top of page
  • Patrick Ellman

Habo Kyrka

Habo kyrka är en träkyrka som är känd för sina fantastiska målningar som pryder hela insidan av kyrkan.

Kyrkan är nästan byggd som en katedral med en läktare som går runt hela kyrkan.

Kyrkan byggdes år 1680 men fick sin nuvarande form år 1723.

Att ta sig till Habo kyrka

Habo kyrka ligger endast 18 km och drygt 20 minuters bilkörning nordväst om Jönköping.

Habo kyrka ligger cirka 5 km sydväst om orten Habo.

Om Habo kyrka

Kyrkan byggdes som sagt år 1680 och fick sitt nuvarande utseende år 1723 och det unika med kyrkan är att den byggd i trä och nästan är byggd som en katedral med läktare runt hela kyrkan.

Man har fortfarande kvar logerna som var för det finare folket.

Bild visar hur vacker kyrkan är på insidan och här ser du logerna bakom altaret samt läktarna som är unika.

Här ser du tydligt logerna bakom altaret, dessa platser gavs ut efter en auktion-så den som betalde mest fick logen med ett rum bakom.

Bänkarna var till för bönder och läktarna var för torpare, drängar och pigor.

Målningar som täcker hela kyrkan från golv till tak, har motiv från Luthers lilla Katekes som är en sammanfattning av den kristna läran och är gjorde av konstnärerna Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson från Jönköping.

Målningarna i Habo kyrka är unika då de täcker både golv och tak, stilen kallas för ”bondbarock” och den var inte vanlig förr då man annars bara målade tak och valv.

På sidoväggarna ser du målningar som föreställer guds tio budord.

I taket och under läktarna ser du trosbekännelsen.

Herrens bön ser du på väggarna ovanför läktarna.

Om du är observant så ser du att kyrkan har anor från medeltiden, gå in i rummet till vänster, om du står med ryggen mot kyrkorgeln.

Här kommer du upptäcka att rummet är från när kyrkan byggdes på 1680 talet men även här ser du trä snidade figurer som kommer frän denna tid. 

Även ute i kyrkan finner du spår från denna tid, dopfunten som är i sten är från när kyrkan byggdes och om du ser efter så upptäcker man snart att stenen är rödfärgad och de tror att målarna blandade färg i denna dopfunt när de målade kyrkan.

Under sommaren så är kyrkan en så kallad vägkyrka med kaffeservering och då ges det guidningar flera gånger om dagen och guidningen tar cirka 20 minuter och startar med en kort andakt.

När man kommer hit första gången så undrar man varför kyrkan ligger så ödsligt, långt ifrån ett samhälle, men det beror på att Habo samhället flyttades 5 km härifrån på grund av järnvägen som drogs fram där.

Läs mer om Habo kyrka på https://www.svenskakyrkan.se/habo

Att besöka Habokyrka är väl värt ett besök där du kommer att imponeras av alla vackra målningar och den lugna omgivningen.

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page