top of page
  • Patrick Ellman

Bräckboden- Göteborgs kex

Göteborgs kex ägs av företaget Orkla som är nordens ledande aktör av varumärken som Olw, Bliw och Jordan för att bara nämna några.

Göteborgs kex är ett av företagen inom Orkla koncernen och i Kungälv så gör man kex och kakor och det har man gjort sedan år 1888 och de mesta kända kakorna är ballerina, Singoalla och baddare för att bara nämna några.

Om Bräckboden

I bräckboden som ligger i anslutning till fabriken i Kungälv så säljer Göteborgs Kex ut varor som av olika skäl inte klarar högsta kvalitet utan som de har klassificerat som-bräck. Det innebär att det sortiment som finns i bräckboden kan variera och bräckboden är inte heller en fullsortimentsbutik utan här finns endast goda kakor och kex med små skavanker till bra priser.

I bräckboden erbjuder de inte bara kex och kakor utan även chips och ostbågar som producerar inom andra delar av Orkla koncernen som Göteborgs kex ingår i.

Öppettider

Måndag-fredag 10:00-18:00

Lördag 10:00-13:00

OBS!

Butiken och hela kexfabriken kommer at läggas ner och flyttas från Kungälv någon gång under år 2023 så passa på att besöka bräckboden innan dess

Att ta sig till Bräckboden

Bräckboden i anslutning till fabriken som ligger i Kungälv norr om Göteborg.

Kommer du med bil från Göteborg så tar det dig mellan 20–25 minuter att köra de drygt 2 milen till Kungälv, Kör på E6 norrut mot Oslo.

Vill du åka kollektivt så är det möjligt ta då grön X som avgår var 10-15 minut från Nils Ericssons terminalen och hela resan tar cirka 30 minuter.

Läs mer om avgångstider och priser på https://www.vasttrafik.se

Bra att veta

Du har säker någon gång haft en diskussion med en vän om hur man ska uttala ordet KEX och Göteborgs kex ger följande förklaring:

Ordet kex kommer ursprungligen från det engelska ordet cakes (kakor). Men från början anses engelskans cake ha lånats från det fornnordiska ordet kaka. Ordet kan uttalas på två olika sätt och har alltid varit en källa till diskussion bland språkintresserade. En del anser att kex bör sägas med hårt k (som i kalas), eftersom det då liknar engelskans cakes. Andra tycker att vi bör betrakta kex som ett svenskt ord, och då gäller uttalsregeln mjukt k framför vokalen e (alltså ett tje-ljud). Traditionellt är uttalet med tje-ljud vanligare i västra och södra Sverige.

När du är i bräckboden så passa på att se mer om Kungälv.

Läs min reseguide om Kungälv på https://minaresor.com/?p=1428

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page