top of page
  • Patrick Ellman

Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad samt landets kulturella, politiska och ekonomiska centrum. Staden ligger vid östersjön och Stockholm har runt 980 000 invånare och därmed inte bara Sveriges största stad utan även nordens största stad.

Stockholms skärgård räknas som en av världens mest örika Skärgård med sina över 30 000 öar.

Att ta sig till Stockholm

Det är ett flertal flyg som går till Stockholm och Stockholm har två flygplatser, Bromma flygplats, Arlanda flygplats men i Nyköping som ligger 10 mil från Stockholm så har du Skavsta flygplatsdit lågprisbolagen som Ryanair och wizz air flyger

Du kan även ta tåget och både SJ samt Mtr trafikerar såklart Stockholm.

Ta sig från flygplatsen till Stockholm centrum

Arlanda- stockholm Om du kommer till Stockholm med något av de större internationella flygbolagen flyg så kommer du att troligtvis landa på Arlanda så kan du ta flygbussen från terminal 5 och den avgår var 10:e minut och det tar cirka 50 minuter ock kostar 99 kronor för en enkel biljett och 198 kronor för en T/R om du köper biljetten på nätet innan avgång annars kostar bussbiljetten 119 respektive 215 kronor.

Läs mer på www.flygbussarna.se

Om du vill åka snabbtåget in till stockholm city så kan du ta Arlanda express men detta är ett dyrt alternativ och det kostar 229 kronor för en enkel biljett och 579 kronor för en T7R biljett och resan tar cirka 20 minuter. läs mer på www.arlandaexpress.se.

Observera! Det kan tillkomma en stationsavgift på 120 kronor om du går på eller av tåget vid Arlanda centralstation.

Föredrar du att åka pendeltåg så är detta ett billigt alternativ till Arlanda express och det tar cirka 37 minuter med pendeltåg och det kostar mellan 37 – 50 kronor för en enkelbiljett, dock så är det byten vid vissa avgångar. Läs mer på www.sl.se.

Bromma Airport Om du landar på Bromma Airport och ska in till stockholm city så tar bussresan cirka 20 minuter och bussbiljetten kostar 89 kronor för en enkelbiljett och 178 kronor för en T/R.

Läs mer på www.flygbussarna.se

Skavsta Om du landar på Skavsta så avgår bussen ca 20–30 minuter efter att flygplanet har landat, ska du resa från Skavsta och ska ta bussen dit så tänk på att ta bussen från stockholm central ca 3 timmar innan avgång.

Här landar flyg från lågprisbolagen som tex. Ryan air, wizz air bland annat

Bussturen tar ca 80 minuter och kostar 159 kronor för enkel väg / 318 för T/r för vuxen. Läs mer på www.flygbussarna.se.

Hotell i Stockholm

Det finns såklart ett enormt urval av hotell i Stockholm men jag kan tipsa dig om olika hotell beroende på vart i Stockholm du ska vara under din vistelse.

Kommer du med bil söderifrån så skulle jag rekommendera dig att bo på Scandic talk i Älvsjö, precis bredvid Stockholmsmässan. Personalen är mycket trevlig och hjälpsam och vi betalade 695 kronor / natt för ett dubbelrum för två personer samt 200 kronor för parkering i deras Garage inklusive en mycket god frukostbuffé och då bokade vi rummet via Coop och får förmånliga priser på hotellnätter. https://www.coop.se/medlem/poangshop/hotellpremien/

Vill du bo i de centrala delarna av stockholm så skulle jag först och främst rekommendera er att bo på Hotell Amaranten som ligger på Kungsholmen och det tar cirka 15 minuter och gå från centralstationen och de har en mycket stor och välbesökt frukostbuffé. Priset här varier men ligger på runt 845 kronor per dubbelrum och natt inklusive frukostbuffén, parkering finns men är mycket dyr.

Ett annat hotell som jag kan rekommendera om ni vill bo centralt är Scandic Klara vid Hötorget ett bra alternativ, dock är rummen små och frukosten är helt ok, priset här ligger på runt 900 kronor / natt.

Sök annars hotell via www.booking.com.

Att ta sig runt i Stockholm

Att at sig runt i de centrala delarna av Stockholm är inga problem om du vill promenera, för allt ligger egentligen nära men om du är trött på att gå så kan du såklart lätt ta buss, båt eller tunnelbanan beroende på vart du ska åka. Läs mer på www.sl.se för tidtabell och priser men en engångs biljett kostar cirka 37 kronor och en 24 timmars biljett kostar cirka 155 kronor.

Ska du ut till nöjesparken Gröna Lund så rekommenderar jag dig att åka kollektivt, buss eller båt.

Att upptäcka

Stockholm är en mycket fin stad på sommaren och det finns mycket att se och upptäcka.

Här kommer ett urval om vad du kan se och upptäcka.

Gröna lund är en nöjespark som ligger på Djurgården och dit är det lättast att åka kollektivt, här finns det ett 30-tal åkattraktioner och här anordnas det olika konserter, entrébiljett kostar cirka 130 kronor

Läs mer på www.gronalund.se.

Abba the Museum ligger också på Djurgården och här är det en permanent utställning om den svenska musikgruppen Abba.

Entrén kostar 250 kronor och om du köper biljetterna online så har du företräde och slipper stå i kö

Entrén till ” Abba – the museum”.

Vasamuseet ligger även det på Djurgården och inte långt ifrån ABBA the museum. Vasamuseet handlar om skeppet Vasa som kantrade och sjönk år 1628 på sin jungfrufärd och efter 333 år så bärgades det väldiga krigsskeppet och kan nu ses i sin helhet inne på museet.

