top of page
  • Patrick Ellman

Nimis- ett unikt konstverk i Skåne

Nimis är ett unikt konstverk som skapades av Lars Vilks på 80-talet.

Nimis består av olika träkonstruktioner gjorda av spillvirke, plankor och trädgrenar och ligger på stranden vid Kullabergs naturreservat

Hela konstruktionen är ett svartbygge, alltså byggt på stranden utan myndigheternas tillstånd men upptäcktes inte förrän efter 2 år men konstruktionen finns kvar där ännu trots 20 års tvist med myndigheterna och Nimis besöks av cirka 40 000 besökare per år.

Att ta sig till Nimis

Nimis ligger svårtillgängligt vid stranden i Kullabergs naturreservat strax utanför Höganäs med en promenad på mellan 40–60 minuter från parkeringen vid Himmelstorps parkering som ligger vid Himmeltorpsgården.

Att ta sig från Höganäs till Parkeringen vid Himmelstorps parkering tar cirka 20 minuter att köra med bil de 12 km.

Konstverket Nimis ligger cirka 12 km norr om Höganäs.

Kommer du från Helsingborg som ligger 36 km söder om Himmelstorp så tar det cirka 40 minuter att åka bil.

Nimis konstverk

Konstverket ligger som sagt cirka 40–60 minuters promenad från parkeringen via diverse gångvägar och branta backar ner till stranden.

Det är väldigt jobbigt, om inte påfrestande att ta sig dit men ännu värre är det att gå tillbaka så ta med dig vatten och bekväma skor och kläder och regnar det eller har regnat så skulle jag inte besöka konstverket.

Det är lite krångligt att hitta till Nimis men när du har parkerat bilen så gå mot Himmelstorpsgården, ta sedan höger om gården och gå förbi djurhagarna och gå rakt upp och följ skyltningen blå markering och efter ett tag så följer du sedan gul markering och bokstaven N så kommer du att hitta, du ska ner mot vattnet så följ kanten så kommer du fram.

Ta höger vid huset och gå igenom djurhagarna..

-följ sedan stigen och den blå markeringen tills du..

..du ser markeringen märkt N så är du på rätt väg..

..och det går brant nerför mot stranden. (bilden är tagen en bit nerför backen).

När du har gått mellan 40-60 minuter så kommer du ner till konstverket som väcker delade känslor. Vad tycker du om konstverket som är gjort av spillved, plankor och grenar? Du kan gå in i konstverket och se vad det har att erbjuda, var dock försiktig för det finns en del trasigt brädor.

Det första som du kommer att se är ingången till konstverket antigen så går du in eller så går du nerför slänten och det finns ett rep som du kan hålla dig i för det är brant nerför.

går du igenom hela konstverket så kommer du ut vid stranden som består av stenar och stora klippblock.

Här ser du konstverket i sin helhet.

här är konstverket tagen från en annan vinkel.

Det var många barn som lekte i konstverket.

Det är gratis att besöka Nimis.

Vill du läsa mer om Nimis så klicka på länken https://www.ladonia.org/nimis/

Fakta om Ladonien.

Ladonia är en självutropad mikrostat på 1km2 där skulpturparken ingår, där bland annat Nimis ligger.

Nationen, Ladonien utropade sig självständig den 2 juni 1996 och enligt informationen som jag har fått så finns det en drottning och ett flertal ministrar, där bland annat Lars Vilks är statssekreterare och Ladonien har förklarat kris mot Sverige.

Medborgarskap är gratis i Ladonien men vill du bli adlig så kostar det 30 USD.

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page