top of page
  • Patrick Ellman

Marstrand

Marstrand är en ö som ligger nästan 5 mil norr om Göteborg och är en riktig sommar ö.

Marstrand grundades i början av 1200-talet av Norges kung Håkon Håkonsson men blev svenskt år 1658.

Ön har drygt 1300 invånare och du kan inte köra bil på ön om du inte har dispans för detta.

Att ta sig till Marstrand

Marstrand ligger som sagt cirka 5 mil norr om Göteborg och om du ska åka dit så finns det två alternativ.

  1. Om du åker bil så följer du E& norr ut mot Oslo och svänger av vid Kungälv och följer väg 168 mot Marstrand när du kommer fram till Marstrand på fastlandssidan så finns det ett antal parkeringar vid hamnen, för du kan inte ta med dig bilen ut till Ön.

Det tar cirka 50 minuter att köra de 5 milen till Marstrand.

  1. Om du väljer att åka kollektivt så kan du ta Marstrands express som är en buss som avgår från Nils Ericssons terminalen i centrala Göteborg och bussturen tar även den runt 50 minuter – 1 timme beroende på trafiksituationen och bussresan kostar cirka 70 kronor.

Det är en smal väg nästan hela vägen från Kungälv till Marstrand så kör försiktigt.

För att komma från fastlandet till Marstrandsön så måste du ta en färja som tar 2 minuter och denna båtresa kostar cirka 30 kronor för en enkelresa och då är det gratis att åka tillbaka från ön till fastlandet.

Färja resan från fastlandet till ön tar endast två minuter.

Att bo på Marstrand

Det finns ett par hotell på Marstrand men jag skulle rekommendera dig att bo på Marstrands Havshotell som ligger på fastlandet och som är ett spahotell med en mycket bra restaurang som heter Ottos.

Dessert bordet på söndags buffen hos Ottos är mycket god och har ett stort utbud,

Om du vill bo på ön så skulle jag rekommendera dig att bo på villa Maritime som ligger precis vid färjeläget och här kan du både boka ett hotellrum eller en lägenhet om ni är ett större sällskap. Läs mer på https://villa-maritime.se

Boka gärna din vistelse på www.booking.com

Att ta sig runt på Marstrand

Om du rör dig vid hamnen och vid badplatsen så är det inga större problem att ta sig runt på ön men ska du ta dig upp till fästningen så är det rejält brant och då kan det vara svårt om du har problem att gå eller är äldre.

Det är lätt att ta sig fram på Marstrand förutom när du ska ta dig upp till fästningen.

Att göra på Marstrand

Sol, bad, fest och segling är något som utmärker Marstrand och årets höjdpunkt är matchrace veckan då det pågår segelbåtstävlingar runt ön och det drar många seglings entusiaster till ön från hela världen.

Bada är något de flesta gör när de kommer till Marstrand och det finns en hel del badplatser på ön, ta av till vänster när du går av färjan och det tar inte lång tid innan du kommer fram till den första badplatsen.

Detta är en av flera badplatser som finns på ön.

här har du en översikt över de badplatser och vandringsleder som finns på ön.

Carlstens fästning är det första du kommer att se när du åker färjan över till ön och fästningen är den största sevärdhet på Marstrand.

Fästningen började att byggas på 1600 talet som försvar mot angripare men var färdigbyggd efter diverse utbyggnader under år 1860.

Fästningen har även tjänstgjort som fängelse.

Besök gärna fästningen och gå runt på egen hand eller genom en guidad visning, det finns även möjlighet att bo på fästningen.

lite kuriosa Vid foten av fästningen så låg Sveriges första utomhus tennisplan som uppfördes till Kung Oscar II som tillbringade 21 somrar på Marstrand mellan 1887–1907.

Entrén till fästningen kostar normalt 100 kr för vuxna och 60 kronor för barn, men för mer aktuella öppettider och priser läs mer på https://carlsten.se.

Entre till fästningen när du har kommit upp från backen.

Inne i fästningen kan få guidade turer men även möjligheten till att bo i fästningen.

Strandverket ligger till vänster när du går av färjan och följer kajen cirka 300 meter, strandverket är en före detta försvarsanläggning men som nu för tiden fungerar som en konsthall, föreläsningar och konserter inne på innegården.

Strandverket är en gammal försvarsanläggning…

..nu finns det bland annat en konsthall i byggnaden.

Promenera runt ön är mycket trevligt då det finns ett flertal vandringsleder både på ön och på fastlandet och jag kan verkligen rekommendera er att gå runt på någon av vandringslederna på ön.

Det är fint att promenera runt ön på någon av de vandringsleder som finns.

Festa är det många som gör här på ön på nätterna och det finns ett flertal ställen såsom Johans krog, hamnkrogen och inte minst ”såsen” eller societetshuset som det egentligen heter är de hetaste kubbarna på ön.

Vill du veta mer om vad du kan göra på Marstrand så läs mer på https://www.marstrand.se/sv/se-gora/se-gora/

Societetshuset är ett bra ställe på sommrarna.

Mina egna personliga tips

Om du kör bil och ska parkera bilen så finns det ett billigt alternativ att parkera utanför Marstrands havshotel för 50 kronor / dygn men dessa plaster brukar ta snabbt slut vid högsäsongen.

Det kan upplevas som dyrt att äta på Marstrand och det är det också då du befinner dig på en ö men det finns alternativ så som Arvidssons kiosk och fisk som ligger tillhöger när du går av färjan men vill du sitta och se ut över gästhamnen och färjeläget så är restaurang storm som ligger hos Villa Maritime något som jag kan rekommendera.

Arvidssons ligger vid hamnen precis till höger när du går av färjan.

Kyrkan som är placerad mitt på ön är vacker att skåda

3 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page