top of page
  • Patrick Ellman

Nora

Nora är ett samhälle som ligger i Örebro län i Västmanland.

Nora har cirka 6500 invånare.

Nora grundades år 1643 och är en av Sveriges bäst bevarade trästäder.

Att ta sig till Nora

Nora ligger centralt i Sverige och rakt väster ut från Stockholm så är det bara 20 mil att köra bil. Till Karlstad är det bara 10 mil att köa med bil och Kommer du från Göteborg så är det cirka 30 mil hit.

Kommer du från Örebro så tar det cirka 30 minuter att köra de drygt 3,5 milen hit på väg 50.

Det är gratis att parkera bilen i Nora men du måste använda en P-skiva och du kan parkera i max två (2) timmar på gatumark. P-skivan kan du hämta ut gratis hos turistbyrån eller på Nora stadshotell eller i en av Noras butiker.

Vill du åka kollektivt från Örebro så går det utmärkt med buss 302 och då tar bussresan drygt 1 timma.

Läs mer om priser och avgångar på https://www.lanstrafiken.se/planera-din-resa/

Att bo I Nora

Det finns tre (3) olika hotell i Nora men jag har inget hotell som jag kan rekommendera dig men boka gärna din vistelse på www.booking.com

Att göra i Nora

Nora är en av Sveriges tre (3) trästäder förutom Eksjö och Hjo och det är en upplevelse att bara att gå runt på kullerstensgatorna och titta på de vackra och välbehållna trähusen och de flesta av husen i Nora är från 1700-och 1800-talet och har vackra innergårdar.

Göthlinska gården som ligger på Kungsgatan och vid torgets sydöstra hörn är ett borgarhem som är byggt år 1793 med en vacker trädgård och är numera ett museum och när du kliver in i huset så känns det som om att tiden har stått stilla.

Fröken Ingrid Göthlin levde hela sitt liv här mellan år 1887–1962 och ville att efter sin död att hemmet skulle finnas kvar för att visa hur ett borgerligt hem såg ut vid förra sekelskiftet.

Det kostar 40 kronor att besöka huset.

Veteranjärnvägen och stationsområdet är unikt i Sverige för Nora var Sveriges första järnvägsstad då bergsmän och borgare i Nora insåg att det som var den tidens nya uppfinning kunde frakta malm och järn snabbt och billigt och då ersatte hästtransporterna.

Premiärturen gick mellan Örebro och Nora i Mars år 1856 och vänthallen i Nora är kvar som den var vid invigningen år 1856 och här kan du gå runt själv och upptäcka allt som finns i och runt stationsområdet. Vill du besöka järnvägsmuseet så är det öppet torsdagar och fredagar mellan klockan 10–14:00.

Nora glass är något som Noraborna är stolta över för här har det serverats dagsfärsk glass sedan 1923 och de kallar sin glass för tidernas godaste glass och smaken ska du inte hitta någon annanstans enligt företaget.

Nora glass är öppet varje dag mellan klockan 10-21:00

Läs mer på https://noraglass.se

Vill du veta mer om vad du kan göra i nora så besök https://www.visitnora.se för mer information.

Bra att veta om Nora

Deckarförfattarinnan Maria Lang avslöjade obehagliga mord och våldsamheter i staden, som i hennes deckare kallas för Skoga.

Maria Lang (1914–1991) heter egentligen Dagmar Lange är född och uppvuxen här i Nora och var under 40 år en av landets mest lästa och kritiserade deckarförfattare.

Det finns guidade vandringar som följer maria Langs böcker i Nora.

1 visning0 kommentarer

Comentários


bottom of page