man först går till ströget för att äta och gör inte misstaget som jag och många andra har gjort, ta första bästa ställe, det första stället ligger på vänster sida och erbjuder en billig buffé för 80 dkk på en kinesisk restaurang, gå vidare för det finns många billigare och bättre restauranger än den här.

Att dricka öl på ströget är jättetrevligt och här kan du se folk passera men du kommer att få betala runt 80–90 dkk för en stor stark men om du går in på en tvärgata till ströget som tex. Vastergade så kan du få e stor stark för mellan 30–50 dkk och en shotbricka med 10 shot för 100dkk.

Vid ströget så ligger det ett fantastiskt trevligt café som heter La glace och grundades år 1870 och är ett mycket trevligt café med bordsservering och mycket goda bakverk men smakar det så kostar det men väl värt ett besök.

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page