top of page
  • Patrick Ellman

Trosa-Världens ände*

Trosa är en stad som ligger cirka 1 timma söder om Stockholm i Södermanland.

Trosa har drygt 5000 invånare.

Trosa är en ung kommun och bildades så sent som år 1992 genom en sammanslagning av de tre samhällena Trosa, Vagnhärad och Västerljung och bildade då Trosa kommun med totalt 128 000 invånare.


Trosa är en uråldrig stad och var namnet på ån som flyter från sjön sillen till havet. På 1300-talet skrevs det så gott som alltid ”Troso” vilken hänger samman med det isländska ordet Traudur (Trög, ovillig) och syftar på åns lugna och makliga lopp.

Att ta sig till Trosa

Trosa ligger som sagt 1 timma söder om Stockholm mellan Södertälje och Nyköping.

Lättast att åka hit gör du med bil och kör söder ut från stockholm på E4 med riktning mot Helsingborg.


Ska du åka kollektivt så kan du välja tåg eller buss, dock så finns det inget tåg som stannar i Trosa utan du får gå av vid Vagnhärad.

Läs mer om tågtrafiken till trosa på https://resrobot.se eller på https://www.sormlandstrafiken.se för mer information om avgångar och priser.

Att bo I Trosa

I Trosa finns det ett flertal hotell och andra alternativa övernattningslösningar så som camping, glamping B&B etc.

Boka gärna ditt hotell på www.booking.com

Läs mer om alternativa övernattningslösningar på https://trosa.com/bo/

Att göra i Trosa

Trosa är en charmig, pittoresk och mysig liten stad med vackra gamla trähus som en gång var ett litet fiskesamhälle men som på senare tid lockade hit Societeten från Stockholm och vanliga turister.

Ta gärna en promenad längs Trosa ån som rinner genom staden och njut av den underbara omgivningen med de vackra trähusen och båtarna som ligger längs ån.
En bra sak som Trosa kommun har gjort är att sätta upp Historiska skyltar lite här och där så passa på att läsa dessa skyltar om du vill ha information om staden och omgivningarna.Besök det vackra rådhuset som ligger på Östra långgatan som numera inhyser turistbyrån.


Vid rådhuset så finner du mysiga butiker så som inredningsbutiker och caféer.

Till höger om det gamla rådhuset finner du en gammal telefonkiosk som numera fungerar nu som ett ”bibliotek” där du kan låna en bok gratis och lämna gamla böcker som du inte längre läser eller har användning för.- smart ide av Trosa Kommun.


Trosa är även känd för sin rökta fisk och nere vid hamnen hittar du den mysiga boden som säljer rökt fisk.


Under sommarsäsongen så rullar det Blå tåget genom staden från trosa porten via torget ner till Gästhamnen.

Trosa är en historisk stad och här finns ett flertal platser där du kan se och upptäcka fornminnen.

*Trosa kallas för världens ände i folkmun för att förr i tiden så hade Trosa endast en tillfartsväg och för att komma hit var man alltså tvungen att svänga av riksvägen och ta den långa vägen hit och sedans amma långa väg tillbaka till riksvägen.


Strax utanför Trosa så finns det ett par slott och ett slott som jag verkligen kan rekommendera dig att besöka är det kungliga slottet Tullgarns slott.


Tullgarns slott är ett Kungligt lustslott från 1700-talet.

Jag hoppas att du får en trevlig vistelse i denna mysiga och charmiga stad!

6 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page