top of page
  • Patrick Ellman

Dubai

Dubai är en emirathuvudstad i emiratet Dubai i den norra delen av landet Förenade Arabemiraten (UAE). Det finns sju emirat i Förenade Arabemiraten.

Dubai ligger cirka 10 mil nordost om Huvudstaden Abu Dhabi.

Det finns drygt 3 miljoner invånare i Dubai varav de flesta är gästarbetare.

Dubai ligger vid kusten av persiska viken.

Valuta, klimat och lokaltid i Dubai

Lokaltid De skiljer 3 timmar mellan Sverige och Dubai så när klockan är 12:00 i Sverige så är klockan 15:00 I Dubai.

Klimat medeltemperaturen i Dubai under året är runt +32c, den varmaste perioden i Dubai är mellan juni och september då det är vanligt att temperaturen klättrar över +40c. vill du åka hit när det är som svalast så åk hit mellan december till mars då temperaturen ligger runt +24c

Vill du svalka dig i havet så ha inge större förhoppningar för det för temperaturen i havet ligger på mellan +21-+32c varmt.

Luftfuktigheten i Dubai är hög och brukar ligga på mellan 50–60% men kan nå över 90 % under de varmaste perioderna.

Valuta Förenade Arabemiraten valuta heter Dirham och förkortas (AED) eller (DHS) och det finns gott om uttagsautomater i staden och hela landet så du behöver bara ha några småpengar med dig när du ska betala taxi för taxichaufförerna tar i regel inte emot kort men det börjar bli vanligare.

1 dirham = 2,68 sek / 1 krona sek= 0,37 Dirham och på en Dirham så går det 100 fils.

100 sek =37.33 AED

Vad får du då för pengarna i Dubai?

En cappuccino kostar mellan 25–55 sek (9,34–20,52 AED)

En timmes taxiresa går på runt 70–80 sek (26 AED)

En tre rätters middag för två går på mellan 200–670 sek (75–250 AED)

Seder och bruk i Dubai

-Ta seden dit du kommer och använd sunt förnuft-

Tänk på att när du reser till Dubai att du besöker ett muslimskt land och du förväntas att som turist att respektera Lokala seder och regler och detta inbegriper att man inte ska klä sig på ett sätt som kan uppfattas som utmanande.

Här nedan listar jag några bra saker som är bra att ha koll på:

  1. Utanför strand och poolområderna bör klädseln täcka kroppen från knä till axlar; shorts, kjol går bra men långbyxor och trekvartsbyxor är att föredra.

  2. Undvik för åtsittande klädsel och täck axlarna när ni besöker de arabiska kvarteren och moskéer.

  3. Vid stränder och pooler kan ni bära era vanliga badkläder men kvinnor får inte bada topless.

  4. Undvik att vara intim och via din kärlek öppen på publika platser; kramar och kyssar i offentliga miljöer är inte att betrakta som ett okej beteende i Dubai.

Kan man dricka alkohol i Dubai?

Detta är en fråga jag ofta får och svaret på den frågan är:

Ja det är helt okej att dricka alkohol i Dubai men inte i offentliga miljöer men på hotell, restauranger, barer och nattklubbar och andra plaster som har serveringstillstånd så är det precis som hemma.

Var dock aldrig berusad på allmän plats tex på gatan utanför nattklubben får då kan polisen avvisa dig från landet- så var restriktiv med alkohol under ditt besök i Dubai

Det är viktigt att man tar seden dit man kommer 🙂

Att ta sig till Dubai

Det är förvånansvärt billigt att flyga till Dubai och en flygresa tur och retur mellan Sverige och Dubai kostar mellan 2000-4000 kronor beroende på vilket flygbolag du väljer att åka med.

Jag valde att flyga med Turkish Airlines med en mellanlandning i Istanbul, Turkiet som tog drygt 12 timmar med väntetid i Istanbul.

Att ta sig från flygplatsen in till centrum

Dubai flygplats heter Dubais international Airport (DXB) och ligger endast 4 km nordväst om Dubai centrum.

Dubais flygplats räknas som världens största flygplats med över 67 miljoner passagerare /år.

Om du vill ta taxi till och från flygplatsen så får du räkna med att det kostar runt 50 USD för två (2) personer och resa inklusive en startavgift på 25 USD. Se efter med ditt hotell om de erbjuder transfer till och från hotellet för då kan du spara pengar på det.

Du kan även åka kollektivt med den luftburna tågbanan från terminal 1 och 3 (T1 & T3) och då den röda linjen (red line) och den biljetten kostar runt 20 AED, (Cirka 54 sek).

