top of page
  • Patrick Ellman

Vreta klosterkyrka

Vreta klosterkyrka är en av Sveriges mest intressanta medeltidskyrkor och kyrkan uppfördes under 1100-talet och ligger på en höjd med milsvid utsikt över östgötaslätten.

I anslutning till kyrkan låg Sveriges äldsta nunnekloster som även det uppfördes under 1100-talet här i Östergötland

Att ta sig till Vreta klosterkyrka

Vreta klosterkyrka ligger i närheten av bergs slussar, norr om Linköping.

Vreta klosterkyrka ligger cirka 1 mil norr om Linköping.

Kommer du på E4.an söderifrån så tar du av vid avfart 111.

Kommer du norrifrån på e4:an så tar du av vid avfart 112 och det tar cirka 2,15 timmar att köra de dryga 20 milen från Stockholm till Vreta klosterkyrka.

Att göra vid Vreta klosterkyrka

Vreta klosterkyrka är en medeltidskyrka och är en av Sveriges mest intressanta medeltidskyrkor och kyrkan uppfördes under 1100-talet.

Kyrkan är uppförd i kalksten och har ett antal sammanfogade byggnadskroppar, vilket ger kyrkan ett komplext utseende

I anslutning till kyrkan så ligger ruinerna efter Sveriges första nunnekloster som uppfördes här under 1100-talet och kallas för Vreta kloster och var ett benediktiskt nunnekloster som kom att tillhöra cistercienserorden.

I början av 1100-talet så donerade Kung Inge den äldre* och hans hustru Helena marken till det som skulle bli Sveriges första kloster. Klostret upplöstes först när de sista nunnorna dog på 1580-talet.

I anslutning till klosterkyrkan ligger ruinerna av det som en gång var ett nunnekloster mellan 1100-talet fram till 1580.

Det är vackert att gå runt på området och man får en känsla av hur det kunde ha varit att leva och bo här.

*Kung Inge den äldre var kung i Sverige i två omgångar (1079/1080–1084 samt mellan 1088–1110) och lär vara begravd i Vreta klosterkyrka men ingen är 100% säker.

Väl värt ett besök om du har vägarna förbi.

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page