top of page
  • Patrick Ellman

Ramhultafallet

Ramhulttafallet är ett av södra Sveriges högsta vattenfall och ligger vackert beläget vid sjön Lygnern i ett naturreservat nordost om Ramhulta i marks kommun i västra Götaland

Att ta sig till Ramhultafallet

Ramhultafallet ligger cirka 2,5 mil öster om Kungsbacka så kommer du från Göteborg så tar det dig cirka 52 minuter med bil att köra de 6 milen till Ramhultafallet.

Det är gratis parkering i anslutning till vattenfallet.

Tänk på att vid ca 1 km från vattenfallet så finns det en stor tavla där du ska ta en parkeringsbricka. Och finns det inga kvar så är parkeringen full där nere, så avvakta tills någon bil kommer upp från vattenfallet för tänk på att respektera de som bor i området och parkera inte på deras tomter.

Det finns även en handikappsparkering.

Från parkeringen är det endast cirka 250 meter att gå på promenadvänliga stigar och du kan ta dig hit med rullstol och barnvagnar.

Om Ramhultafallet

Ramhultafallet är ett naturreservat som ligger vackert beläget vid Lygnerns västra strand söder om Sätila.

Naturreservatet är på över 26 hektar och sträcker sig drygt 1,2 km nordväst om sjön Lygnern och har varit skyddat sedan år 1997.

Här i naturområdet så finns det en vacker och trevlig vandringsled som sträcker sig från Sätila och hit till Ramhulta vattenfall och sträckan är på cirka 6,5 km enkel väg

Läs mer på https://www.satila.se/wp-content/uploads/LygnernsNorraBranter.pdf om vandringsleden men om du vill fortsätta vidare så blir leden 11km enkel väg.

Det som drar till sig alls blickar är vattenfallet som har en imponerande fallhöjd på hela 64 meter så gör det Ramhulta fallet till ett av södra Sveriges högsta vattenfall.

Det börjar som en lugn bäck högst upp i skogen och kastar sig sedan plötsligt utför det branta berg och faller ner mot klipporna och ner mot sjön Lygnern.

Här vid vattenfallet kan du sitta ner vid de fikabord och grillplats som finns här och njuta av utsikten över sjön och lyssna på vattnet som faller ner genom berget.

Vattenflödet varierar mycket under året och nästan vid slutet av fallet så ser du spår av en kvarn som har legat här sedan 1600-talet och i början av 1900-talet så kostade det cirka 25 öre för att få en säck mald här.

Det har även funnits en smedja här och den ser du spår av vid rastplatsen.

Passa på att åk hit en dag för att njuta av naturen och det lugn som infinner sig när du är här.

2 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page