Vill du ta buss så kostar det runt 5 AED (cirka 14 sek).

Läs mer om flygplatsen på https://www.dubaiairports.ae

Att bo I Dubai

I Dubai finns det hotell av alla de slag allt från 1 * till 7* och du får vad du betalar för

Men räkna med priser mellan 217 sek till 1300 sek / natt beroende på klass av hotell

För ett 3*** hotell får du räkna med att betala runt 480 sek/ natt.

Boka gärna din vistelse på www.booking.com

Vad kostar en veckas vistelse i Dubai?

Många frågar mig vad en veckas vistelse kostar i Dubai och jag brukar svara, det beror på hur du vill spendera din vistelse i Dubai för här finns inga gränser men man brukar säga;

Vill du leva billigt så kan du komma undan med cirka 4600 sek eller 1900 AED och så här såg vårat hotell rum it som vi bokade.

Vill du ha en vecka bekväm vistelse i Dubai så får du räkna med att din vistelse kostar runt 9000 sek eller 3700 AED och vill du leva i lyx så finns det ingen övre gräns.

Att göra i Dubai

I Dubai kommer du inte ha det tråkigt för här finns det massor av olika aktiviteter att göra och det känns som att det inte finns någon gräns, alla byggnader är slående och i början blir man chockad av alla pampiga shoppingcenter och andra sevärdheter som gör att man tappar hakan.

i ett av shoppingcentret så fanns det helt flygplan av Boeing 737 som var som en slags lekplats för barn..varför leka i en sandlåda när man kan leka i ett flygplan omgjort till lekplats.

Här nedan ger jag dig ett par tips på vad man kan göra i Dubai

Dubai mall är en av världens största shoppinggalleria med mer än 1200 butiker och här kan du göra en hel del bra köp av både kläder och elektronik men här finns så mycket mer som restauranger, biografer, en skidbacke, en nöjespark med mera.

Läs mer om Dubai mall på https://thedubaimall.com

Dubai Aquarium & Underwater Zoo Ligger inne i Dubai Mall på nedre plan och är ett gigantiskt akvarium och du kan se det mesta av akvariet från shoppingcentret men om du vill gå in och se mer så får du betala extra för det och vågar du på dig att dyka med hajarna så får du betala för det och gå en snabb introduktionskurs i dykning innan.

Läs mer om akvariet och priser på https://www.thedubaiaquarium.com

Dubai Ice Rink finns i bottenplan i Dubai mall i närheten av Akvariet och är en fullstor ishockey plan där du kan åka skridskor inomhus, en udda upplevelse när man befinner sig i över 35C värme utanför shoppingcentret.

Läs mer om Dubai Ice rink på https://www.dubaiicerink.com

Fontänen i Dubai ligger utanför Dubai mall och är en av världens koreograferade fontänsystem som är belägen i en konst sjö mellan Dubai mall och Burj Khalifa.

Fontänen är hela 275 meter lång och skjuter upp vatten hela 152 meter upp i luften och hela spektaklet upplyses av 6600 lampor med 50 färgade projektorer samtidigt som den ackompanjeras av musik.

Den är gratis att besöka.

Vill du veta mer om fontänen och vilka tider ”showen” är så läs mer på https://thedubaimall.com/en/entertain-detail/the-dubai-fountain-1

Burj Khalifa som ligger utanför Dubai mall och belägen vid Fontänen ovan är en 828 meter hög skyskrapa och har 163 våningar och är därmed världens högsta byggnadsverk. Vill du ta hissen upp så är det möjligt för här uppifrån har du en fantastiskt fin utsikt över Dubai.

Mall of the Emirates Är ett shoppingcenter med flera hundra butiker över tre (3) våningar och shoppingcentret ligger i de sydöstra delarna av Dubai och hit kan du även ta tunnelbanan. Här finns även den berömda skidbacken inomhus.

Ski Dubai ligger inne i det ovanstående shoppingcenter, mall of the Emirates och är en inomhus skidanläggning med en 400 meter lång skidbacke som går över 22 500 kvadratmeter (m2). Här kan du hyra skidutrustning såsom slalomskidor eller Snowboard och kläder.

Det finns bara ett sjustjärnigt ******* hotell i världen och det ligger i Dubai och det heter

Burj Al arab och ser ut som ett segel och ligger vid Jumerirah beach.

Hotellet är hela 321 meter högt och har totalt 60 våningar.

