Karlsborgs fästning
- Patrick Ellman
- 6 apr.
- 5 min läsning
Karlsborgs fästning är en av Sveriges största och bäst bevarade fästningar.
I början av 1800-talet behövde Sverige utöka sitt försvar och fästningen byggdes på initiativ av Karl XIV Johan och planen var att det bara skulle ta 10 år då bygget påbörjades år 1819 men det tog över 90 år innan den stod klar år 1909 och var Europas största fästning på den tiden.

Att ta sig till Karlsborgs fästning
Karlsborgs fästning ligger på Vännäs udde på nordvästra sidan av Vättern på befälsgatan 7 i Karlsborg norr om Hjo och Skövde.
Kommer du söderifrån, från Skövde så kör du efter väg 49 i cirka 45 minuter och när ni kommit in i Karlsborg så tar du första rondellen till höger och följer vägen mot Askersund en bit och därefter tar ni höger och följer skyltarna mot fästningen, kör sedan in under muren och genom valvet vid stoppljuset och sedan på höger sida ligger museet, är det fullt på parkeringen här uppe så rekommendera jag er att parkera utanför muren
Kommer du norrifrån, från Askersund så tar det cirka 44 minuter att köra de 5,5 milen till Karlsborg och när du kommit in till Karlsborg så tar du vänster efter att du har passerat konsum och kör mot fästningen.
Kommer du med buss eller tåg till Karlsborg så går det en buss 420 mot Sätra bruk och går av vid Karlsborgs vårdcentral, därefter är det en kort promenad till fästningen.

Om Karlsborgs fästning
Varför placerade man en fästning i denna storlek mitt i landet vid Karlsborg?
Upprinnelsen till bygget var att Sverige vill ha ett centralt försvar efter förlusten av Finland och Åland till Ryssland år 1808-1809 och därmed lämnat östersjö kusten oskyddad och nu behövdes ett nytt försvar och 1819 bestämde Karl XIV Johan att en fästning skulle byggas på Vanås udde vid Vätterns västra strand.
Byggnadsarbetet utfördes främst av fångar men också av lantbrukare, soldater och senare yrkesmän som stenhuggare och timmermän. Det sägs att volymen på fästningsvallarna som schaktades upp ska ha motsvarat storleken på två (2) egyptiska pyramider.
Karlsborg utsågs även till Sveriges nya reserv huvudstad och om kriget skulle komma skulle kungafamiljen, regeringen och guldreserven flyttas hit.
Fästningen var vid den tiden störst i Europa, innanför och runt anläggningen växte en liten stad fram och här fanns bland annat en bostad för kungafamiljen, en garnison kyrka för riksdagen att nyttja i händelse av krig, centralförråd för 100 000 gevär och tygmateriel, garnisonssjukhus, officers bostäder, bank, affär och apotek.
Fästningen började byggas år 1819 och det planerades att ta tio (10) år men stod färdig över 90 år senare, 1909 och då var anläggningen redan omodern och lades ner och avrustades år 1928. Sedan 1935 är fästningen ett statligt byggnadsminne och förvaltas av Statens fastighetsverk och är öppet för besökare.
Idag används fästningen och är en av Sveriges största militära utbildnings garnisoner och sedan 1994 så finns här Livregementet husarer (K3-jägare) här, fallskärms jägarskolan och försvarsmaktens överlevnads skola här.

Att göra på Karlsborgs fästningsmuseum
Karlsborgs fästningsmuseum är beläget på båda sidor om det storslagna kyrkvalvet, mitt i det 678 meter långa slutvärnet i fästningen.
Fästningsmuseet är på över 2200 m2 fyllda med spännande utställningar, berättelser och föremål som visar fästningens, hembygden och de militära enheternas historia som till exempel:

Specialförbandet, SOG - särskilda special gruppen som är en unik utställning som ger inblick i specialförbandens utveckling och nutid, här kan du se utrustning och foto som aldrig tidigare har visats.

Internationell militärtjänst är en del av utställningen där jägarsoldater från K3 har deltagit i diverse utlandstjänstgöring inom FN- förenta nationerna (UN).


Fallskärmsjägarna är en annan del av utställningen som du kan se och som tar dig från början till nutid och här får du ta del av bilder och vad som krävs för att bli fallskärmsjägare.

Skulle du klara testet som fallskärmsjägare på K3 här i Karlsborgs?

Garnisonskyrkan är belägen i mitten av slutvärnet mellan museet och invigdes år 1869 och ligger på våning två (2) ovanför själva museet.
När den byggdes var den tänkt att användas som plenisal för regeringen och riksdagen i orostider då Karlsborg var en reserv huvudstad för Sverige.
Inne i kyrkan hänger en stor och grandiös ljuskrona som är tillverkad av 276 bajonetter.

Lägg även märke till den bibel som ligger inne i kyrkan som var Karl XII:s stora kyrkobibel från 1703 och enligt en sägen så förde Karl XII den stora bibeln med sig ut i fält och läste dagligen ur den.
Karl XII var kung i Sverige mellan 1697 till hans död 1718 då han blev skjuten av den så kallade kul knappen vid den norska fästningen Fredriksten.
Karl XII var främst känd för slaget vid Narva år 1700 där han slogs nästan ensam med värja mot turkarna och vägrade att förhandla då han inte ville kompromissa utan helt ville krossa fienderna vilket han lyckades med.

Du kan även här se Sveriges äldsta bevarade stockbåt som är uthuggen i furu som hittades utanför Tibro som är beläget i närheten.
Stockbåten är daterad enligt en så kallad C-14 analys till år 1485 före Kristus +- 65 år.


Detta är bara ett urval om vad du kan se här på Karlsborgs museum och på vissa områden är det foto förbud och därmed har jag inte tagit med det i denna reseguide.
Passa även på att besöka området både utanför fästningen och jag kan tipsa dig om att besöka den vackra fyren, som ligger nere vid Vättern bredvid garnisonssjukhuset som heter Vanäs fyr som byggdes år 1892.

Du kan på egen hand utforska hela fästningen genom att ladda ner en app. som heter Karlsborgs fästningsmuseum via APP store eller Google play butik.
Du kan ladda ner en ommrådeskarta på följande länk för att få en bättre överblick https://www.sfv.se/media/13ypeftx/omradeskarta-karlsborgs-fastning.pdf
Läs mer om fästningen, boka guidade turer och dess öppettider och entréavgifter på https://www.fastningsmuseet.se/
Njut av denna mycket imponerande fästning och dess omgivningar!
Comments