Nääs slott är ett av Sveriges bäst bevarade slott men sin sena 1800-tals miljö där tiden stått stilla sedan 1898 och inget har förändrats och möblerna står som de gjorde sedan dess.
Slottet ligger på en udde strax utanför Floda som ligger mellan Göteborg och Alingsås i västra Götaland.
Att ta sig till Nääs slott
Nääs slott ligger som, sagt på en udde strax utanför Floda mellan Göteborg och Alingsås i gränslandet mellan storstad och landsbygd.
Kommer du med bil till Nääs slott så tar du och kör utmed E20 mot Stockholm och efter drygt 3 mil och 26 minuter så tar du av vid Nääs motet (89) och kör mot Nääs slott.
Vill du åka kollektivt så är det också möjligt och då tar du pendeltåget till Floda och där byter du till buss 533 till busshållplats Lilla Nääs och därifrån är det en promenad på cirka 1,6 km och du får räkna med att åka kollektivt tar drygt 1 timma.
Läs mer om avgångstider och priser på https://www.vasttrafik.se
Att bo på Nääs slott
Det finns boende på slotts området men inte på själva slottet utan i flyglarna vid slottet där rummen är stilfullt inredda och ett dubbelrum här kostar runt 895 kronor och då ingår inte frukost men det finns ett par flyglar som har eget kök så här kan du tillaga din egen frukost.
Har du husbil eller husvagn så finns det här stallplatser som kostar cirka 15 kronor / timma per fordon så för bil med husvagn så blir kostanden 30 kronor /timma.
Boka gärna din vistelse på www.booking.com
Om Nääs slott
Slottets historia går tillbaka till 1500-talet och har ägts av ett par olika prominenta ägare såsom den Jacob von utfall som var direktör i ostindiska kompaniet. Lät bygga den nuvarande mansgårdsbyggnaden och flyglarna i mitten av 1700-talet.
Den förmögne grosshandlaren Peter Wilhelm Berg byggde till en våning på slottet och år 1868 så tog August Abrahamsson som var en mycket förmögen köpman med ett eget handelshus i Göteborg över Nääs slott och han lät tillsammans med sin fru Euphrosyne göra om slottet både på in och utsidan och gav byggnaden på sin tid en mycket modern inredning och den finns kvar än idag orörd som den var då Abrahamsson avled år 1898 efter att ha levt som änkeman sedan år 1869 och nu ägs slottet av en stiftelse.
August Abrahamsson ligger begravd i slottsparken.
Nääs och Nääs slott kom i slutet av 1800-talet bli vida känt över hela världen tack vare det slöjdseminariet som lockade hit mer än 12 000 personer från över 40 länder som deltog i kurserna där man fick lära sig hur man skulle hantera en borrsväng och varför det var viktigt att skolorna gav sina elever en praktisk slöjdundervisning.
1961 så flyttade slöjdlärarutbildningen till Linköping, men även än idag är Nääs ett viktigtutbildningscentrum tack vare utbudet av hantverks-och byggnadsvårdskurser.
Vi har att tacka Abrahamsson för att vi än idag har slöjdundervisning i skolorna.
Guidad tur För att besöka insidan av slottet så måste du gå den guidade visningen av slottet som är mycket bra och givande med bra guider som berättar om slottets historia på ett bra och kunnigt sätt med inslag av humor.
Under sommaren är det guidade visningar tre (3) gånger per dag och det kostar 140 kronor för vuxna.
Läs mer om vilka dagar det är guidning på https://naas.se/slottet/guidning/
Vill du inte eller har inte möjlighet att gå den guidade visningen av slottet så kan du lyssna på en förinspelad historisk information genom att ringa 0771–272700 och välj då 0307 för information om Nääs slott, 0308 för information om Nääs-området och 0309 för information om slöjdseminariet.
Jag har inga bilder att visa upp från insidan av slottet då det inte var tillåtet att ta foton men jag kan varmt rekommendera dig att gå runt i slottet för att upptäcka de möbler som stått orörda sedan slottet lämnades och det är många unika möbler och tavlor och annan inredning som du upptäcker här inne på slottet.
Denna bild här nedan är lånad av Nääs slott och finns på deras hemsida.
Att upptäcka på Nääs
I området runt Nääs slott kallas för Nääs och här finns det fina promenadslingor som tar dig runt sjön i naturreservatet och i slottsparken som är öppet dygnet runt.
I området så finns det även Café. Restaurang, galleri, små butiker och diverse utställningar och en stor lekplats för barn.
Du kan även fiske men då krävs det att du har fiskekort om inte så varför inte bad eller ta en tur men en kanot i sjön?
Området består av 1500 hektar skog och mark med närmare 70 byggnader och området är mer eller mindre oförändrat sedan 1920-talet.
Vill du veta mer om Nääs slott och deras arrangemang så läs mer på https://naas.se
Bra att veta
När du befinner dig på slottet så kanske du känner igen dig? Något känns bekant?
Här spelades nämligen delar in av den mycket omtyckta drama tv serien ” Vår tid är nu” in som är en familjekrönika om kärlek, konflikter och framtidshopp som sträcker sig från fredsdagen år 1945 och många år framåt, producerad av SVT.
Titta gärna på trailern https://www.youtube.com/watch?v=z_4bGwy8Uy0
Antikrundan spelades även den in här år 2018 vilket bidrog till en folkfest med ett par tusen besökare.
Jag hoppas att du får en trevlig vistelse på Nääs slott och dess omgivningar!
#kanot #frilufsliv #AugustAbrahamssom #Guidadvisning #Alingsås #byggnadsvårskurser #Nääs #Vårtidärnu #västragötaland #Ostindiskakompaniet #Näässlott #Jakobvonutfall #Natur #stall #slöjdutbildning #unikinredning #Antikrundan #Floda #Euphrosyne #slöjdseminarium #PeterWilhelmberg #fiske #Göteborg #slott
Comentários