top of page
  • Patrick Ellman

Tullgarns slott

Tillgarns slott är ett kungligt slott som ligger norr om trosa i Södermanlands län i Södertälje kommun.

Tullgarns slott är inte det första slottet som har legat på platsen utan på 1500-talet byggdes en slottsliknande anläggning här, Stureborgen.

Det nuvarande slottet, tullgarn uppfördes av på Magnus Julius De la Gardies initiativ och stod klart år 1727.


Att ta sig till Tullgarns slott

Tullgarns slott ligger cirka 6,5 mil söder om stockholm och kör du bil så tar det drygt 50 minuter att köra dit via E4 och kör av vid trafikplats Hölö, avfart 139.

Följ sedan skyltar mot Trosa och Tullgarns slott.


Om Tullgarns slott

Tullgarns slott uppfördes av på Magnus Julius De la Gardies initiativ och stod klart år 1727 och på 1770-talet köptes slottet av staten för att senare överlämnas till Gustav den III:s yngste bror, Hertig Fredrik Adolf.

På 1780-talet inledde Hertigen en radikalmodernisering av slottet.

Flyglarna höjdes upp en våning och slottet försägs med ett nytt italienskt modernt platt tak. Hertigens inredningar på slottet tillhör de förnämsta i sitt slag som Sverige kan uppvisa och detta ses tydligt i det röda Förmaket samt i stora och lilla sängkammaren.När hertigen Fredriks Adolf avled år, så tog systern Sofia Albertina över slottet och använde Tullgarns slott som sommarbostad fram till sin död år 1829 varpå Kronprinsparet Oskar och Josefina övertog slottet.

Efter Oskar den I död år 1859 fortsatte Josefina att bo på slottet på somrarna fram till sin död år 1876.

År 1881 så gifte sig Kronprins Gustav V med prinsessan Victoria av Baden och tullgarn blev deras sommarslott.

Många interiörer moderniserades och ett exempel är det stora frukostrummet som inretts i närmast typisk sydtysk renässansstil och när du kommer in detta rum så känns det som att du är i ett sydtyskt gästgiveri.


Victoria älskade hundar och det fanns det gott om där Drottning Victoria vistades. Detta präglas tydligt i den nybyggda entré som ligger mot parken. Det första du möts av när du går in är en stor mosaikbild som ligger på och avbildar en hund och under motivet så ser du texten Cave Canem på latin som betyder Varning för hunden. Motivet är en kopia från Pompeji.

Innan drottning Victoria och Gustav V började att bo här på slottet så var entrén till slottet på andra sidan, mot havssidan men när landet moderniserades och järnvägen kom till då kom man lättare till slottet med häst och vagn och då var man ju tvungen att bygga en entré mot parken. Hela entrén är fylld med olika kakelplattor från delar av världen.


vy mot havet som visar den gamla entrén till slottet.

Detta är den gamla entre mot havet som användes innan järnvägen kom. innan dess så kom man fast med båt hit till Tullgarns slott.

Det är väldigt trevligt att gå runt här på slottet med tanke på att så många olika generationer kungliga har bott här för du upptäcker olika epoker och stilar som syns i alla rum.

Lägg märke till de två olika sällskapsrummen där herrarnas sällskapsrum består av ett biljardbord i mitten och en upphöjdsoffa bakom så att man skulle se spelet bättre.

Efter att man har suttit och småpratat i de olika sällskapsrummen så är det dags för middagen och den intas i stora matsalen.


I ett av rummen så ser du ett av slottets mest kända besökare var den ryska tsarens besök på Tullgarns slott den 28 juni år 1909 med sig alla sina fem barn; Olga, Tatiana, Maria, Anastasia och den femåriga Alexej och det var sista gången tsarfamiljen besökte sina släktingar på Tullgarn för år 1917 utbröt sedan den ryska revolutionen och året därpå 1918 så mördades hela Tsarfamiljen.

Gästboken med hela Tsarfamiljens namnunderskrifter ligger framme i ett av rummen.


En trappa ner i slottet ligger köket vilket jag tycker alltid är intressant att se hur de tillagade all mat i dåtidens aktiva slott.


Här i slottet har de en manuell hiss för att få upp maten till köket.


Vår nuvarande kung brukar vara här ett par gånger om året och guiden berättade då att hans jaktsällskap brukar sitta och äta både frukost och lunch här på slottet men då är maten medtagen

Missa absolut inte att besöka den vackra slottsparken med diverse trä alléer bestående av lindar.

Du kan se olika exotiska träinslag i parken bland annat en japansk skärmtall.

I området finns även spår efter Sveriges första tennisbana som anlades till vänster om slottet.

Vid parkeringsplatsen så finns det över 120 äppelträd, ta gärna med dig en picknickkorg och slå dig ner här bland äppelträden.


Passa även på att besöka de gamla stallarna som nu inhyser förutom stall en butik och informationsdisk där du kan köpa biljetter till guidningen av slottet.

Du måste köpa en guidad tur för att kunna se slottet på insidan och den guidade turen tar cirka 45 minuter -1 timma och kostar 100 sek.

För öppettider och tider för guidningar av slottet.

Passa även på att besöka den vackra staden Trosa som ligger bara drygt 10 minuters bilfärd från slottet.

Läs mer om Trosa på https://minaresor.com/trosa-varldens-ande/


Detta är ett av Sveriges bäst bevarade slott så passa på och besök det!

1 visning0 kommentarer

Comments


bottom of page