Vasa museet är öppet dagligen mellan kl. 10-17

Entrén 150 kronor.

Naturhistoriska riksmuseet ock Cosmonova är Sveriges största museum och här kan du njuta och se cirka 33 000 olika insekter och diverse utställningar om rymden, djur osv

Cosmonova är en biosalong som har en kupolformad duk på 760 kvadratmeter och här visas natur- och rymdfilmer upp i världens största film format.

Naturhistoriska riksmuseet ligger vid universitet och hit är det bäst att ta tunnelbana (röd linje 13 &14) eller pendeltåg till station Universitetet. resan tar cirka 13 minuter.

Det är fri entré till utställningarna men om du ska se film på Cosmonova så kostar det 130 kr för vuxna och 70 kronor för barn.

Läs mer på https://www.nrm.se/index.html om öppet tider och aktuella utställningar.

Naturhistoriska museet har många fina utställningar b.l.a. om djur.

Mina egna personliga tips

Om du inte vill åka kollektivt så kan du följa den sträckan som vi brukar göra nästan varje gång vi är i Stockholm och det är att gå från centralstationen mot Åhléns, NK och Drottninggatan med alla sina affärer och vika av vid Sergels torg mot riksdagshuset.

Riksdagshuset är säte för Sveriges riksdag och byggnaden uppfördes 1897–1905 och om du är intresserad av att gå in och se riksdagshuset så är det fri entré, visningar av riksdagshuset är varje lördag och söndag klockan 12 och 13.30 (varje visning tar ca 55 minuter) samt under flera dagar och tider under sommaren men om du vill gå in och lyssna och se när ledamöterna debatterar så är det bara att komma in i mån av plats.

Riksdagshuset.

När du har passerat riksdagshuset så kommer du in på Västerlånggatan och då har du hamnat i början av Gamla stan.

Gamla stan är en ö med kullerstensgator och färgglada byggnader från 1600 och 1700 talet och är en av Europas största och bäst bevarade medeltida stadskärnor. Det är mysigt att gå runt här och titta i de mysiga butikerna och de små, små gränderna som går mellan de färgglada husen, om du är riktigt uppmärksam så kommer du inte att missa Stockholms smalaste gata som heter ”Mårten Trotzigs gränd” och ligger på din vänstra sida.

Stockholms smalaste gata.

I gamla stan finns även det kungliga slottet och slottskyrkan.

Om du är sugen på en go öl och mat såsom hamburgare så kan jag varmt rekommendera dig att gå ner till stora Nygatan som ligger en gata ner och besöka restaurangen Barrels som serverar grymt goda hamburgare och har en mycket trevlig och kunnig personal gällande öl.

Läs mer på www.barrels.se.

Restaurang Barrels serverar grymt goda hamburgare samt har en mycket kunnig ölpersonal.

Vi brukar nu ta av och lämna gamla stan och gå över slussen så att vi kommer till söder eller som det egentligen heter Södermalm och är en hipp stadsdel med många konstnärer och enligt tidningen ”Vouge!” så är Södermalm världens tredje coolaste stadsdel och de var imponerade över modehusen Acne, Rodebjer och Dagmar som man just hittar i söderbutiker, även den trendiga modegatan Hornstulls gatan nämns också i artikeln.

Vi brukar ta en promenad ned till medborgarplatsen och sedan upp igen mot Katarinahissen och härifrån har du en mäktig utsikt över Stockholm.

Utsikt från ”Katarinahissen mot ”Gamla stan”.

Utsikt mot de centrala delarna av Stockholm med stadshuset till vänster i bild.

Vi brukar nu gå ner mot Gamla stan igen och nu gå mot det kungliga slottet via Skomakargatan så att vi kommer upp till Stortorget och Nobel museet. Här på stortorget finns det vackra och färgglada hus.

Stortorget med de vackra färglada husen som ligger bredvid Nobel museet.

Nu har du inte långt kvar till storkyrkan eller sankt Nikolai kyrkan som har används för båda kungliga kröningar och vigslar sedan 1300-talet.

Storkyrkan.

Kyrkan har på senare tid börjat ta ut en avgift för att komma in i kyrkan och den är för närvarande på 50 kronor.

Insidan av storkyrkan

Bredvid Storkyrkan ligger det Kungliga slottet

Det kungliga slottet.

Det kungligs slottet är ett av Europas största och mest levande slott och konungens officiella residens. Slottet har mer än 600 rum fördelade över 11 våningar. Varje dag är det vaktavlösning på slottet och vi brukar vara där klockan 12:00 för att se denna uppvisning och det brukas samlas många turister så det kan vara en god ide att vara på plats i tid om du har barn med dig.

Vakt avlösningen vid slottet.

Om du är intresserad av en slottvisning så finns det guidade visningar av slottet som kostar 30 kronor + entréavgift på 160 kronor för vuxen. Och då ingår även entré till representationsvåningarna, skattkammaren och museum ”tre kronor ”och de speciella utställningar som pågår.

Om ni vill avsluta kvällen med en fantastisk utsikt över Stockholm så kan jag rekommendera er att gå hotell Scandic Continental (som ligger bredvid centralstationen) och njuta av ett glas champagne eller vin på deras Takbar Capital som ligger på 8:e våningen och här har du en panoramautsikt utöver Södermalm, Kungsholmen och stadshuset.

Utsikt från takbaren Capital.

Jag hoppas att ni får en trevlig vistelse i Stockholm och har nytta av mina tips!

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page