top of page
  • Patrick Ellman

Fjällbacka

Fjällbacka är en idyll som ligger i Norra Bohuslän i Tanums kommun, Västra Götalands län.

Fjällbacka är ett fiskeläge och samhället har cirka 1000 invånare och det finns spår från år 1694 att Fjällbacka redan då fanns med på kartorna.

Fjällbacka har troligtvis fått sitt namn från det höga berg som ligger mitt i samhället.

Att ta sig till Fjällbacka

Fjällbacka ligger i Bohuslän cirka 13 mil norr om Göteborg och det tar cirka 1,5 timma att köra dit med bil om du följer E6 mot Oslo.

Vill du åka kollektivt så är det mer komplicerat och tar tid, räkna med att det tar över 2 timmar.

Läs mer på https://www.vasttrafik.se för aktuella avgångar och priser.

Att bo I Fjällbacka

Det finns ett par olika boende i Fjällbacka men jag har inget som jag kan rekommendera dig då jag har åkt till Fjällbacka över dagen.

Boka gärna din vistelse på www.booking.com

Att göra i Fjällbacka

Fjällbacka är en typisk svensk sommarstad och i hamnen kan du titta på alla båtar som lägger till och njuta av den bohuslänska sommarvärmen med havsbrisen blåsande i ansiktet.

Det mest framträdande i Fjällbacka är det 76 meter höga Vetteberget som dominerar samhällsbilden totalt.

Kanske känner du igen dig när du går in i klyftan som delar berget? Jo för här spelade de in filmen Ronja rövardotter år 1981 och scenen med Helvetesgapet som också kallades för Vargklämman.

Du kommer upp på berget genom att först passera kungsklyftan som har fått sitt namn efter den svenska kungen Oskar II besök här år 1887, du kan se hand manteckning på bergväggen vid den norra ingången.

Du får sedan gå upp för trätrappor som slingrar sig uppför berget och när du kommer upp på toppen så har du en fantastisk fin utsikt utöver skärgården.

För att komma ner kan du antingen ta samma väg ner eller gå en väg som tar dig ner på andra sidan och ner bland husen och mot vattnet.

Det finns sedan en led som startar här uppe

Fjällbacka kyrka är en kyrka som syns över hela samhället och det är en nygotisk kyrka från år 1892.

Gå bara runt och njut av sommarsolen och titta på alla båtar som ligger i hamnen för här kan du köpa färsk fisk direkt från båtarna om du har tur och är i god tid innan den tar slut.

Vill du ha mer information om vad du kan göra i Fjällbacka så läs mer på http://fjallbacka.com

Detta kanske du inte visste om Fjällbacka?

Den svenska skådespelare Ingrid Bergman besökte ofta och bodde tom här i Fjällbacka på somrarna från 1958 och för att hedra detta så är torget på Dannholmen där hon tillbringade mycket av sin tid döpt efter henne.

Camilla Läckberg är född och uppvuxen här i Fjällbacka och hon har skrivit ett antal deckare som utspelar sig härifrån .

Passa på och njut av denna svenska kust pärla på västkusten!

1 visning0 kommentarer

Kommentare


bottom of page