top of page
  • Patrick Ellman

Husaby Kyrka

Husaby kyrka är Sveriges första biskopskyrka och är en unik kyrka med sitt trippeltorn vilket jag aldrig tidigare har sett.

Kyrkan är från 1100-talet


Kyrkan ligger mellan Lidköping och Götene och tillhör Skara stift.

Att ta sig till Husaby Kyrka

Husaby kyrka ligger i Götene kommun men kommer du från Lidköping så tar det cirka 17 minuter att köra de 17 km till Husaby kyrka


Kör cirka 14 km på väg 44, du kommer se skyltar mot Husaby, ta då av till vänster och kör mot Husaby kyrka.

Om Husaby Kyrka

Husaby kyrka var en av de första stenkyrkorna i Sverige.

Husaby kyrka med sitt mäktiga trippeltorn från 1100 talet var den första Biskopskyrka i landet fram till år 1150 då skara övertogs som domkyrka.


Den första kyrkan var en stavkyrka och ersattes i början av 1100-talet av ett långhus med absidförsett kor, byggt i romansk stil.

Det nuvarande tornet är äldst och är uppfört på 1000 talet.

Korskranket som du ser längst fram i kyrkan är unikt i Sverige och det finns endast ett liknande exemplar till av detta i Sverige och det är i en kyrka i Jämtland.I triumfbågens norra vägg, vid koret finns en så kallad Ambo- en medeltida predikstol. Här stod prästen och talade till folket på latin för predikningar på svenska var sällsynta på denna tid.

Dopfunten och triumfkrucifixet är från 1200-talet liksom den gamla biskopsstolen som är Sveriges äldsta möbler.


Den nuvarande predikstolen till höger i kyrkan är från år 1671


Från medeltiden finns ett kommunion fönster eller ett så kallad Hagioskåp som du ser till höger, på kyrkans södra vägg, och härifrån fick de sjuka och mest fattiga beskåda gudstjänsten från utsidan av kyrkan.


Missa inte att lyfta upp blicken mot taket för här finns det vackra taket med sina vackra takmålningar.


Inne i kyrkan så finns det även en hel del möbler och andra vackra föremål från medeltidenHusaby hade två sidobyggnader med dessa revs år 1902 och har haft sin nuvarande form sedan dess.


Bra att veta

Cirka 200 meter Nordost om Husaby kyrka så ligger Husaby källa som även kallas för S.t Sigfrids källa och här döptes Sveriges första kristna kung, Olof Skötkonung år 1008 och några år senare (år 1014) bildades Skara stift med biskop Thurgot i ledningen.

Biskoparna bodde troligen här i Husaby de första åren men flyttade till Skara som då var Sveriges största stad och än idag är Skara stift Sveriges äldsta existerande organisation.

Kungens dop och starten av skara stift var några av de första stegen till att Sverige kom att bildas som ett land som det vi har idag.

Jag hoppas att du blir lika positivt överraskad som mig när du kommer hit!

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page