top of page
  • Patrick Ellman

Norrköping

Norrköping är en stad som ligger Östergötland.

Norrköping är Sveriges elfte (11) största stad med sina drygt 96 000 invånare.

Norrköping ligger längst in i Bråviken och Motala ström rinner genom staden.

Att ta sig till Norrköping

Norrköping ligger cirka 16 mil söder om Stockholm och kör du söderut på E4 så tar det nästan 2 timmar att ta sig till Norrköping.

Vill du åka kollektivt så är det också möjligt och då tar resan drygt 1 timma med SJ snabbtåg.

Läs mer och boka på https://www.sj.se/#/

Att bo i Norrköping

Det finns ett flertal boende i Norrköping men jag har inget jag kan rekommendera dig då jag endast stannade i Norrköping över dagen men boka gärna ditt boende på www.booking.com

Om Norrköping

Norrköping är en av Sveriges mest traditionella industristäder. Redan under medeltiden fanns här i Nuvarande Norrköping en handelsplats, de äldsta stadsprivilegierna är dock från år 1384.Ännu äldre är emellertid kvarnindustrin som levde kvar till mitten av 1900-talet. Även metallindustrin spelade en viktig roll först genom vapenindustri mellan (1609–1789) och senare genom mässingsbruket Holmen (1623–1796). Klädesindustrin tog fart under den senare hälften av 1600-talet och var under långa tider var Norrköping landets dominerande ylleindustriort.

Norrköping kallades i mitten av 1800-talet för Sveriges Manchester då tre (3) stora bomullsfabriker grundades här men på 1950-talet så avvecklades även denna industri i Norrköping.

Pappersindustrin kom till Norrköping genom Holmens bruk och är än idag verksam i staden.

Att göra i Norrköping

Med tanke på stadens historia så finns än idag hela industrimiljön bevarad och är mycket sevärd och området kallas för Industrilandskapet.

Industrilandskapet ligger runt Motala ström i de centrala delarna av Norrköping och är unikt i Europa och de flesta av fabrikerna tillkom mellan år 1850–1920 och här arbetade tusentals människor med bland annat spinning och vävning i ylle och bomull i fabrikerna.

Man har nu renoverat de gamla industrilokalerna och här kan du bland annat finna Linköpings universitet, Norrköping science park, arbetsmuseum och Norrköpings stadsmuseum. Här kan du även finna restauranger, barer och ett konserthus bara för att nämna en del av allt som finns här.

Kommer du från centrala Norrköping så kommer du först att passera in genom Holmentornet som byggdes på 1750-talet och ligger på den plats där holmens bruk har funnits sedan i början av 1600-talet.

Efter att du gått in genom holmen tornet så kommer du efter cirka hundra meter på höger sida se ett vattenfall vid bomullsspinneriet och vattenfallet sprider ljus och färg varje hel och halv timme.

Mest synonymt med industrilandskapet är det s.k. strykjärnet som ligger på laxholmen och här ligger Sveriges enda museum för arbete och dess historia.

”Strykjärnet” är en byggnad med sju sidor skapad av Folke Bensow och byggdes upp mellan 1916–1917 och rymde då ett spinneri.

Spårvagnarna i Norrköping är gula och är mycket omtyckta av Norrköpingsborna och har blivit en del av stadens identitet.

Det finns två olika spårvagnslinjer (linje 2 & 3) i staden och totalt finns det 16 spårvagnar och spårvagnar har funnits i Norrköping i mer än 110 år. Och såklart så finns det ett spårvagns museum i staden.

Vill du veta mer om vad du kan göra i Norrköping så klicka på länken https://visit.norrkoping.se

Bland annat så kan du besöka Löfstad slott Se separat reseguide om Löfstad slott på https://minaresor.com/?p=3106

Bra att veta

Staden och fotbollslaget Norrköping kallas allmänt för Peking och det har man att tacka den upptäcktsresande Sven Hedin för.

Han höll en föreläsning om sina resor i kina på det gamla läroverket i staden på 1910-talet och berättade då att Peking på Kinesiska betyder Norra staden och Nanking betyder södra staden, ungefär som Norrköping och Söderköping och då döpte några läroverkselever Norrköping till Peking och på den vägen är det än idag,

1 visning0 kommentarer

Kommentare


bottom of page