top of page
  • Patrick Ellman

Sundbyholms slott

Sundbyholms slott ligger vackert och naturskönt vid Mälaren strax utanför Eskilstuna i Södermanland.

Att ta sig till Sundbyholms slott

Det tar cirka 15 minuter att köra bil från Eskilstuna till Sundbyholms slott via Mälarvägen och D 953.

Vill du åka kollektivt så är det också möjligt: du kan ta buss 9 som tar cirka 17 minuter och sedan får du gå den sista biten (450 meter) från busshållplatsen.

Läs mer på https://www.sormlandstrafiken.se gällande priser och avgångstider.

Att bo vid Sundbyholms slott

Du kan bo i anslutning till slottet och en natt i ett dubbelrum för två personer inklusive frukost kostar runt 1500 koronor.

Du hittar både moderna och hotellrum från 1600-talet

Boka gärna ditt boende på www.booking.com

Om Sundbyholms slott

Sundbyholms slott ligger nu på en udde vid Mälaren och var förr ett klostergods som ägdes av Eskilstuna Johanniterkloster under medeltiden men år 1527 drogs egendomen in av kronan och blev kursgård och det är en vacker alle du kommer passera på vägen dit.

Carl Carlsson Gyllenheim som var riksamiral, fick egendomen i donation år 1627 och uppförde en ny huvudbyggnad och år 1629 inrättade han en skola som anses vara Sveriges första folkskola (som var i drift ända till år 1987).

När Gyllenheim dog och saknade arvingar så övergick slottet till Seeved Bååt som var en ämbetsman och byggde slottet i tre våningar.

Under 1670-talet då sonen Carl Bååt var ägare så moderniserades både slottet och slottsparken.

Från 1700-talet så drevs slottet av olika arrendatorer och i olika omgångar så byggdes slottet om och egendomen förbättrades och bleck till över 100 hektar med större plantager, parker och alléer.

År 1819 övertogs Sundbyholms slott och dess omgivningar av friherre Salomon Löfvensköld som lät uppföra en herrgårdsbyggnad.

På 1890-talet målades den kända tavlan ” det gamla slottet” av Prins Eugen som då befann sig på slottet och utanför slottet så finns det en staty som föreställer prins Eugen målandes framförslottet.

Från 1939 så är slottet i Eskilstuna stads ägo och 1952 så började man att restaurera slottet och beslöt att inrätta slottet till en fullskalig konferensanläggning som idag är i privat ägo.

Det finns ett stort friluftsområde runt omkring Sundbyholms slott med bad och ett flertal vandringsleder och bland annat så kan du gå till den fantastiska Sigurds runristningen som ligger ett par hundra meter härifrån.

Vill du veta mer om Sundbyholms slott så läs mer på https://sundbyholms-slott.se

Bra att veta

Du kanske känner igen dig även när du är här första gången för det känns bekant kan jag tro för här har det populära tv-programmet Bonde söker fru spelats in och då avsnitten som handlar om speed dejting här och det pågick när jag var här på besök så det var roligt att se vad som händer bakom kulisserna.

Sundbyholms slott har även varit inspelningsplats åt ett flertal tv program såsom

  1. Sverigequizen – 2014.

  2. Ensam mamma söker -2013.

  3. X-factor -2012.

  4. Välkommen hem -2010.

Jag hoppas att du får en trevlig vistelse här vid Sundbyholms slott!

2 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page