top of page
  • Patrick Ellman

Varnhems klosterkyrka

Varnhems klosterkyrka är en kyrkobyggnad som var färdigbyggt år på 1150-talet.

På platsen finns de äldsta spåren av kristendomen i Sverige, och då redan från vikingatiden har man funnit gravar i kristet gravskick.

Klosterkyrkan är byggd i en romerska-Gotisk prägel och kyrkan har 180 sittplatser och cirka 350 personer får plats i kyrkan.

Att ta sig till Varnhems klosterkyrka

Varnhems klosterkyrka ligger i Västergötland vid Billingen strax utanför Skara

Kommer du från Göteborg så tar det nästan 2 timmar att köra de 14,5 milen till klosterkyrkan om du följer E20 mot stockholm.

Varnhem ligger öster om Skara.

Att göra vid Varnhems klosterkyrka

Varnhems klosterkyrka är en av landets klenoder. Cisterciensmunkarna slog sig ner här på 1100-talet och byggde ett kloster.

År 1260 så stod den treskeppiga basilikan med pelare med sina rundbågiga arkader och fönster färdig.

Varnhem var en gravkyrka för kungarna av den Erikska ätten och för Birger Jarl.

Varnhem och dess kloster var under lång tid ett betydande centrum för såväl andligt som politiskt, ekonomiskt och kulturellt. En valfärdskälla och en viktig förmedlare av kunskap och nya idéer till för det framväxande svenska riket. -Källa: svenska kyrkan.

Efter reformationen och ett flertal bränder, förföll kyrkan och klostret och under 1600-talet så lät Magnus Gabriel De la Gardier restaurera kyrkan och inrättade gravkor och minneshall för sig och sin familj och lägg märke till barockinredningen och de mäktiga strävpelarna och det stora central tornet som var ett resultat av Magnus de la Gardiers restaurering.

Birger Jarl grav är placerad här i Varnhem och inte i Stockholm där det finns ett stort gravmonument över en skengrav och det enligt mig låter märkligt då han grundade Stockholm år 1252.

Han ligger inte begravd kyrkan själv med sin familj utan här ligger även Magnus de la Gardiers med familj begravd och även fyra svenska medeltida kungar ( Knut Eriksson, 1167-1196, Erik Knutsson, 1208-1216, Erik den läspe, 1222-1229 och Erik den halte 1234-1250.

Detta kanske du inte visste om Varnhems klosterkyrka!

Författaren jan Guillous roman triologo om korsriddaren Arn i boken vägen till Jerusalem utspelar sig här.

Birger Jarl som många tror ligger begravd i Stockholm stämmer inte, utan det är en skengrav. Han ligger faktiskt begravd här i Varnhem.

Vill du veta mer om Varnhem och dess omgivningar så läs mer på http://www.varnhem.se

Missa inte att besöka denna historiska plats.

5 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page