top of page
  • Patrick Ellman

Thailändska Paviljongen i Ragunda

Nere vid Indalsälven i den lilla byn Utanede i den Jämtländska kommun Ragunda ligger denna mycket oväntade byggnad och inte vilken byggnad som helst utan här finns den enda kungliga thailändska paviljong belägen utanför Thailand.

Paviljongen är uppförd till minne av den thailändska kungen Chulaongkorns (Rama V) besök på platsen år 1897. Rama V var kung i Thailand i över 42 år mellan 1868–1910.

Den här mycket vackra paviljongen ligger mitt i de jämtländska skogarna.

Att ta sig till Ragunda

Den Thailändska Paviljongen ligger nästan mittemellan Härnösand och Östersund och det tar cirka 1,5 timma att köra dit om du antingen kommer från Härnösand eller Östersund.

Kör utefter väg 86 och följ skyltarna mot Utanede och den thailändska Paviljongen så kommer du rätt.

Vill du ta flyget så tar det runt 2 timmar att ta sig från Stockholm till Ragunda med flyg och buss och då har du tre flygplatser att välja mellan; Åre/Östersund flygplats, Midlanda/Härnösands flygplats och Kramfors/Sollefteå flygplats. Läs mer på www.swedavia.se

Den Thailändska paviljongen ligger mellan Östersund och Härnösand, mitt i de jämtländska skogarna.

Att göra i Ragunda

Man kan undra varför det finns en Thailändsk Paviljong mitt i Jämtlands skogar?

Kung Rama V besökte Sverige och kung Oscar den II år 1897 och då gjorde de en resa i Norrland. Thailand importerade mycket timmer från just Norrland och Sverige under denna tid så den thailändska kungen och Kung Oscar gjorde först en tågresa från stockholm till Härnösand för att sedan åka båt längs Ångermanälven till Sollefteå, I Sollefteå bytte man sedan färdmedel och tog tåget mot Bispgården och efter Bispgården så tog man åter båt längs Indalsälven mot Sundsvall men under en liten sträcka reste sällskapet längs med en grusväg I utanede och sällskapet skapade stor uppmärksamhet i byn och det ledde till att de döpte grusvägen till Kung Chulalongkorns väg.

Det dröjde ända till 1992 då en grupp Thailändska dansare var på besök i kommunen som de fick höra om namnet och de blev så förtjusta att kung Chulalongkorn hade varit på besök här så när de kom tillbaka till Thailand så berättade de om platsen och tillsammans med sponsorer och ett samarbete mellan den thailändska staten och den svenska staten så byggdes denna paviljong upp och blev klar och invigdes år 1999.

Paviljongen har en golvyta på 75 km med en invändig takhöjd på 7 meter

Byggnadens höjd är 26 meter hög. Paviljongen är inmurad av jämtländsk kalksten och byggnadens väggar är i vitt och taket är målat i rött.

Inne i Paviljongen så finns en staty av kungen själv.

Här ses kungen ( Rama V) själv avbildad.

Det finns många vackra väggmålningar inne i paviljongen.

Bygget gick på runt 7 miljoner kronor.

Det är gratis att gå in på området men du kan skänka en frivillig avgift för bevarandet av paviljongen.

Den här vackra viloplatsen finns på området.

I anslutningen till området så finns det en Thailändsk restaurang.

Vill du veta mer om den Thailändska Paviljongen och dess öppettider så läs mer på https://thaipaviljongen.se/thailandska-paviljongen/oppettider.html

Jag tycker att om du har vägarna förbi så ska du absolut stanna till här.

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page