top of page
  • Patrick Ellman

Läckö slott

Läckö slott är beläget på Kållandsö på en udde i ekens skärgård cirka 2,5 mil norr om Lidköping.

Läget är perfekt -högst upp på en brant klippa som på tre sidor omgavs av vatten så att den kunde försvaras mot fiender.

Läckö slott är minne från Sveriges stormaktstid och under medeltiden tillhörde Läckö slott Skarabiskoparna och lämnades sedan över till släkten De la Gardie men indrogs till den svenska kronan år 1681.

Slottet är omgivet av vatten på tre sidor.

Att ta sig till Läckö slott

Om väljer att åka med bil från Göteborg till Läckö slott som ligger strax norr om Lidköping så tycker jag att den bästa vägen att köra är via E45 till Trollhättan och sedan ta väg 44 mot Lidköping och Läckö slott och det tar cirka 2 timmar att köra de 16 milen. Ett annat alternativ är att köra E20 via Alingsås, Vårgårda och Lidköping men denna väg inträffar det många trafikolyckor och vägen är eftersatt enligt mig.

Om du vill Åka kollektivt så kan man åka tåg till Lidköping vilket tar cirka 2 timmar och därifrån ta lokalbuss 132 till Läckö slott.

Läs mer på www.sj.se eller www.vasttrafik.se

Kommer du från stockholm så kör du på E20 mot Göteborg och vid Götene så tar du väg 44 mot Lidköping. Denna resa tar cirka 4,5 timmar att köra de 38 milen.

Från Göteborg tar det cirka 2 timmar att köra till Läckö slott.

Att bo vid Läckö slott

Precis vid Läckö slott så finns det en camping precis utanför slottet samt hotellrum i Naturum-Victoria huset vid slottet och priset för ett dubbelrum kostar 1590 kr.

Om du vill bo på campingen så kostar det 250 kronor under högsäsong och 180 kr under låg säsong, el tillkommer med 30kr

Om du kommer med båt så finns det en gästhamn med plats för 60 båtar och det kostar 130 kr/natt och el tillkommer med 30 kronor.

Om du vill bo i Lidköping så finns det ett antal hotell i staden

Boka gärna din vistelse på www.booking.com

På Naturum nedanför slottet kan man bo inpå naturen.

Att se och göra i Läckö slott

Läckö slott är från början en medeltida biskopsborg från 1298, men under den svenska reformationen på 1520 talet tar biskoparnas tid slut.

Slottets storhetstid är på 1600-talet då familjen De la Gardier är ansvariga för slottet och grevskapet och slottet byggs ut från en medeltida borg till ett slott i fyra plan.

Slottet har omkring 248 rum

Slottet är öppet mellan klockan 10–18 alla dagar i veckan under högsäsong och det kostar 120 kr för vuxna över 26 år

Läs mer om aktuella öppettider och aktiviteter på http://www.lackoslott.se/kalender.aspx

Slottet ligger vackert med utsikt över Vänern.

Du kommer att passera igenom den inre slottsporten.

På höger sida ligger slottskapellet som uppfördes mellan år 1655-1668.

När du passerat kyrkan så kommer du in på slottsgården och möts av denna vackra fasad och entrén till slottet är på vänster sida.

i slottet kan du se olika saker från slottets storhets tid såsom tavlor och här ovan silver bägare som finns att beskåda i skattkammaren.

Det finns som sagt omkring 248 rum och här ovan kan du se rum 160 som är kungasalen och det är den stora fest salen i slottet och temat i salen är de svenska framgångarna under det 30-åriga kriget.

Det finns många fina salar och målningarna i taket och på väggarna är original.

Mina personliga tips

Det finns ont om matställen vid Läckö slott och det som finns är Naturum som ligger i anslutning till slottet men där är det dyrt så jag kan varmt tipsa er om att ta bilen och åka cirka 10 minuter till ett område som heter Spiken fiskhamn, Kållandsö och där finns det ett bra utbud för att äta lunch och middag och en bra restaurang som jag kan rekommendera er är Spikens brygga och speciellt deras Fish & chips som var magiskt god

Läs mer på http://www.spiken.se

Om du åker cirka 6 km mot spikens fiskehamn så kommer du njuta av ett fint litet fiskesamhälle.

spikens fiskehamnsläge är ett mysigt litet samhälle vid Vänerns södra strand.

Detta är en av de godaste Fish& chips som jag har ätit så det är värt ett besök hos spikens brygga.

Vi hoppas att du får en trevlig vistelse på Läckö slott!

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page