top of page
  • Patrick Ellman

Löfstad slott

Löfstad eller Lövstad är ett slott som ligger i Kimstad, i Norrköpingskommun i Östergötland län.

Slottet uppfördes mellan år 1638–1660 av fältmarskalken Greve Axel Lillie

Att ta sig till Löfstad slott

Löfstad slott ligger på en höjd, inte långt ifrån Lövstadsjön mellan Linköping och Norrköping, avfart 117, närmare bestämt 9 km sydväst om Norrköping.

Ta av mot Kimstad och följ skyltningen mot löfstad slott.

Det finns en parkering cirka 150 meter från slottet.

Om Löfstad slott

Slottet uppfördes mellan 1638–1660 av fältmarskalken Greve Axel Lillie och hans hustru Christina Möller och gården som låg här tillhörde släkten sedan början av 1500-talet (1510)

Slottet byggdes i sten med tre våningar mot borggården, och ytterligare en våning mot parken och två långa flyglar i två våningar, med ett torn i de yttre ändarna.

Slottet omges av en trädgård och en engelsk park som anlades omkring år 1800.

Den inrednings om finns i slottet idag är yngre än när slottet byggdes.

Den sista privata ägaren till slottet var Emilie Piper som avled år 1926 utan arvingar så testamenterades slottet till Riddarhuset och Östergötlands fornminnes-och museiförening (nuvarande Östergötlands Museum).

Slottet inrymmer bland annat ett bibliotek med omkring 5 000 olika band och en värdefull tavelsamling- porträtt av tidigare ägare såsom fältmarskalken Greve Axel Lille och Hedvig Catharina de la Gardie för att nämna några.

När jag var på besök så var det en utställning om tapeter och dess historia och här visade de även upp de tapeter som har funnits i slottet.

Det kostar 120 kr för en vuxen att besöka slottet för en guidad tur på cirka 50 minuter och då får du information om slottets 400 åriga historia.

Vill du veta mer om slottet och dess öppettider och avgifter så läs mer på https://lofstad.se

På slottsområdet så finns det förutom slottet ett trädgårdscafé, en handelsträdgård och en mycket trevlig natur- och kulturstig som tar dig runt slottets ägor.

Du kan ladda ner Kartan här nedan

Trädgårdscafét ligger vackert beläget vid slottet.

1 visning0 kommentarer

Commentaires


bottom of page