top of page
  • Patrick Ellman

Prag

Prag är Tjeckiens största stad och huvudstad och är belägen vid floden Moldau som rinner igenom staden.

Prag omnämndes första gången år 965 av den arabiska köpmannen Ibrahim ibn Jaqub men bosättningar har funnits på platsen sedan 1300 år f.Kr.


Prag har drygt 1,4 miljoner invånare.

Att ta sig till Prag

Att flyga från Sverige till Prag är mycket behagligt då flygresan tar runt 2 timmar beroende på varifrån i Sverige du flyger ifrån.

En tur och retur resa till Prag från Sverige får du räkna med att den går på cirka 1800–2500 kronor.

Du kommer att landa på Prauge Václav Havel Airport som ligger cirka 10 km väster om Prags centrum.


Vill du läsa mer om flygplasten så klicka på https://www.prg.aero/en#/

Att ta sig från Flygplatsen till Prags centrum

Det finns flera olika alternativ på hur du kan ta dig från Flygplatsen in till de centrala delarna av Prag:

Det värsta du kan göra är att ta en taxi in till centrum och det är känt att man för det mesta blir lurad, får betala för mycket för taxiresan, du ska inte betala mer än 300 sek eller 30€.

Flygbussen avgår varje halvtimme mellan klockan 05:30-22:00 och buss resan tar cirka 40 minuter men ta det med en nypa salt. Bussresan kostar runt 40 sek eller 4€ och du betalar för bussresan direkt till busschauffören.

Det absolut billigaste sättet att ta sig in till stan är att åka med kollektivtrafiken.

Lokalbuss 100 samt 119som avgår från flygplatsen till närmaste tunnelbanestation.

Varför det finns 2 olika busslinjer är beroende på till vilken del av Prag du ska till och det frågar du när du köper biljetten inne i flygterminalen eller vid busstationen.

Glöm inte stämpla biljetten innan du går på bussen på den anvisade stolpen- annars kommer du att få böter.


Buss och tunnelbanebiljetten kostar 30 KC för dig och om du har en resväska med dig så får du betala ytterligare 20 KC.

Om du köper ett 24 timmars kort för kollektivtrafiken eller ett 3 dagars kort så ingår väskan med.

Valuta i Prag och Tjeckien

I Tjeckien som har varit med i Eu sedan år 2004 har man valt att använda sin egna valuta Koruna (KC. eller CZK)

Tjeckien ä fortfarande ett kontantintensivt land där man föredrar att ta betalt i sedlar och mynt, det går att betala med kort på restauranger, hotell och köpcentrum men bli inte förvånad då de frågar efter kontanter.

Valutan varierar men under 2022 så var 1 KC eller CZK cirka 0.49 sek.


Vad får du då för pengarna i Tjeckien?

En cappuccino får du betal mellan 20–25 sek

En middag får du räkna med runt 350 kronor

En öl 4–8 kronor.

Läs mer på www.forex.se om du vill veta mer.

Jag var i Prag för många år sedan och har länge velat åka tillbaka och det fick jag möjligheter till år 2022 och jag kan säga att prisutvecklingen har gått starkt uppåt och enligt Guiden vi hade så s hon att Prag i Tjeckien och Slovenien är två av de städer och länder som har utvecklats mest i Europa sedan kommunismens fall, vilket har gjort att prisnivån har anpassat sig till Europa.

Det är mer europeiska priser på mat och enligt guiden så sa hon att det som fortfarande är billigt i Prag och Tjeckien är öl för Tjeckien är ett öl producerande land.

En fråga som jag ständigt får är om man ska växla till den lokala valutan innan man åker till Prag som i detta fall, så är svaret följande:

Jag tycker att du ska växla in så mycket pengar som kommer använda under den första dagen av din resa som ska täcka din transfer från flygplatsen till hotellet samt lite extra pengar för vatten etc. så jag brukar ta ut runt 500 sek på växlingskontor i Sverige resten tar jag ut med kortet i en bankomat på plats då detta oftast är det billigaste alternativet mot att ta ut pengar på ett växlingskontor i Sverige eller på destinationen.

Att ta sig runt i Prag

Det är lätt att ta sig till fots runt om i staden då staden är platt så länge du inte ska ta dig upp till slottet som ligger på Petrinkullen för den vägen dit upp är brant men då kan du välja att bergbanan dit upp.

