Halmstad är en stad som ligger i södra Halland.
Halmstad är residensstad för Hallands län och staden har cirka 70 000 invånare.
Halmstad är Sveriges 19:e största stad.
Staden grundades någon gång mellan 1000–1100 talet.
Halmstad har under omgångar tillhört Danmark men Halland och Halmstad förblev svenskt definitivt år 1658.
Att ta sig till Halmstad
Halmstad ligger cirka 14,5 mil söder om Göteborg och det tar cirka 1,5 timmar att köra söderut på E6 för att komma till Halmstad.
Kommer du söderifrån så ligger Halmstad cirka 8 mil norr om Helsingborg och det tar cirka 1 timma är köra norrut på E6.
Att bo I Halmstad
Jag var i Halmstad över dagen så jag har inget hotell som jag kan rekommendera er men läs mer på www.booking.com för att hitta just ditt hotell.
Att upptäcka i Halmstad
I Halmstad har närheten till både strand, skog och citykänsla och här nedan ger jag dig några förslag på vad du kan göra i Halmstad.
Tylösand är en mycket bra sandstrand som ligger cirka 1 mil väster om staden och är hela 4 km lång sandstrand som vetter mot Kattegatt, här bland sanddynerna kan man ligga en varm sommardag och sola och njuta av havet. Tylösand är bara en av många sandstränder utmed kusten vid Halmstad.
Stranden är fin och mjuk att gå på.
Vid stranden ligger även det populära hotell Tylösand.
Tylösand Hotell ligger precis i anslutning till stranden.
Läs mer på https://www.tylosand.se
Prins Bertils vandrings stig är en vandringsled på cirka 18 km som sträcker sig från Halmstad slott ut till Tylösand strand och vidare mot Möllegårds kvarn som uppfördes på 1850-talet
Vandringsleden är uppkallad av Prins Bertil som var hertig av Halland och han och hans hustru hade även ett sommarhus här i Tylösand.
Läs mer om vandringsleden på https://www.destinationhalmstad.se/uppleva/natur-och-friluftsliv/prins-bertils-stig—18-km-vandringsled
Halmstad slott ligger inne i de centrala delarna av Halmstad vid ån Nissan som flyter igenom staden.
Slottet byggdes upp mellan år 1595–1615 för bostad, lustslott för nöje och avkoppling åt den dåvarande danske kungen Kristian IV då Halmstad fortfarande tillhörde Danmark.
Slottet har byggts om i omgångar under århundradena.
Slottet består av fyra hus runt en Bondgård, Södra längan är själva kungahuset.
Vill du veta mer om slottet så läs mer på https://www.destinationhalmstad.se/uppleva/kultur-och-historia/halmstad-slott
Om du nu tar en kortare promenad på storgatan in mot centrum så kommer snart att komma till Stora torget och här kommer du först att se:
Kungamötet som är en stenskulptur som föreställer den svenska kungen Gustav II Adolf och den danske kungen Christian IV skaka hand.
Detta är ett resultat över de förhandlingar som de båda kungarna hade på slottet där man diskuterade samarbete mellan de båda länderna år 1619.
Klockspelet på rådhuset kan du se från stortorget och klockspelet består av koppar och den spelar upp fyra olika melodier under fyra olika klockslag på dygnet (8:00, 12:00, 18:00 och klockan 21:00) och ovanför klockan så ser du ett konstverk förställande ett skepp som kan gå över land och vatten.
Klockspelet är det i mitten, den i guld under klockan.
S:t Nikolai kyrka som tidigare hette Halmstad kyrka ligger även denna vid stora torget. Kyrkan som tillhör Göteborgs stift trots att den ligger i Halmstad är en Kyrkobyggnad av katedraltyp och byggdes upp i början av 1400-talet och den stod färdig år 1460. Innanför kyrkan så ser du den gamla ringklockan/kyrkklockan från år 1667.
Kyrkan ligger vid stora torget.
Läs mer om kyrkan på https://www.svenskakyrkan.se/halmstad/st-nikolai-kyrka
Europa och tjuren är en fontän som står mitt på stora torget. Fontänen är gjord av den kända skulptören Carl Milles. Statyn invigdes i november 1926.
Motivet är hämtat från de grekiska mytologierna och statyn handlar om när Zeus, förvandlad till en tjurs skepnad, rövar bort den sköna prinsessan Europa. det väcktes dock stora protester mot skulpturens nakna kroppar vid invigningen av statyn.
Fontänen väckte ett visst rabalder vid invigningen år 1926.
Norre Port var en stadsport som invigdes år 1601. Norre port var en del av stadens befästning och Norre Port var vinklad för att på det sättet förhindra beskjutning in mot staden genom porten. Norre port ligger som namnet låter i norra delen av centrum.
Norre Port var en del av den gamla befästningen som gick runt om staden.
Så här såg befästningen ut förr i tiden och på kartan så ser du 1, Halmstad slott och 11, Norre Port.
Vill du veta mer om Halmstad så läs mer på https://www.destinationhalmstad.se
Mina personliga tips
Det är vanligt att fiska i och runt Halmstad och det finns gott om Lax i Ån Nissan som rinner igenom staden och vill du fiska så måste du ha ett fiskekort och det löser du lätt och enkelt via https://www.ifiske.se och där finns allt du behöver veta vad som gäller för fiske i Halmstad.
Halmstad var förr en militär stad och om du har läst den tecknade serien om den svenska seriefiguren tillika militären 91:an Karlsson så är det roligt att veta att skaparen till denna tecknade serie kom från Halmstad och han heter Rudolf Petersson (1896–1970).
Vid Norre port finns en staty av 91:an Karlsson.
Har du problem med rygg eller andra leder så ska du verkligen passa på att besöka en av de bästa kiropraktiker som finns och de finns här i Halmstad i området Söndrum.Besök de gärna och du kommer inte att ångra dig.
Läs mer på https://www.alezzokliniken.se
Jag hoppas att du får en trevlig vistelse i denna mysiga och trevliga stad!
#Halmstadslott #Norreport #Klockspel #Sverige #GustavIIadolf #lax #Prinsbertilsstig #befästningsstad #bad #Carlmilles #kuststad #halland #Tylösand #Stnikolaikyrka #danmark #halmstad #ChristianIV #Kunnamötet #fiske #rådhuset #Europaochtjuren #91ankarlsson #Tylösandhotell #nissan #sandstrand #tecknadserie #halmstadkyrka
Comentários