top of page

Tollered

  • Skribentens bild: Patrick Ellman
    Patrick Ellman
  • 15 mars
  • 4 min läsning

Tollered är en av Sveriges bäst bevarade bruksorter och som för många andra så har vattnet haft en stor betydelse. Fallhöjden mellan sjöarna Torskabotten och Sävelången var idealisk för att driva kvarnar och sågar.

Med alla historiska byggnaderna som än finns kvar idag är Tollered som ett levande museum och en promenad genom samhället ger dig en intressant inblick i ett industrisamhälles arkitektur och uppbyggnad.


historisk fabriks miljö i Tollered.

Att ta sig till Tollered


Tollered ligger cirka 32 km öster om Göteborg och kör du bil så följer du bara väg E20 mot Lerum och Alingsås och tar av vid Nääs Fabriker / Tollered, det finns gott om parkering vid Nääs fabriker och på hotellet finns det broschyrer och karta om Tollered.


Väljer du att åka kollektivt så tar du Västtåg från Göteborgs centralstation mot Floda och där byter du till buss 533 till Herreslia och hela resan tar cirka 51 minuter inklusive en kort promenad från busshållplatsen till Nääs fabriker.


Historien om Tollered


Det var år 1832 som Peter Wilhelm Berg anlade ett av Sveriges första bomullsspinneri på Nääs slottsområde, idag också kallas för Nääs Fabriker, då även samhället Tollered växte upp i anslutning till industrin. Folket som arbetade i spinneriet behövde ha nära till arbetsplatsen och Tollered växte fram endast några hundra meter från fabriken och Sävelången.

Brukssamhället är idag ett av Sveriges bäst bevarade med en löst grupperad bostads-och industribebyggelse som har byggts ut i två etapper, 1833-1845 och 1870-1940.


Att upptäcka i Tollered


Hela samhället är uppbyggt kring Nääs fabriker som satte en dominerande prägel på byn. Fabriksbyggnader, bostäder, värdshus, butiker, sjukstuga, brandstation och kvarnar finns kvar än idag och är fyllda med nytt liv.

upplev dom på egen hand genom att följa någon av de markerade promenad slingorna som är på mellan 1,5 km, 2 km eller 3,5 km.

Karta finns att hämta vid Nääs fabriker inne vid hotellreceptionen där man lättast utgår ifrån.

Vill du gå med guide är det möjligt men du måste du boka via www.bruksortsvandring.se

Karta över Tollred
Detta är kartan som visar det historiska Tollered, kartan finns att hämta vid hotellet.

Nedre fabriken ligger nere vid Nääs fabriker på västra sidan om motorvägen mot sjön och denna byggnad byggdes år 1835 Här fanns ett litet klädes väveri med 12 vävstolar och en liten anläggning för tillverkning av kardläder, dessa var olönsamma och lades ner. istället byggde man på en våning år 1846  och år 1847 kördes ett nytt spinneri igång med cirka 2000 spindlar och långt senare byggdes huset om till förrådsbyggnader.


Nedre fabriken i Tollered
Detta är den nedre fabriken i Tollered.

Gå sedan under motorvägen E20 och ta av till vänster  och sedan höger så kommer du snart att upptäcka den så kallade tuben.

Tuben byggdes mellan år 1908-1909 och användes för att transportera vatten  till Tollereds övre och nedre kraftstationer via en kanal som gick från sjön Torskabotten som är belägen högst upp i Tollered. Den 350 meter långa stål tuben anslöt kanalen på berget ovan gamla skolan och gick rakt ner från berget och korsade riksvägen vid  gamla kontoret och vidare ner till fabriksområdet.

den så kallade tuben i tollered.
Detta är tuben som transporterade vatten från sjön Torksbotten ner till fabrikerna.

vatten genom fabriken i tollered
Här kommer vattnet till fabriken i Tollered.

Strax ovanför tuben så kommer du se den Övre Fabriken (Öfvre Fabriken) som är den äldsta byggnaden av industribebyggelsen här i Tollered, och är byggd år 1833 och fungerade som ett bomullsspinneri. Runt midsommaren år 1834 kunde det första garnet spinnas, cirka 2 000 spindlar. Ett litet bomullsväveri med 6 vävstolar anlades men visade sig snart vara olönsamt och lades ner. Lokalerna upplystes med gas  vilket blev orsaken till den eldsvåda som den 19 februari år 1848 drabbade fabriken  och förstörde det mesta men tegel murarna klarade sig vilket möjliggjorde en återuppbyggnad.


Övre fabriken i Tollered.
Detta är den övre fabriken i Tollered.

Strax norr om övre fabriken så missa inte den mysiga lilla biografen, Tollereds bio som är känd för att vara Sveriges minsta biograf och det serveras fika i mitten av filmen! Är du nyfiken på att besöka Sveriges minsta biograf så läs mer på www.tolleredsbiograf.se


Fortsätter du längre uppåt i backen och följer vattnet uppåt så kommer du snart att se Bottnared som är en arbetarbostad som är byggd år 1939 och här och vid huset bredvid hamnade ofta de nyanställda arbetare.

Husen innehöll 8 stycken lägenheter med 1 rum och kök samt 4 stycken spisrum på tredje våningen. På gården fanns uthuslängor med vedbodar och av träden samt grönsaksland kunde familjerna odla.

I varje lägenhet på 1 rum och kök var det vanligt att hela din familj bodde i.


bostad för arbetare i Tollered.
alla byggnader är så välbevarade i Tollered.


Bolaget ansvarade inte bara för arbete och bostad, utan man drev daghem, skola, läkarmottagning, butiker och bibliotek. Man ombesörjde idrott och rekreation genom idrottsplatsen och Österlyckan som byggdes som en aktivitets- och  samlingslokal åt de anställda.


Missa inte att besöka den gamla brandstationen som är från år 1942 och står där än idag dock utan funktion som brandstation.

gammal brandstation i Tollered.
Detta är den gamla brandstationen i tollered.

Detta är bara ett urval av alla de 85 olika Industri byggnaderna, arbetarbostäderna, post, bio, skola  och rekreationsanläggningar med mera som finns att besöka här i Tollered.


Fram till 1961 var Nääs fabriker i familjen Bergs ägo. Bolaget såldes sedan till Almedahls som drev fabriken vidare till år 1980 då den pågående textilkrisen slutligen tvingade verksamheten att stänga ner och flera av byggnaderna som du ser i Tollered är idag kulturminnesmärkta och intakta och vårdas med omsorg.




Jag hoppas att du kommer att njuta av din vistelse här i Tollered!


Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page