top of page
  • Patrick Ellman

Alfta-Edsbyn

Alfta och Edsbyn är två olika byar i Ovanåkers kommun som ligger i Hälsingland.

Edsbyn är den största byn med drygt 4000 invånare medans Alfta har drygt 2000 invånare.

Alfta är dock den första orten i Hälsingland som blir omnämnd och det redan år 1178 då Kung Sverre av Norge blev stoppad av tre tusen (3000) hälsingar i Alfta, men i viken som ligger väster om halvvägs till Edsbyn så har man hittat silvermynt från 700 talet

Välkommen till den mysiga by i Hälsingland.

Att ta sig till Alfta- Edsbyn

Alfta och Edsbyn ligger cirka 10 mil norr om Falun och kör du väg 50 från Falun så tar det cirka 1,45 att köra till Alfta och Edsbyn.

Bollnäs ligger cirka 20 km öster om Alfta utefter väg 50.

Alfta och Edsbyn ligger cirka 10 mil norr om Falun.

Att bo i Alfta- Edsbyn

Det finns en del boende såsom privata stugor och vandrarhem men endast två hotell vilket vi tyckte var väl dyrt för en natt i området så vi valde att bo på en herrgård i Kilafors som ligger cirka 4 mil från Alfta och tar cirka 30 minuter att köra dit. Läs mer rom Kilafors herrgård i en egen reseguide.

Boka gärna dit boende på www.booking.com

Att göra i Alfta-Edsbyn

Jag har tillbringat många av mina barndoms år i området och Alfta ligger mig varmt om hjärtat med alla dess skog och det gemytliga som man möts av när man besöker både Alfta och Edsbyn.

Vad är då området känt för förutom sin natur och bandy?

Hälsingegården OL-Anders i Alfta är med på Unescos Världsarvslista sedan 2012 och är gård med tre hus byggda i empirestil och har vackra och välbevarade interiörmålningar från 1848.

Hälsingegården Ol-Anders ligger vid infarten till Alfta och är med på Unescos Världsarvslista.

Lägg märke till de fantastiska målningarna på väggarna som är original.

På gården i närheten av Hälsingegården så ligger Emigrantmuseet och här får man en inblick hur den strapatsrika resan gick från Alfta till Bishop Hill I USA i mitten av 1800 talet och det var runt 300 personer som gjorde denna resa.

Inne i emigrantmuseet så får du en stor inblick hur det var att emigrera från Ovanåkers kommun till Bishop Hills i USA.

Lars Mortimer kommer från Alfta och är den kände serietecknaren som ligger bakom skapelsen av älgen Hälge och vid hälsingegården så finns en utställning om älgen Hälge men utställningen kommer att bli mycket större under 2021.

”Hälges” skapare Lars Mortimer är född och uppvuxen i Alfta.

Det är gratis entré och mycket värt ett besök, läs mer om aktuella öppettider på http://www.edsbyn-alfta.se/gora/halsingegardar/halsingegardolanders.43.html

Alfta Kyrka Ligger inne i centrum byggdes upp under medeltiden på 1200-talet men har restaurerats ett flertal gånger under historiens gång och kyrkan finns omskriven i O. Bromans bok ”Glyssisvallur.

Alfta Kyrka byggdes upp först på 1200-talet

kyrkan är mycket vacker även på insodan och läggmärke till de målade detaljerna inne i kyrkan.

När du lämnar Alfta och åker de 13 km till Edsbyn så passerar du viken som jag skrev om i början och det var här de hittade silvermynt från 700-talet.

Det är fantastiskt vackert utefter vägen mellan Alfta och Edsbyn

Edsbyn är känd för sin bandy och möbeltillverkning och vid infarten till Edsbyn så står världens största pinnstol som ett monument för möbeltillverkningen på Edsbyverken

I Edsbyn kommer du inte missa att se världens största pinnstol.

Missade du att besöka Hälsingegården i Alfta? Ingen fara för i Edsbyn så har de även här en hälsingegård som heter Mårtes, dock mycket mindre än den i Alfta.

Vill du veta mer om vad du kan göra i Alfta – Edsbyn så läs mer på http://www.edsbyn-alfta.se/index.html

Mina personliga tips

Det finns en mycket bra pizzeria i Alfta centrum som heter Alfta Pizzeria som jag kan rekommendera er att besöka för här har de jättegod mat, så väl värt ett besök.

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page