I Prag kan du ta dig runt med kollektiv trafik såsom spårvagn, tunnelbana och pendeltåg.Tunnelbanan består av tre olika linjer A (grön), B (Gul) och Linje C (Röd).


Att bo i Prag

Det finns ett stort utbud av hotell i Prag i alla prisklasser men det hotell vi valde heter Botanique Hotell Prauge **** och kostar runt 1000 kronor / natt för två personer i ett dubbelrum inklusive frukost.


Detta är det första hotell jag har varit på som har hotellrumsnycklar gjorda av trä.


Hotellet har även tvättmöjligheter och en trevlig och stor bar.


Hotellet ligger i området Florenc och ligger nära tunnelbana och kollektivtrafik och från flygplatsen så tar det runt 45 minuter hit.

Boka gärna ditt boende via www.booking.com

Att se och göra i Prag

Det finns en hel del att se och göra i Prag och ett tips är att ta och utnyttja att det finns gratis guider och en som jag verkligen kan rekommendera dig är att besöka https://www.freetour.com/prague där de anordnar gratis guide turer på cirka 2,5 timme och de utgår från krukporten vid Old Town Square, efter guidning så betalar du det du tycker guiden är värd, vi la 10€ per person vilket vi tycker var en rimlig summa.


Kruttornet i Prag.

Här vid krutporten utgår de guidade turerna ifrån.

Den turistattraktion som drar till sig mest turister i Prag är karlsbron eller Kalov Most som går över floden Vlatava. Karlsbron uppfördes mellan år 1357–1402 och är byggd i Gotisk stil av arkitekten Petr Parlèr. Det som är mest utmärkande med bron är de 30 religiösa statyer som finns utefter bron, dessa statyer sattes upp år 1683 för att visa vägen till kyrkan.

Bron är på hela 517 meter och har en höjd på 13 meter och en bredd på 9,5 meter och år 1648 utbröt de hårda strider mellan den svenska armen och stadens invånare.

Vill du ta en. annorlunda bild av Karlsbron så gå överbron från centrum mot borgen, ta sedan av mot höger och efter en bit, några 100 meter så kommer du se Prags smalaste gata,


Gå ner via den gata så kommer du hamna vid vattnet och härifrån har du bra utsikt mot Karlsbron.


De statyer som jag tycker är mest imponerande är statyn av treeningsorden – denna religiösa order startades för att köpa ut kristna korsriddare som hade blivit tillfånga tagna under korstågen.


En annan som drar till sig turister är Lorraine korset som är halvvägs utöver bron som är en mässingskors som visar platsen där Nepomuks kropp kastades ner i floden och det sägs numera att korset kan uppfylla önskningar och i närheten så finns statyn av självaste Johannes av Nepomunk och att röra den är en gammal tradition som sägs ge tur.


Johannes Nepomuk torterades och kastades i floden från karlsbron den 20:e mars år 1393. Orsaken till detta är fortfarande oklart men det finns tre (3) olika teorier till detta.

  1. Det var en schism mellan kung Wencel IV och ärkebiskopen och Johannes stod ärkebiskopen nära och när ärkebiskopen flydde så tog kungen ut sin ilska på Johannes.

  2. Johannes kritiserade kungen offentligt och det ansågs var för fräckt gjort.

  3. Johannes vägrade att avslöja för kungen vad drottningen hade sagt under bikten.

Johannes är begravd i en praktfull sarkofag i sankt Vitus katedralen

Ett tips som många missar är att gå upp i tornet Mala Stranas brotorn som ligger närmast centrum för här finns en utställning om bronshistoria och här får du reda på att karlsbron ersatte den gamla bortsköljda Juditbron vars sten rester användes till Karlsbron som varvades med murbruk med en blandning av ägg, mjölk, kalk, vin och mjöl för att hålla alla stenar på plats.


Högst upp i tornet har du en fantastiskt vacker utsikt över bron och här kan du ta många vackra bilder över bron och slottet på andra sidan floden.


Entrén kostar 170 CZK men om du bara går uppför trappans så kan du ta en bild genom gallret vid fönstret.

Läs mer om bron på https://www.prague-bridge.com

Den nästa största turistattraktionen i Prag är det astronomiska uret vid det gamla stadshuset.


Varje timme under dagen ringer klockorna (mellan klockan 9-23:00) och fascinerade turister står nedanför och spanar uppåt för att se tupparna gal, och 1400 tals statyerna dansar, det tar slut fort och kan kännas lite överskattat men är ändå ett måste när du besöker Prag.

