top of page
  • Patrick Ellman

Anten- Gräfsnäs järnväg

Anten Gräfsnäs är en museijärnväg som går mellan de två orterna Anten och Gräfsnäs.

Museijärnvägen är en 12 km smalspårig oelektrifierad museijärnväg som är belägen cirka 10 km nordväst om Alingsås i Västra Götaland.

Järnvägen var ursprungligen en del av järnvägen som gick mellan Göteborg och skara mellan år 1900–1967 då den sedan lades ner.

Att ta sig till Anten-Gräfsnäs Museijärnväg

Kommer du från Göteborg så tar det dig cirka 50 minuter att köra de 5 milen till Anten där Anten- Gräfsnäs järnväg utgår ifrån.

Bäst är att du kör via E20 och tar av vid Lerum eller vid Alingsås och kör sedan mot Anten.

Vill du åka kollektivt så är det möjligt och den bästa vägen är då att ta tåget till Alingsås station och sedan buss 560 till Anten och då tar resan drygt 1 timma.

Läs mer på https://www.vasttrafik.se för avgångstider och priser.

Om Anten- Gräfsnäs Museijärnväg

Anten -Gräfsnäs museijärnväg är en järnväg som går mellan de två olika orterna och resan är på 12 km. sträckan är helt oelektrifierad så tågen drivs med ånglok och det andra alternativet är att åka rälsbuss som går på diesel.

Ångloken är nästan 100 år gamla och detsamma gäller tågvagnarna och rälsbussen är från 1950-talet. Det roliga och 9intressant är att även personalen klär sig i tidstypiska kläder och stationen har återställts till sitt utförande som den hade på 1940-talet och här köper du biljetterna för din resa.

Passa även på att besöka utställningshallen som ligger i anslutning till Anten station och här finns gamla ånglok, tågvagnar, rälsbussar och andra föremål som använts inom järnvägen.

Tag sedan plats i en av alla de olika vagnarna som ångloket drar fram genom den 12 km långa sträckan till Gräfsnäs och upplev atmosfären. dofterna och tågdunket mot spårskarvarna.

Vid stationen i Kvarnebo så stannar tåget till för att göra en paus för att fylla på vatten och här håller de ett föredrag under tiden de fyller på vattnet och berättar mer ingående om tågsträckan och arbetet som gör här.

När du befinner dig här i Kvarnebo och tittar på stationshuset så kanske du känner igen dig? Och då är du inte helt fel ute för på den här stationen spelade de in en av scenerna i filmen där han sov på en järnvägsstation i ”hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”


Vid ankomst till Gräfsnäs så missa inte när de vänder tåget på den så kallade vändskivan och här får du gärna hjälpa till att vända tåget som åker tillbaka till Anten igen.

Du behöver inte ta det vändande tåget tillbaka till Anten utan titta på stationsbyggnaden så ser du när tågen åker härifrån och du kan välja mellan ångloket eller en rälsbuss från 50-talet.

Om du väljer att ta ett senare tåg tillbaka så kan du passa på att gå runt i Gräfsnäs slottspark och här finns det en del att upptäcka såsom Gräfsnäs gamla slottsruin och här finns det även badmöjligheter och en restaurang och ett café.

Läs mer om Gräfsnäs slottsruin på https://minaresor.com/?p=3255

Vill du veta mer om järnvägen och deras aktuella priser och avgångar så läs mer på https://www.agj.net/res-med-agj/

Att besöka Anten-Gräfsnäs museijärnväg är en mycket trevlig dagsutflykt!

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page