top of page
  • Patrick Ellman

Falun

Falun är en stad som ligger i Dalarna med cirka 60 000 invånare och är därmed Sveriges 28:e största stad.

Hela staden klassas som ett världsarv (sedan 2001) och staden grundades på 1400-talet.

Att ta sig till Falun

Falun ligger vid sjön Runn i Dalarna och om du kör bil från Stockholm till Falun så tar det cirka 2,5 timmar att köra de 23 milen. Kör E18 till Enköping och ta sedan väg 70 till Falun.

Falun ligger ligger endast 2 mil norr om Borlänge och kommer du från Stockholm så tar det cirka 2,5 att ta dig till Falun.

Att bo I Falun

Vi valde att bo i Borlänge då vi gjorde dagsutflykter till ett flertal orter runt i Siljan.

Borlänge ligger endast 2 mil söder om Falun och det tar bara 20 minuter att köra på E16 till Falun.

Det finns ett flertal hotell i Falun om du föredrar att bo där. Boka gärna din vistelse på www.booking.com

Att göra i Falun

”Utan falu gruva så hade Falun inte funnits” säger man i Falun och det är faktiskt sant för här finns inte så mycket att se och göra förutom att besöka det gamla gruvområdet.

Falu koppargruva för över 1000 år sedan påbörjade man gruvbrytning här och gruvan lades ner 1992 och det djupaste schaktet är 450 meter djupt.

Falukoppargruva var Sveriges kassakista under hela storhetstiden på 1600-talet och falu koppargruva stod för 2/3 delar av behovet av koppar i Europa, som drog in pengar till staten och kallades därmed för rikets skattkammare och skattkista, lokalt hade gruvan smeknamnet ”Gamla mormor”.

Falun var under 1600 talet Sveriges andra största stad med 6000 invånare mot stockholm som hade på den tiden hela 9000 invånare och då får man en förståelse för hur viktig gruvan var för Sverige,

Gruvområdet är en imponerande plats och här finns en hel del att upptäcka både ovan och nere i gruvan men vi börjar ovan jord.

Det är gratis att gå omkring inne på området och runt gruvan men om du vill gå ner eller besöka gruvmuseet så köper du dina biljetter inne på besökscentret.

Inne i besökscentret köper du dina biljetter om du vill gå in i gruvmueseeet eller gå ner under jord annars är det gratis att gå runt inne på området.

Om du vill gå ner i gruvan så kostar biljetten 230 kronor för vuxna och 100 kronor för barn och har du möjlighet så förboka din biljett innan besöket för det är många som vill gå ner i gruvan och i det priset så ingår allt men om du inte vill gå ner i gruvan utan besöka gruvmuseet så kostar det 110 kr för vuxna och 60 kr för barn.

Det du först kommer att lägga märke till är det som kallas för den stora stöten och här ser du utsidan av gruvan och det är en imponerande syn.

Det är en imponerande syn du möts av även ovan jord. Du kan gå runt stora stöten som den kallas och det är en promenad på cirka 1,6 km.

Om du vill så kan du gå runt hela stora stöten och den promenaden är på cirka 1,6 km och då kan du upptäcka diverse byggnader som turbinhuset, hjulhuset och Carl XIV Gustafs utkiksplats bland annat.

Du får absolut inte missa att gå in i den oansenliga byggnaden Creutz Lave för där inne kan du se ner i gruvan och om du har riktigt bra syn så ser du ner till 208 meters djup.

Genom gallrest kan du se långt ner i gruvan och hålet är 208 meter djupt.

Gör gärna även ett besök hos familjen Erikssons hus från 1800-talet och där kan du se hur det var att leva och bo under 1800-talet och där är en person (skådespelare) som bara vet om hur det var på 1800-talet så passa på att fråga personen om vad du vill veta.

Dessa hus är från 1800-talet och här visar de upp hur det var att bo här på den tiden.

inne i huset sitter en kvinna ( skådespelare) och svarar på frågor om hur livet var på 1800-talet, detta var mycket givande och hon var mycket påläst.

Missa absolut inte att besöka gruvmuseet för här är det lätt att du tappar bort dig några timmar och kan följa historiens vingslag som inte bara berättar om arbetet i gruvan under fruktansvärda förhållanden utan även om Sveriges och Europas historia under hundra år. Mycket värt att besöka.

Gruvmuseet var mycket bra och lärorikt.

Nu när du vart ovan jord så kommer du säkert undra om det är värt att gå ner under jord, ner i gruvan och det är absolut värd besöket för här kommer du att få information om hur livet var nere i gruvan och hur arbetet gick till.

Här är ingången till gruvan och här inne får du ta på den hjälm och regnrock för det är lågt i tak på sina ställen och blött.

Tecknen ovanför entrén kan vara svåra att tyda så här har du en förklaring på vad som fanns i gruvan, koppar var det som det fanns mest av.

Tänk på att det kan vara blött nere i gruvan så ta på dig bra skor, du kommer att få låna hjälm och en regnrock innan du går ner.

Det måste ha varit fruktansvärda förhållanden att arbeta i gruvan när man ser sådana här ”stegar”

Här tog dem upp kopparen från så djupt som 208 meter..

…i sådana här hinkar tog de upp kopparen men gruvarbetarna åkte även upp och ner i dessa för att snabbare komma till och från arbetet.

Du kommer att gå ner till 67 meters djup och guidningen tar cirka 1 timma och den är väldigt intressant.

ner till 67 meters djup är det som besökare som man kommer och här finns ett s.k julgrans rum för här har de ställt en julgran som lever året runt pga av mineraler och fukt

Här nere i gruvankan dus e den svenska kunna familjen skrivit /ristat in sina namn i gruvan.

Läs mer om gruvan och aktuella öppettider och priser på https://www.falugruva.se

Mina personliga tips

Det var lätt att gå ner i gruvan och det var lite trångt på vissa platser men för det mesta kunde du gå rakt, dock så var det många trappor men guiden går i en fart som gjorde att alla kunde följa med utan problem.

När du går ner i gruvan så kommer guiden att fråga om det är någon som vill gå längst bak för att ingen ska komma bort. Ta denna plats frivilligt om du gillar att fotografera för när du går i kön så har du svårt för att ta bilder men går du längst bak så har du ingen som hindrar dig.

Besök gärna ett café som ligger precis vid stora stöten som heter Gjuthuset café och butik för här serverar de kaffe och hembakade bakverk till bra priser i en mycket trevlig miljö.

När vi frågade vad man kunde göra i Falun så var det enda tipset vi fick att besöka gruvan och Carl Larsson gården som ligger utanför Falun ( läs separat reseguide om Carl Larsson gården) om vi hade tid över så fick vi tips på att besöka lugnets skidstadion för där ska man ha en bra utsikt över staden men vi hoppade över denna men är du intresserad så kan du läsa mer på https://www.lugnet.se.

Jag hoppas att du får en bra vistelse i Falu Koppargruva för här kan man tillbringa en heldag utan problem.

5 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page