Gamla stadens torg eller Starometskè námesì som det egentligen heter är stadens hjärta och själ som de brukar säga, förr i tiden på 1100-talet så fanns det en marknad här men nu för tiden finns det här ett flertal restauranger och caféer och det råder en livlig aktivitet här och tittar du runt och upp så ser du det mycket vackra och färgglada fasaderna som finns runt torget som blandas med den mycket ståtliga kyrkan.


Ett annat måste som du ska besöka i Prag är att gå över karlsbron och uppför backen antingen till fots eller med buss eller taxi och besöka Pragborgen.

Fästningen i trä som byggdes upp här på klippan först under år 880 med utsikt över floden och hela staden nedanför. Fästningen blev till en borg på 1300 talet och blev ett säte för det tyskromerska styret.

På 1700-talet lät kejsarinnan Maria Teresia bygga om stora delar av borgen och på 1700-talets senare hälft byggdes den i en nyklassicisitisk stil och numera är borgen den tjeckiska presidentens officiella resident.Pragborgen är inte en enskild byggnad utan ett stort område där det finns fyra palats, åtta andra större byggnader samt fyra kyrkor och ett flertal trädgårdar och allt är omgärdat av en stor mur och är ett av världens största slott.


Det är fritt inträde till större delen av borgområdet men biljetter till byggnaderna säljs på informationskontoren på andra och tredje borggården men om du inte vill betala som mig så kan du se det mesta.

Sankt Veitsdomen är en fantastisk gotisk katedral som står majestätiskt uppe vid Prag borgen.


Bygget av Katedralen påbörjades redan år 1344 men var inte klar förrän år 1929.


Katedralen är hela 124 meter lång och 60 meter bred.

Tornen är hela 102.8 respektive 82 meter höga.

Det är en mäktig byggnad som man går runt i när man besöker denna katedral, inne under katedralen ligger Böhmens främsta kungar begravda och här finns även de Böhmiska juvelerna.


Lägg märke till de mycket vackra målade fönsterna som finns inne i Katedralen.


Katedralen är öppen dagligen mellan klockan 9–17:00 under sommarsäsongen och under vintern så stänger de klockan 16:00.

Det är gratis att gå in men vill du besöka kryptan, tornet och koret så får du betal en avgift.

Läs mer om katedralen på https://www.katedralasvatehovita.cz/cs

Sant George basilikan är den äldsta bevarade religiösa byggnaden i Prag.

Denna romanska byggnad från år 920 byggdes ut år 973 men efter en brand år 1142 så byggdes basilikan om.

Den röda barockfasaden som du ser på utsidan tillkom i slutet av 1600-talet.


Kyrkan är hem för flera gravar och helgedomar av historisk betydelse.

Interiören är både unik och storslagen, med sitt höga mörka trätak för att framhäva kyrkans smalhet och dekorativa fönster i stenmurarna som gör att ljuset kan komma in på ett dramatiskt sätt.


Idag rymmer basilikan Nationalgalleriets bohemiska konstsamling från 1800-talet.

Du måste betala en avgift för att komma in hit.

Läs mer om Prag borgen på https://www.hrad.cz om de ovanstående sevärdheter som jag skrivit om här. Det finns dock ännu flera om att besöka om du är intresserad.

På hemsidan ovan så finns det en virtuell guidad visning där du kan se hela Prag borgen.

Vàclavplatsen är ett långsmalt torg men påminner mer om en boulevard, detta är en av Prags mest kända platser. Vaclavplatsen ligger i stadsdelen Novè Mèsto i de centrala delarna av Prag. Här ligger det kommersiella centrumet med Nationalmuseet längst upp.


Här firade Pragborna bland annat att kommunismen era tog slut 1989.

Utefter Boulevarden så finns det butiker, restauranger och barer så du kan njuta av atmosfären.

Judiska kvarteren var ett av Prags slumområden i flera hundra år men under det sena 1800-talet så sanerades området och nya bostadshus och andra byggnader uppfördes här och nu är det ett av Prags trevligaste områden att promenera runt i.


Klausen synagogan i Prag

Klausensynagogan


den nygamla synagogan i prag.

Den nygamla synagogan

De har dock bevarat de gamla synagogorna och den gamla judiska kyrkogården.

