top of page
  • Patrick Ellman

Norberg

Norberg är ett gammalt gruvsamhälle som ligger i Västmanland i bergslagen.

Norberg har cirka 6000 invånare.

Att ta sig till Norberg

Kommer du från stockholm så tar det dig cirka drygt timmar att köra de 16 milen på E18 nordväst om stockholm via Enköping och utmed väg 70 mot Norberg.

Kommer du från Västerås så tar det dig endast 1 timma att köra de 8 milen norrut på väg 66.

Att bo I Norberg

Det finns två hotell i Norberg men jag har inget som jag kan rekommendera dig då jag endast stannade i Norberg över dagen men boka gärna din vistelse på www.booking.com och ett boende kostar cirka 700 kronor /natt

Att göra i Norberg

Det finns ett par måsten när du besöker Norberg för här bjuds det på tangotårtor till vacker natur och missa absolut inte att besöka gruvorna som omger Norberg.

Elsa Anderssons konditori är ett måste att besöka när du kommer till Norberg för här i centrum har det serverats bakelser sedan 1916 och deras kändaste bakelse heter tangotårtan.

Elsas konditori har belönats med ett diplom från gastronomiska akademin.

Norbergs kyrka syns över hela samhället och kyrkan är från 1300-talet och under åren har kyrkan brunnit hela tre (3) gånger och i kyrkan finns det ett par målningar som kommer från 1700-talet och ljuskronorna du ser är från sent 1600-tal.

Abrahams gården som ligger vid ån och här kan du hitta gammalt hantverk i 1700-tals miljö och här kan du göra fynd inom konst och hantverk.

Nya lapphyttan är ett besökscentrum med en rekonstruerad medeltida järnframställningsplats från 1300-talet för här i Norberg har man brutit järn från medeltiden och med det är Norberg en av de äldsta platserna i Sverige för järnmalmsbrytning.

Lapphyttan är ett exempel på medeltida högteknologi för i bergslagen finns det äldsta exemplaret på masugnar i Europa och den enda medeltida masugnen finns här rekonstruerad i Norberg.

Vid besökscentrumet finns det information, utställningar och film om gruvnäringen i Norberg och bergslagen.

Och vid hembygdsgården Karlberg intill så kan du se en bagarstuga, fattigstuga, handelsbod och en bergsmansgård.

Lapphyttan ligger cirka 10 km ost on Norberg

Klackbergs gruvfält är ett av flera gruvfält som finns i och runt Norberg och var redan omnämnt redan år 1303 som stålberget.

Här finns lättbruten manganhaltig järnmalm och dolomit, dvs kalk

Här kan du besöka omgivningen på egen hand och det finns en vandringsled som är välskyltad och den leder dig bland annat till

Blå grottan där vattnet är vackert blått är vatten som ständigt rinner från på stollens sula och kommer från granrotsgruvan mittemot och på det här sättet avvattnas

Gången som leder in i berget kallas för en så kallad stollgång och är en transporttunnel från granrotsgrottan och den har fått sin runda form på grund av man har eldat med ved intill bergssidorna varvid berget blir sprött och lättbrutet

Storgruvan ligger inte så långt från blå grottan men här ser du en sprängd gång som de förr transporterade ut järnmalmen på och central schaktet är hela 331 meter djupt och ovanför central schaktet ser du maskiner som bevarats här efter att gruvan har stängts ner.

Maskinen du ser här nedan i form av ett hus är storgruvans lave och sovringsverk från 1877 och fungerade som ett uppfordringsschakt för både berg och vatten.

Här är en film från SvT som visar porten till helvetet- ner i gruvan

Mimerlaven ligger strax norr om centrala Norberg och påminner om en svunnen tid där den reser sig 70 meter upp över samhället.

Mimerlaven var i bruk mellan 1960–1981 och det var en anläggning som förädlade malmen från råvara till järnframställning och nedanför så är det ett 325 meter långt lodrätt schakt som transporterade det färdiga järnet.

Här nedan finns en kort film om hur den ser ut inne då den inte är öppen för allmänheten.

Bra att veta:

I Norberg så arrangeras varje år ett av Sveriges största längdskidlopp som heter Engelbrekts loppet som går av stapeln i februari månad och är en del av långlopps cupen och loppet är på 60 km.

Läs mer om Engelbrekts loppet på https://www.engelbrektsloppet.se

Vill du veta mer om vad du kan göra i Norberg och Västmanland så läs mer på https://visitvastmanland.com

När du besöker Norberg stegar du rakt in i svensk industrihistoria så missa inte att besöka denna mycket vackra plats!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page