top of page
  • Patrick Ellman

Kristianstad

Kristianstad är en stad som ligger i Skåne.

Kristianstad är Skånes fjärde största stad och har cirka 42 000 invånare.

Kristianstad grundades år 1614 efter Kalmarkriget av den danske kungen Kristian IV.

Att ta sig till Kristianstad

Kristianstad ligger i norra Skåne och tar du bilen från Malmö så tar det drygt 1 timma att köra de 9,4 milen till Kristianstad via väg E22.

Väljer du att ta tåget så tar det cirka 1 timma att åka till Kristianstad.

Tåget avgår varje timma från Malmö centralstation och tåget drivs av Öresundståg.

Läs mer på https://www.oresundstag.se om aktuella avgångar och priser.

Att bo i Kristianstad

Det finns ett flertal olika hotell i Kristianstad och det vi valde var Hotell Duxiana*** som ligger i centrala Kristianstad på västra Boulevarden.

Vi betalde cirka 900 kronor för ett dubbelrum med frukost.

Det var gratis parkering på gatan utanför på natten fram till klockan 09:00 annars kunde du parkera bilen på hotellet för 95 kronor/ natt.

Att upptäcka i Kristianstad

När du går runt i staden så förstår du att hela staden för länge sedan var ett fort eller en befästning. Missa inte att se alla hus som är de s.k. Korsvirkes hus.

Av rädsla för krig med Sverige så ville den danske kungen Kristian IV skapa en befäst stad i det som då kallades öst Danmark (dagens Skåne, Halland och Bleking) den nya staden skulle anläggas på en plats som var lätt att försvara och den plats som fann sig bäst lämpad var en liten ö mitt ute i våtmarkerna som nu är dagens Kristianstad.

Bastionen Konungen finns det kvar rester av hur en befästning såg ut under 1760–1780 talet. Kristianstad hade totalt 10 olika bastioner och här vid bastion konungen så finns det informationstavlor och du kan även se de olika kanonerna som fanns runt om staden och användes som försvar.

Heliga trefaldighets kyrkan ligger mittemot järnvägsstationen i Kristianstad.

Kyrkan är byggd mellan år 1618–1628 av Kristian IV och tanken var att den skulle bli en domkyrka/ Katedral men freden i Roskilde år 1658 då området tillföll Sverige gjorde att kyrkan aldrig blev en domkyrka.

Kyrkan kallas för Europas skönaste Rennässanstempel och kyrkan ser i stort sett likadan ut idag som den gjorde år 1658.

Om du går förbi den vackra centralstationen och ner mot ån som heter Helge Å.

Helge Å är Skånes största Å och sträcker sig hela 190 km från Hanöbukten.

Gå över den vackra Naturum bron som är pålad med cirka 190 pålar

När du kommit en bit över bron så kommer du komma till det mycket vackra besökscentrum Naturumsom är en del av vattenriket och ligger mitt i ett biosfärområde som blev upptaget av Unescos 2005 och är Sveriges Äldsta biosfärområde

I Kristianstad ligger Sveriges lägsta punkt och när du befinner dig här så är du 2,32 under vattenytan (-2,33 meter) jämfört med Sveriges högsta punkt som ligger på Kebnekaise (2098 meter).

När du befinner dig på Sveriges lästa punkt så står du på en sjöbotten.

6 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page