top of page
  • Patrick Ellman

Mora

Mora är en stad som ligger i mitt i Dalarna mellan Siljans norra strand och Orsa sjön med anor från 1200 talet.

I Mora bor det ungefär 20 000 invånare.

Att ta sig till Mora

Mora ligger som sagt mellan Siljans Norra strand och Orsa sjön i hjärtat av dalarna.

Och du tar dig hit med bil från stockholm så tar det cirka 4 timmar att köra de 30 milen via E18 till Enköping och vidare på väg 70 till Mora

Om du väljer att ta tåget så tar det drygt 5 timmar att åka med SJ till Mora

Läs mer på www.sj.se

Mora ligger vid Siljans norra strand.

Att bo i Mora

Det finns gott om olika boende i Mora men jag har inget hotell som jag kan rekommendera er för vi bodde i Borlänge då hotellpriserna var lägre där.

Boka gärna ditt boende på www.booking.com

Att göra i Mora

Mora är främst känd för målgången av vasaloppet och att Anders Zorn både är född och levde här i mora så vad kan man se och uppleva i Mora?

Vasaloppsmålet möter alla skidåkare som åker de 9 milen mellan Berga by i sälen till målet i Mora. Här möts de av texten ” I Fäders spår för framtida segrar” när de korsar mållinjen första söndagen i Mars.

Vasaloppet är det största (100 000 deltagare) och äldsta (premiär 1922) långloppet på skidor i världen.

Loppet körs till minne av Gustav Eriksson som senare blev kung Gustav Wasa som flydde undan den danske kungen 1521 då han blev upphunnen av den danske kungen i Sälen och återvände till mora för att leda upproret mot ockupationsmakten.

Detta är vad skidåkarna strävar efter 9 mil på skidor, målgången i Mora.

Vasaloppsmuseet ligger i anslutning till målet och här visar de upp vasaloppets snart 100 åriga historia på ett intressant och interaktivt sätt och det finns flera olika avdelningar som du kan se som tex i Gustav vasa salen så kan du se en film om vasaloppets historia.

Läs mer om öppet tider och aktuella priser på https://www.vasaloppet.se/om-oss/vasaloppsmuseet/

Zornmuseet är ett museum där man visar upp ett flertal verk av Mora sonen Anders Zorn. Museet invigdes 1939 och det lockar besökare från hela världen.

På museet kan du som sagt se målningar, akvareller, skulpturer och etsningar av konstnären. Konstnären och hovmålaren Anders Zorn levde mellan 1860 – 1920

Det kostar 100 kr för vuxna att besöka museet men läs mer om aktuella öppettider och priser på https://zorn.se besöksadress Vasagatan 36,Mora

Zorn museet ligger centralt i Mora

Anders Zorn själv.

En av anders Zorn mest berömda tavlor, dock i akvarell.

Zorngården ligger bredvid museet och hör till Sveriges mest berömda konstnärshem. Här kan du stiga in i huset och färdas 100 år tillbaka i tiden och här blandas konst och konsthantverk från när och fjärran och här kan du se hur makarna Zorn levde.

Det Kostar 100 kronor att gå in i husen och det måste du betala i museuemets kassa men du kan lika väl gå runt på utsidan och titta in i husen om du inte vill betala 100 kronor eller om det är fullbokat.

Anders Zorn gården ligger precis bredvid museet.

Anders Zorn arbete hus, där han satt och skapade sina konstverk.

Mora Kyrka har anor från 1200-talet och har byggts om i omgångar fram till nuvarande form.

Lägg märke till målningarna utefter långväggen för här kan du se målningar av Ulrica Eleonora, Karl XII och Gustav II Adolf.

Om du går ut på kyrkogården så kommer du att finna konstnären Anders Zorn och hans Hustrus Emmas grav och denna grav finner du intill kyrkostaketet som vetter mot Anders Zorn gården.

Vill du veta mer om Mora kyrka så läs mer på https://www.svenskakyrkan.se/mora

Vill du veta mer om vad du kan göra i mora, läs mer på https://mora.se

Mora kyrka.

Mina personliga tips

Det var fullbokat när vi ville köpa biljetter för att gå in på Zorn gården men det var en kvinna i entrén som sa att man kan gå runt gratis på utsidan och kika in genom fönstret om man ville slippa betala 100 kronor i entré och vi fick en bra uppfattning av huset.

Det var vissa konstverk som jag saknade, bland annat hans mest kända konstverk, stickande kulla som inte visades upp här utan på det hänger i stockholm så det var en besvikelse att man inte kunde se just denna och ett antal andra målningar.

Om du vill äta en god bit mat så kan jag varmt rekommendera er att äta på restaurang ”Käk och Plock” som serverade mycket god mat.

Läs mer om vad de erbjuder på https://kakochplock.se

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page