top of page
  • Patrick Ellman

Pilane

Pilane är en skulpturpark som ligger på ett gravfält där nya artister/konstnärer varje år som visar upp nutida konst, här finns band annat ett av världens högsta konstverk ” Anna” som är 14 meter högt.

Pilane ligger på Tjörn norr om Göteborg och här har du en storslagen utsikt över Bohusläns kustlandskap.

Att ta sig till Pilane

Pilane ligger på Tjörn, 6,5 mil norr om Göteborg och det tar cirka 55 minuter att köra dit.

Kommer du med bil från Göteborg så kör du E6 norrut mot Oslo och tar av vid Stenungssund med riktning mot Tjörn och Tjörnbron.

Ta av vid trafikljusen efter Tjörnbron och kör in på väg 169 mot Skärhamn, efter att du har passerat orten Kållekärr så kommer du att se skyltar märkt ”Pilane Gravfält ”i riktning mot Kyrkesund, det finns gratis parkering i anslutning till gravfältet och entrén.

Väljer du att åka kollektivt så tar det cirka 1,45 minuter att ta sig från Nils Ericsonsplatsen i Göteborg till busshållplatsen som heter Basteröd och sedan så får du gå cirka 13 minuter till gravfältet.

Bussresan kostar cirka 126 kronor / vuxen.

Läs mer om avgångstider och priser på https://www.vasttrafik.se

Det tar bara drygt 1 timme att ta sig med bil från Göteborg till Pilane, så det är en bra dagsutflykt.

Att upptäcka i Pilane

Främsta anledningen till att du besöker pilane är att du kommer dit för att gå runt i det 8 hektar stora naturområdet för att se på skulpturer men pilane är egentligen ett gravfält.

Pilane gravfält är ett av Bohusläns största gravfält, här finns omkring 90 gravar fördelade på olika gravhögar (alla begravdes inte som dessa utan de flesta kremerades).

Gravfältet användes under en period på 1500 år, mellan 500 talet före Kristus till 1000-talet efter Kristus.

Här kan du även finna runt 57 olika stensättningar

Pilane gravfält.

Pilane skulpturpark är naturens egen konsthall under bar himmel med storslagen utsikt över den bohuslänska naturen, här går du runt själv eller i sällskap och njuter av den nutida konst som visas upp på ett storslaget sätt i naturen.

Varje år tillkommer det nya konstverk som byts ut mot föregående år men här finns även ett par permanenta konstverk som bland annat det kända konstverket ”Anna” i form av ett vitt huvud, som är gjort av den spanska konstnären Jaume Plensa som du ser på flera kilometers avstånd.

Det brukar finns runt ett tiotal olika konstverk att beskåda.

Pilane skulpturpark är öppet dagligen mellan klockan 9-19:00 under perioden maj till september och entrén kostar 140 kronor för vuxna och barn under 15 år har fri entré.

Pensionärer och studenter betalar 120 kronor i entré.

Läs mer om aktuella öppettider och information på https://www.pilane.org

Här nedan visar jag er ett urval om vad du kan se för konstverk under 2020 på pilane.

”Night Descend” av Charlotte Gyllenhammar, Sverige

”Out/giant” oxå denna gjord av Charlotte gyllenhammar

”Girl feeding two headed rabbit” av Kim Simonsson, Finland var en av Våra favoriter

”Spring” är gjord av Tony Cragg, Storbritanien

”Explorer” är gjord av Roland Persson ,Sverige.

”Talking Point” är gjord av Per Svensson, Sverige.

”Pool” är gjord av Tony Cragg, Storbritanien.

”Earth” som var en av mina favoriter är gjord av Ida Koitila, Finland.

”Anna” är gjord av den spanske konstnären Jaume Plensa och är nu för tiden permanent i utställningen, Anna är 14 meter hög och är ett av världens högsta konstverk.

Mina personliga tips

Parkeringen i anslutning till entrén brukar alltid vara full men åk ner en bit på vägen så kommer du att finna fler parkeringsplatser och det är gratis att parkera här på samtliga parkeringsplatser.

I entrén så finns det två olika kassor för att betala entréavgiften, de allra flesta står i den vänstra entrékassan för det är märkt ”entré” på en skylt över kassan, medan den högra alltid brukar vara tom på folk för har står det på en skylt ”kaffe och entré ”. Prova gärna deras ekologiska glass som var mycket god.

Du kan endast betala med kort då de inte tar emot kontanter.

Ta gärna med dig mat och fika och ha en egen picknick i området, för det är tillåtet så länge du inte sitter i närheten av konstverken så ta med dig en filt och hitta din favoritplats i området för det finns inga bänkar och bord utsatta.

Om du vill åta lunch eller middag så kan jag rekommendera dig att åka till Skärhamn som ligger 12 km från pilane och tar endast 15 minuter att köra

Det tar bara 15 minuter att köra till skärhamn, läs mer om skärhamn i reseguiden Skärhamn.

Jag hoppas att du får en trevlig vistelse på Pilane skulpturpark och att du har njutit av den storslagna naturen!

3 visningar0 kommentarer

תגובות


bottom of page