top of page
  • Patrick Ellman

Torpa Stenhus

Torpa stenhus är ett av landets bäst bevarade medeltidsborg.

Stenhuset byggdes upp under 1470 talet av riksrådet Arvid Knutsson och i slutet av 1400-talet var en orolig tid med bondeuppror och de ständiga danska krigshoten så fungerade borgen som en försvars fästning för att skydda och försvara Sverige.

Att ta sig till Torpa stenhus

Torps stenhus är beläget vid den södra delen av sjön Åsunden i Tranemo Kommun cirka 28 km sydost om Borås.

Om du kommer med bil från Göteborg så tar det dig cirka drygt 1 timme att köra de dryga 9 milen till Torpa stenhus.

Det tar drygt 1 timma att köra de 9 milen till Torpa Stenhus från Göteborg och denna utflykt är en perfekt dagsutflykt.

Att upptäcka i Torps stenhus

Slottskapellet ligger till vänster när du kommer in i stenhuset och invigds år 1699, Inredningen i kapellet är stilren barock, vilket är enastående för vårt land.

Altartavlan är ett krigsbyte från det 30-åriga kriget.

Lägg märke till de marmorliknande pelarna som går utefter bänkraderna i kapellet för det är inte marmor utan det är betyg på ett mycket bra hantverk i trä för att efterlikna marmor.

Lägg märke till de olika bänkraderna, för ju längre fram man sitter desto bättre utrustade är de med tex ljus på de första tre (3) raderna.

Slottskapellet är mycket vackert och välbevarat.

Korsen är även de mycket välbevarade i kapellet.

Riddarsalen ligger en trappa upp och är inredd på 1500-talet och är ett av de bästa bevarade rummen i Sverige från Vasatiden.

Taken och väggarna pryds av fantastiska målningar i blågrått och lägg märke till alla olika vackra målningar som finns i salen, lyft blicken mot taket.

Här i riddarsalen sägs det att trolovningsfesten mellan Gustav Vasa, då 56 år gammal och hans blott 16 åriga Katarina stenbock ska ha ägt rum.

Riddarsalen är ett av Sveriges bäst bevarade rum från Gustav Vasas tid.lägg märke till alla målade väggar och tak i den blågråa färgen.

Det finns många detaljerade målningar bevarade i original.

Bostadsvåningen sägs Gustav Vasa har haft till sitt förfogade när han besökta Torpa stenhus och i det bortre rummet står idag en säng som har använts av Gustav Vasa då han sov här.

Bostadsvåningen är även den mycket välbevarad….

…och längst in i det bakre rummet finns Gustav Vasas säng som han sov i när han besökte Torpa Stenhus.

Kungssalen hölls det storslagna festerfester i, missa inte de storslagna takmålningarna som föreställer gudarna från den romerska mytologin.

Lägg även märke till den välbevarade stentavlan från år 1550 som hänger till vänster mittemot den öppna spisen.

Här i kungssalen hölls det storslagna fester, lägg märke till målningarna i taket som föreställer de romerska gudarna.

På den bortre kortväggen finns det en enorm sejdel som man fyllde med vin och skickade runt till samtliga gäster som var sugna på vin för det fanns endast ett glas.

Denna enorma sejdel delade man på när man skulle dricka vin eller öl för det fanns bara en så alla. gäster drack en slurk ur denna.

Detta var ett urval om vad man kan se i stenhuset men missa inte att gå runt i varje rum på varje våning för här vill man inte missa något såsom den inmurade kvinnan, fängelsehålan i källaren som visar vilka straff man utdelade på den tiden.

Det kostar 90 kronor att besöka stenhuset och då ingår även en guidning som påbörjas varje timma som jag kan rekommendera er.

Vill du veta mer om Torpa stenhus och aktuella öppettider så läs mer på http://www.torpastenhus.se.

Mina Personliga tips

Området runt Torpa stenhus är mycket vackert så gå runt och njut av naturreservatet.

Ägarna till Torpa stenhus har hjortar som springer runt i ett stort område nära stenhuset och vill du äta hjort så serverar de både hjort och andra goda måltider inne på Torpa café och restaurang.

I närheten ligger Hofsnäs herrgård som ligger mycket vackert beläget vid sjön Åsunden, här kan du sitta och äta eller ta en fika och njuta av utsikten. Passa även på att besök de butiker som ligger i anslutning till herrgården

Läs mer på http://www.hofsnas.se.

Passa även på att besöka hofsnäs herrgård som ligger i närheten av Torpa stenhus.

Nyfiken? Åk till Torpa stenhus för det överraskade oss väldigt positivt.

4 visningar0 kommentarer

Comentários


bottom of page