top of page
  • Patrick Ellman

Sigüenza

Sigüenza ligger cirka 13 mil norr om Madrid och tillhör provinsen Guadalajara i Castilla La Mancha.

Staden har cirka 5000 invånare och på vintern är det väldigt kallt medan på sommaren kan temperaturen nå över +40c varmt.

Staden är främst känd för sitt medeltida slott som är från 1100-talet och för sin medeltida vecka som inträffar under sensommaren

Att flyga till Sigüenza

Det går inte att flyga till Sigüenza men den närmaste flygplatsen är Madrid som ligger drygt 13 mil söder om Siguenza och därifrån kan du ta tåg.

Du kan flyga till Madrid för runt 1500–2000 sek för en t/r biljett över en weekend från Sverige.

Att ta sig till Sigüenza

Det bästa sättet att ta sig till Sigüenza är att hyra en bil på Madrids flygplats (läs mer om att hyra bil i fliken hyrbil) och då följer du vägen norrut på A2 och då tar de 13 milen runt 1,5 timme att köra.

Du kan även välja att ta tåget men då måste du ta dig till den stora järnvägsstationen i Madrid som heter Atocha och taxiresan mellan flygplatsen och centralstationen kostar ungefär 30€ och där får du ta regionaltåget som tar runt 2 timmar (läs mer om att åka tåg i Spanien under fliken tåg)

Hotell i Sigüneza

Då staden inte är så stor så finns det inte heller så många hotell i staden utan endast 35 stycken så ska du hit under högsäsongen och har tänkt att bo här så boka i tid men jag kan varmt rekommendera er två hotell

Hotell el Doncel som är ett ** hotell men är bättre än vad du kan tro, det ligger i ett 1700-tals hus vid huvudgatan och rummen är väldigt fräscha och du bor här för runt 60€ / natt för 2 i ett dubbelrum dock utan frukost men det kan du äta på närmaste bar för en billig peng. Hotellet har även en mycket bra restaurang som har fått diverse utmärkelser för sin mat

Parador de Siguenza är ett **** hotell som ligger i fästningen högst upp på berget och här har du en fantastisk utsikt utöver staden och här får de betala runt 130€ för en natt för 2 i dubbel rum inklusive frukost.

Att ta sig runt i Sigüenza

Det kan vara jobbigt att promenera i staden för den ligger på ett berg så det är mycket backigt om du ska gå upp till fästningen, det går dock att köra bilen ändå upp och det finns även en lokalbuss.

Att upptäcka i Sigüenza

Staden är känd för sitt medeltida slott som numra är till större delen ett hotell som stadens främsta sevärdighet och sin medeltidsvecka under sen sommaren men jag listar här nedan vad du kan göra i staden

Så här ser de flesta gatorna ut i staden, backiga.

Castle of Sigüenza är en fantastik och välbevarad arabisk fästning från 1100-talet, njut av en promenad i trädgårdarna och beundra byggnadens fantastiska arkitektur, passa på att besök det romerska kapellet från 1200-talet, passa även på att ta en lunch eller fika i fästningen och känn lugnet. Här uppe kan man gå runt och bara njuta av omgivningarna.

Utsidan av fästningen

Gården innanför fästningen, här kan du känna lugnet.

Det är magiskt att vandra runt inne i fästningen.

Cathedral de Santa Maria de Sigünza ligger vid Plaza Mayor och katedralen byggdes upp mellan år 1144–1326 och är byggt i Gotisk stil.

Du kommer att bli imponerad av det stora altaret Santa Librada

Katedralen är öppen varje dag mellan 10:30-19:30 och museet är öppet mellan klockan 11–14 samt 16-19:00 och en biljett hit kostar 6€ men om du besöker Katedralen i samband med mässan så är det gratis.

Katedralen är vacker

Sigüenza Plaza Mayor är ett litet men mysigt torg som ligger bredvid ovanstående Katedral som är omgiven av ett par restauranger och barer och torget är bygget på 1500-talet.

Plaza Mayor är ett trevligt litet torg.

Om du gillar att vandra i naturen så kan jag rekommendera dig att besöka Barranco del Rio dulce natural park som är naturreservat på över 8500 hektar och här kan du hitta grottor, vattenfall och olika vandringsleder tar dig runt i området

Det finns många strövområden runt staden.

Mina personliga tips

Passa på att njuta och besök många av restaurangerna i området för här är lammgryta deras speciallitet.

Lamm är populärt i området, här en lammfiol.

Om du vill äta en lättare mat så skulle jag rekommendera era att besöka vilken bar som helst för det finns god mat till humanpriser på de flesta barer och restauranger men en som vi fastnade för var La ermita Restaurante som ligger vid Parque de la Alameda.

2 visningar0 kommentarer

댓글


bottom of page