Den gamla judiska kyrkogården ser inte så mycket ut för världen men går du lite närmare och tittar så inser man att det är väldigt trångt mellan gravplatserna, det finns faktiskt över 12 000 gravstenar på området och eftersom det var trångt om utrymme, begravde man människorna i upp till tio (10) olika lager.Vill du veta mer om området så läs mer på https://www.jewishmuseum.cz/en/info/visit/

Om du är intresserad av arkitekt så har Prag en rik byggnads historia med flera olika byggnads stila, så ska du se en intressant byggnad måste du besöka det Dansande huset eller Tancici dum som det egentligen heter och som även har fått smeknamnet Fred and Ginger.


När man står här och betraktar den vackra och annorlunda bygganden så undrar man varför de byggde just det här huset på denna plats. Svaret på den frågan är att just på den här platsen bombade amerikanskt bombflyg denna plats år 1945 av misstag då de trodde att de befann sig över den tyska staden Leipzig men pga. Av dimman å navigerade de fel.

När du promenerar runt här på Prags gator så dyker det helt plötsligt upp ett konstverk, Det finns många olika konstverk runt om i Prag men här nedan listar jag bara några av dem.

Läs mer om det dansande huset på http://www.tancici-dum.cz

Ett konstverk som överraskade oss och förvånade oss vid första anblicken var Konstverket ” Man hanging out” eller som det också kallas ”Seven foot Sigmund Freud” föreställer en man som hänger i en arm över gatorna i Gamla stan och mannen föreställer Sigmund Freud.


Ett annat fascinerande konstverk ligger lite avsides men väl värt ett besök, leta upp baksidan på Quadrio shoppingcenter och då kommer du upptäcka konstverket Rotation head av Franz Kafka.


Det är som det låter ett huvud som roterar var 15:e minut.

Konstverket är hela 11 meter högt och är gjord av 42 olika roterande paneler.

Och får du inte nog av Franz Kafka så kan du hitta en av hans statyer strax utanför de judiska kvarteren, bakom den nygamla synagogan.


Konstverket The hanging horse är en häst som hänger upp och ner och kung Wenceslas sitter på hästens buk.


Konstverket finns att beskåda i ett nergånget köpcenter i närheten av Vaclav platsen.

Inne vid Prags mycket vackra järnvägsstation finns här ett konstverk som föreställer Nicholas Wintonstående på järnvägsstationen med två små barn i sin famn och en resväska. – Du hittar konstverket vid spår 1a.


Nicholas Winton var en brittisk man som organiserade räddningen av 669 barn under nio månader år 1939, mestadels judar, från det nazistockuperade Tjeckoslovakien.

Ett annat konstverk är” The memorial to the victims of communism”.


Ta dig en titt och sedan en funderar på vad skaparen till konstverket vill för detta konstverk känns hemskare och hemskare ju längre du står här.

Det finns kvar spår av kommunismen än idag i Prag och då främst den mest hatade byggnaden som är ett Tv torn som heter Zizkovs tv-torn som byggdes mellan 1985 och 1992 och som enligt ryktet var tänkt att blockera radiosignaler från utlandet eller avge skadlig strålning. Byggnaden i sig är väldigt spektakulär med sina 216 meter och är därmed Prags högsta byggnad. I tv tornet finns numera en restaurang och en utsiktsplats.


Läs mer på https://towerpark.cz

Mina personliga tips

Det är förhållandes vis dyrt att äta i Prag om du befinner dig på turiststråken men jag kan rekommendera dig att äta på Bageteril Boulevard där de serverar mat till humana priser och ligger mitt på huvudgatan om du kommer från Karlsbron och går mot Gamla torget.


En annan restaurang som jag kan rekommendera dig heter Karlova och här serverar de traditionella tjeckiska rätter och här åt vi en tre rätters meny för cirka 200 sek per person inklusive dryck.


Maten vi fick var först rödbetssoppa, sedan till huvudrätt schnitzel och till efterrätt fick vi glass.


Jag kan absolut rekommendera dig att använda dig av en gratis guide när du kommer till Prag, på detta vis får du upptäcka staden på ett sätt som du inte skulle göra på egen hand. Den är gratis att deltaga men efter guidning så lämnar man valfritt belopp beroende på vad du tycker att guidning gav dig. https://www.freetour.com/prague.


Jag hoppas att du får en trevlig vistelse i denna vackra stad!

4 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page