top of page
  • Patrick Ellman

Varberg

Varberg ligger vid havet i Hallands län mellan Göteborg och Halmstad, och det tar cirka 55 minuter att köra de 8 milen till Varberg.

Varberg har cirka 34 500 invånare och är en turist-och handelsstad.

Att ta sig till Varberg

Att ta sig till Varberg är enkelt och väljer du att ta bilen så:

  1. kommer du från Göteborg så åker du på E6 söderut och det är cirka 73 km och det tar cirka 55 minuter.

  2. kommer du från Malmö så kör du E6 norrut och det är cirka 21 mil och tar ungefär 2,10 timmar.

Du jag även åka med lokaltrafiken, Västtrafik och då går det tåg till Varberg och det kostar cirka 130 kronor och tar cirka 50 minuter.

Läs mer på och boka via https://www.vasttrafik.se.

Att bo i Varberg

Många åker till Varberg över dagen för att sola och bada men det finns såklart hotell och boende i olika prisklasser. Många åker till Varberg för att gå på spa och då är Varbergs stadshotell & Asian spa det allra populäraste och det ligger mitt i centrum.

Boka gärna på www.booking.com.

Att göra i Varberg

Varbergs kallbadhus står på pålar vid strandpromenaden och här kan man nakenbada i separata dam- och herravdelningar i havet som går under byggnaden så här kan du njuta av ett svalkande men samtidigt ett energigivande dopp.

Entrén kostar 75 kronor och det finns såklart bastu och är öppet året runt.

Varbergs kallbadhus.

Varbergs Fästning ligger inte långt ifrån kallbadhuset och det är en brant backe upp till fästningen som egentligen är en gammal försvarsanläggning. Fästningen byggdes upp i slutet av 1200 talet som en borg egentligen men utökades under både 1500-och 1600 talet till en fästning.

Den är öppen dygnet runt så här kan du gå runt och utforska fästningen och se alla de gamla byggnaderna innanför portarna.

Vallgraven runt fästningen.

Den inre porten i fästningen.

Hallands kulturhistoriska museum ligger högst upp i fästningen och museet är öppet alla dagar utan måndagar och det kostar 80 kronor i entréavgift och inne på museet så kan du få reda på mer rom Hallands historia och inte minst den ökända bockstens mannen finns bevarad här.

(Bockstens mannen är unik för på museet så finns kvarlevorna av en man som hittades i en mosse och han anses ha avlidit under år 1350–1370 och han hade en medeltida dräkt på sig som är den enda kvarvarande dräkt från medeltiden i Europa, det finns även spår efter att han har blivit spetsad av pålar genom kroppen).

Bockstens mannen som han förmodas ha sett ut med original kläderna på sig.

Strandpromenaden är en mycket trevlig promenad att gå utefter och den börjar vid fästning och sträcker sig ner till Apelviken, en sträcka på cirka 2,5 km.

Apelviken ligger söder om fästningen och är ett bad- och surfingparadis med långa fina stränder och här flockas det många turister under sommaren

Vill du veta mer om Varberg https://www.visitvarberg.se.

Mina egna personliga tips

Det finns ett mycket trevlig Café som ligger mitt i centrum på Drottninggatan 23 och det heter Café Mignon och som är mysigt och serverar både mat och desserter.

Varberg har generösa parkerings villkor vilket innebär att du parkerar gratis på alla kommunala parkeringsplatser, dock så måste du ha en parkeringsskiva som du lägger i framrutan, jag kan rekommendera er att parkera vid Campus Varberg som ligger vid hamnen och gatan heter Sjöallen, och då har du parkering precis vid badhuset och fästningen i närheten. Besök gärna hantverkarna som har sina butiker vid de gamla sjöbodarna alldeles vid parkeringen.

Jag hoppas att du får en trevlig vistelse i Varberg!

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page