top of page
  • Patrick Ellman

Mérida

Mérida ligger i den spanska delstaten Extremadura inte långt ifrån den portugisiska gränsen.

Extremadura är känd för sitt varma klimat så här kan det bli uppåt 40-45c varmt under sommaren.

Det bor runt 60 000 invånare i Mérida som är den tredje största staden i Extremadura.

Staden Mérida grundades redan år 25f.Kr. då under namnet Emerita Augusta för att på order av den romerska Kejsaren Augustus skydda en passage och en bro över floden som rinner genom staden och i Merida.

Romarna har satt sina spår i Mérida och man kan säga att Mérida är en liten Rom då det finns det många spår från romartiden.

Mérida är med på Unescos världsarvslista sedan år 1983.

Att ta sig till Mérida

Kommer du med flyg så är det bäst att flyga till Sevilla som är den stad med flygplats som ligger närmst Mérida och du får räkna med att en flygbiljett från Sverige till Sevilla går på runt mellan 500–2000 kronor för en enkel resa och du kan flyga hit med bland annat Norwegian, Vueling och Ryanair.

Vill du veta mer om vad du kan göra i Sevilla så läs på https://minaresor.com/?p=1067

Mérida ligger cirka 20 mil norr om Sevilla och tar du bilen så får du räkna med att det tar cirka 1,5 timme att köra till Mérida.

Vill du åka kollektivt så är det möjligt, dock går det inga tåg mellan Sevilla och Mérida utan du får ta buss och det kostar runt 19€ och du får räkna med att bussresan tar cirka 3 timmar.

Att bo i Mérida

Det finns ett antal boende i Mérida som kostar runt 60€ per natt för ett dubbelrum men jag har inte något hotell sim jag kan rekommendera dig då vi valde att besöka Mérida över dagen och det hinner du med för alla sevärdheter ligger på gångavstånd.

Vill du bo i Mérida så boka gärna ditt boende på www.booking.com.

Att upptäcka i Mérida

Som jag skrev ovan så är Mérida en stad full med spår från Romartiden och staden är som ett Rom i miniatyr.

Här finns det fullt med historiska sevärdheter överallt i staden.

Bron som jag skrev om ovan i inledning finns kvar än idag och heter

Puente Romano de Mérida är den bro som byggdes först när staden grundades år 25f.Kr. och den byggdes av strategiska skäl för att skydda staden och områdena på östra sidan av halvön.

Ursprungligen var bron gjord i två delar och trots många reparationer kan den ursprungliga konstruktionen fortfarande ses och bron är nu bara till för gående och cyklister.

Tempel of Diana ligger i de centrala delarna av Mérida mitt på gågatan.

Tempel of Diana är ett mäktigt kejserligt gudstempel är uppfört av kejsaren Augustus. Templet är mycket välbevarat. Vill du gå in och besöka templet från insidan så får du mer information och då får du betala 3€ i entréavgift.

National museum of Roman art som är ett av Europas vackraste museum som är ritat av den spanska arkitekten Rafael Moneo Vallès som också ligger bakom moderna museet i stockholm.

Museet är en tegelbyggnad som ger känslan av att du är inne i en Katedral.

Här på museet så finns det arkeologiska fynd efter utgrävningarna av staden och här finns över 34 000 föremål av vilka endast cirka 1000 finns tillgängliga för allmänheten.

I bottenvåningen eller källaren finns ett antal nischer med skulpturer medan på de två övre våningarna kan du se fynd av mer vardaglig karaktär såsom skulpturer, verktyg med mera.

Här på museet finns den största samlingen av romerska fynd utanför själva Rom.

Museet är öppet tisdag till lördag mellan klockan 9:30 -20:00 och söndagar mellan klockan 10:00-15:00, mellan april-september

Oktober till mars är det öppet tisdag till lördag mellan klockan 9:30-18:30 och på söndagar mellan klockan 10-15:00.

Amphitheatre of Mérida och Teatro Romano de Mérida ligger mittemot National museum of roman art och där betalar du för entrébiljett för att besöka de båda som ligger inom samma område och den kostar 12€ och det är öppet mellan klockan 9:00-20:30.

Amphitheatre of Mérida är från år 8 efter Kristus och ligger på en kulle för att se än mäktigare än vad den är.

Amfiteatern är hela 64,5 meter lång och 41,2 meter bred och i mitten var det ett trägolv där gladiatorerna kämpade mot vilda djur eller mot varandra inför uppemot 14 000 åskådare och här kunde du höra massan skrika Iugla! Verbera! Missus!…

döda han! Slå han! Ge han nåd, skona han!

Längst upp på läktaren satt fattiga och slavar medan ju längre ner man satt desto viktigare och rikare var man.

När man går runt här så kan man känna känslan om hur det kunde vara att besöka amfiteatern.

Teatro Romano de Mérida som ligger i anslutning till amfiteatern är från år 15 efter Kristus. Här utspelades diverse konst akter under åren och på scenen som pryddes av totalt 32 marmorpelare och statyer däremellan.

Varje år mellan juni och augusti hålls den så kallade Teatro Classico som är en teaterfestival där de spelar teater från det gamla romarriket och det grekiska riket.

Vill du veta mer om vad du kan göra i Mérida så läs mer på http://turismomerida.org/inicio/

Jag hoppas att du får en trevlig vistelse i lilla rom som Mérida kallas!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page