top of page
  • Patrick Ellman

Gränna

Gränna är den lilla trästaden med polkagrisarna som ligger vid foten av Grännaberget på de den östra sidan av Vättern.

Gränna ligger i Småland och har drygt 2600 invånare.

Att ta sig till Gränna

Gränna ligger utmed Vätterns östkust och det tar cirka 30 minuter med bil att köra de 4 milen på E4:an mot Gränna.

Vill du åka kollektivt från Jönköping till Gränna så tar det cirka 1 timma med tåget och vill du åk buss så tar det cirka 35 minuter.

Läs mer på https://www.jlt.se

Att bo i Gränna

Det finns ett flertal boende i Gränna men jag har inget jag kan rekommendera dig då jag bara har stannat i Gränna över dagen men boka gärna din vistelse på www.booking.com.

Att göra i Gränna

Gränna ligger som sagt vid Vätterns östra strand och härifrån kan du ta färjan/båten över till Visingsö som de flesta gör när man kommer till Gränna men stanna kvar i Gränna och promenera på de vackra kullerstensgatorna och de charmiga låga husen.

Gränna är mest känd för sina polkagrisar och besök någon av alla polkagrisbutiker som har egen tillverkning för det är fascinerande att se när den klibbiga degen förvandlas till randiga godispinnar.

Jag besökte Franssons polkagristillverkning och det var intressant att se på ur tillverkningen gick till.

Grenna museum ligger centralt i staden och här finns en utställning om den upptäcktsresande Salomon August Andrée (1854–1897) som är född här och utförde den uppmärksammade och misslyckade ballongexpeditionen till Nordpolen.

Mitt personliga tips

Det finns ett mycket trevligt och välbevarat 50-tals café som ligger på Brahegatan vid torget som heter fiket. Här har du utsikt över Vättern från deras uteservering.

Läs mer på https://fiket.se

När du är i Gränna så passa på att besöka följande platser i Grännas närhet:

  1. Röttleby är ett naturreservat söder med historiska byggnader från 1700-och 1800 talet, söder om Gränna https://minaresor.com/?p=3072

  2. Brahehus som är en tidigare slottsbyggnad men är nu en ruin som ligger strax norr om Gränna. https://minaresor.com/?p=2037

Jag hoppas att du får en trevlig vistelse i denna genuint vackra stad!

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page