top of page
  • Patrick Ellman

Gudhems kloster

Gudhems nunnekloster grundades på 1160-talet genom en kunglig donation.

Gud hem ligger vid hornborgarsjön strax utanför Falköping i västra Götalands län.

Att ta sig till Gudhemskloster

Gudhems kloster är alltså beläget mellan de två stora sjöarna Vänern och Vättern vid Hornborgasjön strax utanför Falköping.

Kommer du från Göteborg och kör mot Stockholm vid E20 så tar det cirka 2 timmar att ta sig de drygt 13 milen till Gudhem.

Att göra vid Gudhems kloster

Gudhems kloster var ett nunnekloster som var aktivt mellan 1100-talet och fram till år 1529 och hade sin storhetstid på 1200-talet.

Klostret byggdes ut ordentligt i mitten av 1200-taet efter att Drottning Katarina, änka efter kung Erik Läspe och halte, anslutit sig till klostret.

Ruinerna efter klostret finns väl bevarade och synliga och lätt tillgängliga att röra sig i, det finns många informationsskyltar om vad de olika delarna av klostret användes till.

I ruinerna kan man tydligt se kvadratiska klostergården som omslöts av klostretsbyggnader: matsal, kök och abbedissans rum i norr.

Av byggnaderna återstår idag bara låga murar och några vackra valvbågar.

Bra att veta

När du går runt här så kanske du känner igen dig, för det var här i Gudhem som Arns älskade Cecilia fick tillbringa en tjugo års botgöring under den stränga moder Rikissa utspelar sig i Jan Guillous Roman berättelse om tempelriddaren Arn.

Detta är en mycket bra sevärdhet som du inte ska missa!

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page