top of page
  • Patrick Ellman

Gräfsnäs Slottsruin

Gräfsnäs slottsruin var under sina glansdagar ett av västra Götalands största slott men det pampiga slottet var otursförföljt och brann ner inte mer än 3 gånger och är nu en slottsruin som ligger i Gräfsnäs slottspark 2mil norr om Alingsås.

Att ta sig till Gräfsnäs slottsruin

Gräfsnäs slottsruin ligger som sagt cirka 2 mil norr om Alingsås och kör du bil så tar det cirka 25 minuter att köra dit på väg 190.

Kommer du från Göteborg med bil så tar det dig drygt 1 timma att köra hit via Alingsås och väg E20.

Vill du åka kollektivt så är det också möjligt och då tar resan cirka 1,5 timme och då får du räkna med ett byte från tåg till buss och en lättare promenad.

Läs mer om aktuella avgångar och priser på https://www.vasttrafik.se

Om Gräfsnäs slottsruin

Gräfsnäs slottsruin ligger en kort promenad från Gräfsnäs tågstation och det finns även möjligheter till parkering i anslutning till slottsparken.

Gräfsnäs slottsruin ligger i kulturreservatet Gräfsnäs slottspark som är ett av Alingsås kommuns mest besökta utflyktsmål och i slottsparken ligger förutom slottet.

Slottet börjades att uppföras omkring år 1550 av riksrådet och friherren Sten Eriksson som tillhörde släkten (Leijonhufvud) hann inte slutföra bygget då han avled år 1568 och slottet gick då i arv till Änkan Ebba Månsdotter som slutförde bygget och många anser att det var Ebba som även började bygga slottet och Ebba upphöjdes till grevligt stånd.

Slottets huvudbyggnad ligger o nord-sydlig riktning med huvudfasaden åt väster. Slottet var befäst med en djup vallgrav runt om, slottet var även försett med fem torn och det fanns en inkörsport till slottet som på den tiden var försedd med en vindbrygga över vallgraven men som senare gjordes om till en bro.

Ebba var en mycket driftig och effektiv kvinna när det gällde gårdsförvaltning men också hård och hon behandlade även sitt folk så illa att hon blev avskydd av lokalbefolkningen.

Enligt sägnen så ska en kvinna som tröttnat på Ebbas Hårda fasoner uttalat en förbannelse över slottet som ska brinna tre (3) gånger under 100 år.

Det hände mycket riktigt och slottet brann år 1634,1734 och 1834.

En slump? -kanske, eller ska man tro på förbannelsen?

Efter att ha stått övergivet en längre tid så togs taket bort i slutet av 1880-talet så tilltog förfallet men ruinen har under 1900-talet konserverats och sedan 1974 så äger Alingsås kommun både slottsruinen och slottsparken och man har gjort restaureringar på slottet mellan år 1992–1995.

Om Gräfsnäs slottspark

Gräfsnäs slottspark är det naturområde som omger slottsruinen och området vid sjön Anten mot tågstationen.

Här finns det fina vandringsleder och här finner du spår efter en barockträdgård och en engelska park och här promenerar du runt bland de pampiga träden som bilder alléer och lyssnar på vattnet från vattensystemet som ringlar sig fram här till sina dammar.

Här finns även en mycket omtyckt badplats vid kanten av sjön Anten.

Här finns även historiska och välbevarade hus där man säljer hantverk och hela området är som en rekreationsplats där man får tillbaka sin energi efter att ha besökt parken under en dag.

Passa även på att besöka cafét och restaurangen som inte ligger långt ifrån badplatsen för att inta dagens lunch.

Läs mer på http://www.lindelov.eu/grafsnas-slottscafe för information om deras öppettider och utbud.

Slottsruinen är öppen alla dagar mellan klockan 11.00-16:00 och det är gratis entré dock så kan slottsruinen var uthyrd men ring parkvärden på telefon 0736-417495 för mer information.

Passa även på att åka ånglok hit på Anten- Gräfsnäs museijärnväg!

Jag hoppas att du får en trevlig dag i Gräfsnäs slottspark!

1 visning0 kommentarer

Comentários


bottom of page