top of page
  • Patrick Ellman

Kalmar

Kalmar är en stad som ligger vid smålandskusten i sydöstra Sverige.

Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och under medeltiden var staden ett gränsfäste mot Danmark och hade en betydande hamn och handelscentrum.

I Kalmar bor det runt 40 000 invånare.

Att ta sig till Kalmar

Vi bor i Göteborg och valde att ta bilen och då körde vi E6 ner till Halmstad och därefter ta väg 25 mot Kalmar. Du får räkna med att det tar runt 4 timmar att köra de 35 milen till Kalmar beroende på vilket alternativ du tar.

Denna väg tog vi till Kalmar.

Att bo i Kalmar

Vi valde att bo i Karlskrona som ligger cirka 9 mil söder om Kalmar och det tar drygt 1 timme att ta sig till Kalmar från Karlskrona så vi har inget boende i Kalmar som vi kan rekommendera dig men det finns gott om boende i staden cirka 30 hotell i staden. Boka gärna ditt boende på www.booking.com

Vi boode i Karlskrona och det ligger endast drygt 9 mil söder om Kalmar.

Att ta sig runt i Kalmar

Det är väldigt lätt att ta sig fram i Kalmar då staden är platt och det är promenadavstånd till stora delar av staden om du parkerar i centrum.

Vi parkerade vår bil mittemot centralstationen vid turistbyrån och där var det gratis parkering.

Att göra i Kalmar

Då Kalmar är en av Sveriges äldsta städer så kan du upptäcka en hel del historiska minnesmärken.

Kalmar slott är den absolut största sevärdheten som staden har att erbjuda. Slottet historia sträcker sig över 800 år tillbaka i tiden och slottet var en betydelsefull försvarsanläggning och kallades för rikets nyckel.

Det var här Kalmarunionen skrevs under år 1397och under vasakungarnas tid under 1500 talet fick slottet sitt nuvarande utseende.

På slottet kan du se hur de levde men här finns även utställningar som berättar om Kalmarunionen, Kalmarkriget och Vasakungarnas tid på slottet.

Kalmar slott är ett av Sveriges finaste slott, anser jag och här finns det mycket att göra, även för barnen.

Slottet är öppet varje dag mellan klockan 10-18:00 och det är varierande entréavgifter beroende på säsong men under högsäsong så kostar det 145 kr för en vuxen och 85 kr för barn att besöka slottet. De har även guidade visningar av slottet men med begränsade platser som ingår i entrépriset.

Läs mer om slottet och entréavgifter på https://www.kalmarslott.se/besoek-oss/entrepriser

Kalmar slott ligger vackert vid havet.

Kalmar slott är vackert.

Inne i slottet finns det även en kyrka.

Inne i slottet visas det upp på ett bra sätt hur man levde, här visar de upp hur ett middagsbord kunde se ut.

Gustav Vasas rustning visas upp i en av utställnings salarna.

Kunga tronen måste man ju provsitta.

Sängen som står i Drottningsalen är slottets enda originalmöbel som är kvar och är tillverkad år 1628 och togs som ett krigsbyte till slottet.

Det finns ett antal utställningar i slottet och alla ingår i entre avgiften.

Gamla staden som är beläget utanför slottet är värt att gå runt i, för här kan du gå runt i Kalmars medeltida stadskärna och känna historiens vingslag och se de smala slingrande gränderna med de små husen.

Gamla Calmar ligger strax utanför slottet och det är mysigt att gå runt i de smal gränderna.

Västerport var huvudporten till det nya Kalmar som nu ligger på kvarnholmen dit staden flyttades efter att större delarna av ursprungs staden brann ner vid slottet.

Västerport kallas även för högvakten och den stod klar år 1658. Det som är annorlunda med denna port är att den är vinklad så att det skulle vara svårare att skjuta rakt igenom.

Besök gärna en av butikerna som ligger vid porten för då får man en bättre känsla hur det var under denna tid då porten tjäna som vaktlokal åt soldaterna.

Västerport ligger vid västra Vallgatan och porten hålls öppen mellan klockan 7-23:00 och den är gratis att besöka då den används för allmänheten för att komma in och ut ur staden.

Västerport var dåtidens huvudport in till staden.

Porten sedd från insidan av staden.

Kalmar domkyrka ligger vid stortorget och kallas för Sveriges mest kärleksfulla barockbyggnad.

Det tog 43 år att bygga domkyrkan och den invigdes år 1682.

Vill du veta mer om Kalmar domkyrka så kan du läsa mer på https://www.colixapplets.com/kalmar-domkyrka

Kalmar domkyrka ligger vid Stortorget och värd ett besök.

Detta vad var vi hann med på under en dag i Kalmar, men vill du veta mer om vad du kan göra i staden såläs mer om Kalmar på https://www.kalmar.com/sv

Mina egna personliga tips

Det är gratis parkering mittemot centralstationen i närheten av turistbyrån på helger, du måste dock hämta ut din parkeringsbiljett från biljettmaskinen för att gratis parkeringen ska gälla.

Turistbyrån i Kalmar är en av de bästa turistbyråer som jag har varit på, mycket bra service och killen tog sig verkligen tid för att ge oss sina personliga tips om vad man kunde göra i Kalmar under vår vistelse.

Om du vill äta god mat såsom lunch eller middag så kan jag rekommendera er att besöka restaurang Krögers som ligger på Larmtorget.

Läs mer om restaurangen på https://krogers.se

Restaurang Krögers vid larmtorget kan jag rekommendera.

Vii du ta en fika så kan jag varmt rekommendera er att besöka det gamla caféet som heter Kullzénska caféet som ligger i hörnet, Norra långgatan och Kaggensgatan.

Caféet är inrett i två gamla lägenheter en trappa upp och caféet har anor från 1800 talet och när du intar ditt kaffe så får man känslan av att man befinner sig kvar på 1800 talet.

Läs mer på https://kullzenska.se

Caféet ligger en trappa upp i två gamla lägenheter.

..och insidan är mycket vacker..

Gott kaffe och goda bakverk gör besöket än bättre.

Jag hoppas att du får en lika trevlig vistelse i Kalmar som vi hade!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page