top of page
  • Patrick Ellman

Uppsala

Uppsala ligger cirka 7 mil norr om Stockholm.

Uppsala är Sveriges fjärde största stad med en befolkning på cirka 165 000 invånare.

Sedan år 1164 så är Uppsala Sveriges kyrkliga centrum med dess ärkebiskopssätet inom den svenska kyrkan.

Här finns även Sveriges äldsta universitet, grundat år 1477

Det finns många tecken på att staden är gammal.

Att ta sig till Uppsala

Då Uppsala endast ligger cirka 7 mil norr om stockholm så är det lätt at ta sig hit för att upptäcka Uppsala under en dag.

Om du kommer med bil från stockholm så följer du E4 norr ut och denna bilresa kommer att ta drygt 1 timme att köra.

Om du väljer att åka kollektivt så kan du åka med SJ regionaltåg från T-centralen till Upsala station och den tågresan tar cirka 40 minuter och kostar mellan 85–125 kronor för en enkelbiljett men fråga gärna för det finns olika biljett varianter såsom 24 timmars kort osv.

Läs mer på antingen https://www.sj.se/sv/hem.html#/ eller hos lokaltrafiken https://sl.se.

Att bo I Uppsala

Då vi bodde på hotell i stockholm så har jag inget hotell att rekommendera men det finns drygt 40 hotell att hitta i staden.

Boka gärna din hotellövernattning på www.boooking.com

Att ta sig runt i Uppsala

Uppsala är en promenadvänlig stad med få backar så här är det lätt att ta sig fram men om du ska ta dig upp till Uppsala slott så har du en brant backe som du måste ta dig upp för.

Att göra i Uppsala

Uppsala är en gammal stad så här finns det mycket konst, kultur och historia att upptäcka men här nedan ska jag ge dig ett litet utkast om vad du kan göra i staden.

Uppsala domkyrka är en katedral i Gotisk stil och den invigdes 1435, domkyrkan är en av de största kyrkorna i Östersjöregionen.

Uppsala domkyrka är en mäktig syn och kyrkan syns över större delen av staden.

Domkyrkan har Sveriges största kyrkklocka som kallas Storan och väger 7 360 kg.

Mycket vackra målade fönster finns inne i kyrkan.

Det finns ett flertal olika gravar inne i kyrkan.

Det är värt att besöka kyrkan för här ligger nämligen Gustav Vasa, och Carl Von linne begravda men besök även gärna skattkammaren som ligger i det norra tornet och hit kostar det 60 kronor i entréavgift men det är värt pengarna för här kan du se en samling av medeltida textilier och ett flertal föremål i guld och silver och ett antal märkliga föremål utan kyrklig anknytning.

Inne i skattkammaren finns det bland annat vapen..

..och ett flertal föremål i både guld och silver..

och medeltida tyger i olika former..

..den här vackra klänningen

Skattkammaren är öppen måndagar – lördagar 10-16 samt söndagar och helgdagar mellan klockan 12.30-16:00

Kyrkan är öppen året runt mellan klockan 8-18:00 och vill du veta mer så läs mer på https://www.svenskakyrkan.se/uppsala/domkyrkan.

Uppsala slott börjades att bygga av Gustav Vasa år 1549 och ligger högst upp på kasåsen och du kommer att se slottet från större delen av staden, så den är svår att missa. Så ta dig hit upp för att få en bra utsikt utöver staden och vill du ha en ännu bättre utsikt så gå in i slottet och gå en takvandring på slottstaket.

Slottet har haft många avgörande historiska händelser för Sverige, här togs bland annat beslutet om att Sverige skulle delta i det 30-åriga kriget men idag används slottet som bostad åt landshövdingen och inhyser även tre museum.

Uppsala slott ligger högt uppe på kasåsen.

och här är man på slottsgården utanför slottet.

Botaniska trädgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård och ligger i anslutning till slottet, botaniska trädgården kallas mer allmänt för Botan. I Botaniska trädgården ligger även världens äldsta bevarade trädgårdar i barockstil

Botaniska trädgården ligger i anslutning till slottet.

Silverbibeln som är en unik handskriven evangeliebok på det numera utdömda språket Gotiska är därmed Sveriges dyrbaraste bokskatt och finns att beskåda på Uppsala universitetsbibliotek, boken är skriven på 500-talet och texten är skriven i silverfärg och där boken har fått sitt namn. Är du intresserad av att veta mer och ha chansen att se boken så kan du fördjupa dig på https://ub.uu.se/om-biblioteket/utstallningar/silverbibeln/.

Fyrisån som rinner rakt igenom staden är upplands längsta å och är hela 80 km lång och har sitt utlopp i Mälaren, men passa på att sitta ner vid ett av caféerna som finns utmed ån i staden.

Detta är bara några få sevärdheter som finns i Uppsala men läs mer på https://destinationuppsala.se för mer information om vad du kan göra i Staden och dess omgivningar.

Fyrisån rinner rakt igenom staden.

Mina personliga tips

Jag kan verkligen rekommendera er en bra och billig restaurang i Uppsala och den heter Restaurang Egon och den ser kanske lite tråkig ut när du är på utsidan men när du går in så kommer du att få dig en positiv överraskning.

Här serveras bra mat till humana priser.

God mat till humana priser.

..klart udda inredning i restaurangen.

är alla besökare på restaurangen på reande fot ? eller?

3 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page