Hotellet har inga vanliga rum utan hotellet består av 202 olika sviter varav den minsta är på 169 m2 och den största är på hela 780 m2.

Det går bra att besöka hotellet och beundra deras enormt höga och vackra entré men då får du betala cirka 500 sek för denna titt men då ingår en plats på deras privata strand.

Högst upp på taket har de en restaurang med en fantastisk utsikt och har du en helikopter till hands så kan du landa här också.

Om du inte vill betala 500 kronor för en solplats inne på hotellet så kan du välja att besöka den närliggande stranden Jumeirah beach och här har du en fantastisk fin utsikt mot hotellet och kan bada i samma varma vatten som hotellgästerna.

Det är dåligt med ”barer” utmed stranden så köp med dig vatten att dricka innan du kommer hit.

Wild wadi waterpark är såklart en av världens bästa vattenland med över 30 åkattraktioner och här hittar du en av världens brantaste 32 meter hög och längsta vattenrushbanor 120 meter lång och du kommer upp i en hastighet av hela 120 km/h.

Al Noor Mosque är en av de få moskéer som är öppna för allmänheten och om du har varit i Istanbul så känner du kanske igen Arkitekturerna för den påminner om Sultan Ahmed moskén där. Moskén är i Turkisk – Ottomansk design och kan ha så många besökare som 2200 personer. Och det finns totalt 34 stycken dome varav den största är hela 34,5 meter i diameter och minareten är hela 52 meter hög.

Läs mer på http://www.sia.gov.ae

Det finns en hel del olika marknader som kryddmarknaden och guld marknaden och jag tycker att du ska besöka de båda och Gold Souken ligger i Dubais kommersiella område Deira och här kan du handla guld och smycken från över 380 handlare.

Atlantis eller Atlantis, The Palm ligger ute på en ö som heter the palm Jumeriah och hit kan du ta dig med tunnelbanan, den luftburna eller med sightseeingbuss och hotellet är en kopia av det hotell som ligger på Bahamas och det är vackert att bara gå runt här eller ta något i baren och njuta av det vackra hotellet.

Läs mer om hotellet på https://www.atlantis.com/ar/dubai

Detta var bara en del av det stora utbudet som finns att göra i Dubai och det finns så mycket mer att göra och upptäcka i Dubai.

Jag kan även rekommendera dig att ta en promenad ner till hamnen/ Kanalen för att njuta av all trafik som går där.

Läs mer om andra sevärdheter https://www.visitdubai.com

Mina personliga tips

Ett bra tips är att om du tar en sightseeingtur eller en hop on hop off bus som tar dig igenom staden.

Du ser alla viktiga turistattraktioner såsom Dubai mall, Palm Jumeirah och en båttur inklusive arabisk dans i Dubai viken.

Du kan köpa en 24 respektive 48 timmars biljett från drygt 500 sek.

Jag tyckte att denna tur var mycket bra och värdefull samt att du får en audioguide.

I alla shoppingcenter finns det minst en hel våning bara med restauranger och jag kan verkligen rekommendera dig att äta på någon av de restaurangerna som ligger i foodcourten i Dubai mall.

En utflykt som jag tycker att du ska göra är att åka fyrhjuling i öknen och här finns det ett flertal olika paket och det jag valde var en utflykt med fyrhjulig bil inklusive BBQ-middag och magdansshow i öknen, du hade även chansen att rida Kamel och åka motorcykel (ATV) i öknen och vi betalde drygt 600 kronor för denna utflykt som varade i drygt 6 timmar.

det var skoj att åka fyrhjulsdrift över sanddynorna i öknen utanför Dubai.

det var skoj att åka med en guide som körde vilt över sanddynorna.

de hade även en uppvisning av motorcykel som du ven kunde köra om du hade lust,

Det bjöd även på mc show i öknen och ville du prova på så var det bara att köra.

Kameler är en vanlig syn i öknen och dessa fick vi också rida på.

Kameler är vanliga i öknen oh vi fick prova på att åka med.

vi fick också möjligheten att hålla ut vår hand så en falk kom flygande och satt sig på armen,,

Det bjöds även på en falkshow som man fick delta i om man ville, fågeln är tyngre än vad jag trodde.

magdans bjöds det på med.

Det bjöds även på magdans.

en mycket god buffé bjöds det på också

som avslutning på kvällen bjöds det på en mycket god buffé.

och man njöt av solnedgången över öknen.

Jag hoppas att du får en trevlig vistelse i Dubai!

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page